Sambo ICT conferentie, 20 september

Eigenlijk was het niet de bedoeling dat ik zou gaan. SamboICT let strikt op, 2 mensen uit 1 bedrijf en was ik dus niet aan de beurt. Jammer voor Jerome Zijderveld, maar prettig voor mij om even bij te praten en te zien wat er allemaal gebeurt bij de verschillende leden. Op de prachtige locatie Contact der Continenten, startten we in de Kapel…zege van boven zat dus wel goed.

Omdat Joël de Bruijn de live blogger was, hoef ik in elk geval geen verslag te doen van de Keynote, Leren Netwerken.
Door mij bezochte sessies:

Wim Konings Graafschap college, Qlikvieuw
Samen met Novacollege en Aventus heeft het Graafschap college de informatie encyclopedie, waarin de belangrijkste kengetallen zijn opgenomen, bijna helemaal klaar.
Wim Konings is een heerlijke verteller die kennis van zaken heeft en niet schroomt zijn mening te geven. We kregen een live inkijkje in de resultaten van het Graafschap college. Alle gegevens die nodig zijn om de kwaliteit van opleidingen te monitoren zijn verwerkt in het dashboard. Een extra tabel is die van de gevaren waarschuwing. Zodra een opleiding niet voldoet aan de door de onderwijsinspectie gestelde eisen (uitstroom en diplomering) kun je dat in het dashboard zien. Organisaties zouden op die manier op tijd in kunnen grijpen voordat er echt ellende van komt.
Mooie is dat, als het helemaal klaar is, deze tool beschikbaar is voor alle scholen die ermee willen werken. Voorwaarde is wel dat je als ROC/AOC mee moet in de Roadmap en kennis, wensen en ervaringen deelt.

LiMBO, Willem-Jan van Elk, JaapJan Vroom en Klaas Wever.
Limbo staat voor Leermiddelen in MBO. Een aantal (n@tschool) scholen heeft de afgelopen tijd samengewerkt om leerlingen via een leermiddelen portal toegang te geven tot lesmateriaal. Dit in samenwerking met uitgevers, boekhandels maar ook leveranciers van andere producten (scharen, messen en bedenk maar wat). Ik ken de portal van Deltion college maar dan gezien vanuit Threeships en denk dat het een prachtige oplossing is om veel rompslomp en geldverspilling te voorkomen.
Vanzelfsprekend zijn er een aantal voorwaarden aan verbonden, de belangrijkste is dat scholen hun administratie (inschrijvingen) op orde hebben en zorgen dat leerlingen voor de zomervakantie al ingeschreven staan. Vrees dat dat nogal wat voeten in aarde heeft. Natuurlijk kan dit ook alleen werken als ALLE uitgeverijen meewerken, anders blijf je meerdere systemen gebruiken.
De hele dag probeerde ik JaapJan Vroom een handje te geven, ken hem online maar nog steeds niet live gesproken, herkansing volgt.

Het roosteren van de individuele deelnemer, Frans Thijssen en Jaap de Mare.
Allereerst gebruikte Frans een kaartspel om te laten zien hoe groepen in een school eruit zouden kunnen zien en hoe individuele deelnemers toch weer tot groepen behoren.
Mooi beeldend voorbeeld (voorzien van echte kaarten en een mooi schematische weergave)
Jaap nam ons mee in onderwijslogistiek en keuzes tussen plannen en roosteren.
Roosteren kan beter, als je maar nadenkt bij je planning. Heel snel liet Jaap zien dat knelpunten in de logistiek op te lossen zijn, door bijvoorbeeld WEL te vergaderen op heel drukken dagen. Lesgroepen ’s avonds in te roosteren, op en af weken beter te plannen, stages slim te plannen en dus roosteren.
Daarna kwam de Leijgraafse ballenbak weer even voorbij, hoe organiseer je dan roostering als leerlingen echt individuele flexibele leerarrangementen samenstellen.
Leuke presentatie die gedwongen gestopt werd ivm uitlopen van de tijd, je moet Jaap en Frans ook ieder hun eigen 3 kwartier geven…ze hebben zoveel te vertellen.

Jeroen de Visser en Marco Barkmeijer, de recente aanbesteding van 3 percelen
Ja, aanbesteden is saai en veel werk, maar ook door  de de concurrerende Vraagsessie Bring Your Own device en ICT bekwaamheid van leren, was het een  zeer slecht bezochte workshop, welgeteld 4 mensen waarvan 50% KPN J
Ik wilde eigenlijk weten hoe het proces verlopen was en dat kreeg ik deels te horen en zien. Eigenlijk zat ik niet te wachten op hoe Secure Link alles technisch zou gaan oplossen. De aanbesteding en de weg ernaartoe, reden en afhandeling kwamen wat mij betreft niet echt uit de verf.
Voor de organisatie de tip, want ook de workshop bij de buren (Pay Workz) ging niet door vanwege 0 deelnemers. Maak een betere verdeling, want je weet van tevoren best dat die andere workshops in grote ruimte veel mensen trekken.

Samenvattend:
Het was weer een zeer informatieve bijeenkomst waar het ons kent ons gehalte heel hoog blijft, maar waar ik ook gelukkig veel nieuwe en jonge gezichten tegenkwam.
Daarnaast blijf ik zeggen, veel te weinig vrouwen….het is niet eens een afspiegeling van diensten ICT en Onderwijs.
En in de mail al toen ik thuis kwam: de video van het gastcollege van 17 januari 2013: Nova College

 

Eén reactie

  1. Karin,

    Volgens mij ben jij ook bij het edubloggersdiner? Moet nu haast wel náást je gaan zitten 🙂

    JaapJan

Reacties zijn gesloten.