Rode kruis negatie, mooi woord

Vandaag mocht ik als enige “echte weggebruiker” aanschuiven bij een brainstormsessie Rode Kruis NegatieĀ  bij Rijkswaterstaat.
Wauw wat hebben wij met ons geld een mooi gebouw neergezet in Utrecht zeg. Maar goed het rode kruis dus. Met Addy de Zeeuw als facilitator kan het nooit een saaie dag worden weet ik al van andere sessies, dat zat wel goed.
Wat is nou het probleem? 13% van de weggebruikers negeert een rood kruis boven de weg, soms bewust soms onbewust. Logisch dat daar dus vaak ongelukken van komen en mensen agressief reageren naar de mensen die het dat kruis nodig hebben om veilig te werken of te helpen.
Toen Addy mij voorstelde als echte en soms ook foute weggebruikster werd ik door een aantal van de mensen wat pissig aangekeken. In een aantal brainstormsessies met verkeerspsychologen, verkeerskundigen, verkeersonderzoekers, KLPD’ers, Verkeersinspecteurs en meer mooie verkeersfuntionarissen wordt input gegeven aan TNO, die een advies aan Rijkswaterstaat gaat uitbrengen, hoe de Rode Kruis Negatie te verminderen.
Mijn eerste reflex was natuurlijk, gewoon spitsstroken, wisselstroken en andere stroken 24 uur per dag open zetten en alleen een kruis als er wat gebeurd is. Simpel zieltjes denken….want de wet (Europees) staat dat niet toe ivm milieu eisen (fijnstof). (stilstaan schijnt schoner te zijn).
Dus na vandaag is er mede dankzij mijn input een oplossing in de maak. In het laatste uur mochten we namelijk 1 oplossing onder de loep nemen en daar argumenten en adviezen bij geven waarom dit DE oplossing is. TNO werkt dit verder uit.
Als je nu over een tijdje een rood kruis boven de weg ziet verschijnen en daar knipperen lampjes omheen (zoals nu bij 50 km en 70 km)…denk er dan aan dat daar ECHT iets aan de hand is en dat daar mensen over de rijbaan lopen om anderen te helpen na een ongeval of pech.
Een van de verkeerspsychologen waarschuwde mij dat ik nu anders naar het verkeer en de mensen van Rijkswaterstaat zou kijken, meer nadenken en zo. Gezien de meldingen half 6 vanavond 90 files 450 km, zijn er vast heel veel rode kruizen boven de weg te zien, ik had het dus gewoon druk met vloeken, rechts inhalen, toeteren en neuspeuteren šŸ™‚
Mooie leerzame dag waar de tip ook meegegeven werd aan rijkswaterstaat, nodig meer “echte weggebruikers” uit bij deze sessies.