Registerleraar…niet voor mij.

Dat SBL het nooit gered heeft om de wet BIO breed uit te dragen en er de vaart in te krijgen vergeef ik ze nog, waarschijnlijk had de toenmalige minister er geen geld voor over. Maar ineens is daar de onderwijs coöperatie?
Afijn, via die club gaat registerleraar.nl  15 februari de lucht in, wat mij betreft ook snel weer uit.
In de koptekst staat: registerleraar bevoegd en bekwaam.

Om in dat register in te mogen schrijven moet iemand 0.2 fte werkzaam zijn bij een VO,PO, SO, of MBO opleiding en bevoegd zijn.
Daar gaan we weer met de kip en ei discussie, wanneer ben je bevoegd?
Wie gaat dat controleren? Het mag niet zo zijn dat op grond van een inschrijving er contact opgenomen wordt met de door ingeschrevene  opgegeven school…dat is schending van de privacy.
Daarnaast, wie checkt die bevoegdheid? Ik ben er al het hele weekend mee bezig, (voorbeeld BVE veld, als zij-instromer).
Om toegelaten te worden in een zij-instromers traject startbekwaam BVE docent moet een school waar je als (nog) onbevoegd docent werkt een “geschiktheidsverklaring” afgeven…ik heb me een slag in de rondte gezocht maar kan die niet vinden. Doen scholen dat werkelijk? Controleren HBO instellingen waar je die cursus wilt gaan volgen dat altijd, of mag je met een instroomportfolio binnenkomen, wie controleert dat dan weer?
Je moet daarnaast trouwens ook 3 jaar werkervaring hebben in het vak dat je gaat geven in het MBO. Ook dit is weer een lastige, want heb je dan genoeg aan een CV of moet je ook nog referenties opgeven?
Als dat niet zo is moet je met een HBO of WO papier op de proppen komen en dat is gelukkig wel waardevast (toch?)
In alle gevallen is e.e.a ondoorzichtig en weet ik dat er te laag opgeleiden en niet uit het werkelijke vak komend waar ze les in geven, toch met het papiertje Startbekwaam BVE docent van een opleiding komen. Voor de goede orde, ik ben ook Startbekwaam BVE docent, dus bevoegd en ik zeg niets over de inhoud van de opleiding starbekwaam BVE docent maar over het proces en de controle.

Er wordt door registerleraar trouwens uitsluiting van overige bevoegden in gang gezet, wat mij betreft regelrechte discriminatie van een deel van de beroepsgroep leraar.
Als ik nu een bevoegd docent ben die een NIMA A/B/C opleiding verzorg op afroep (dus freelance)?
Als ik nu fulltime in dienst ben bij NCOI, LOI, NTI? Als ik nu werk op een praktijkschool. Als ik nu een in-company opleiding verzorg of bij een particuliere erkend opleidingsinstituut werk?
Ben ik dan uitgesloten voor opname in het register?

Hoe gaat die registerclub een en ander controleren?  Wat gebeurt er met de gegevens en wie kan erbij?
Waarom is BON erbij betrokken, dat is wat mij betreft een rechtse lobby- en hobbyclub die het dus voor elkaar gekregen heeft zich met de bevoegdheid en een registratiesysteem te gaan bemoeien.