Vlgones een oznrdeeok op een Eglnese uvinretsiet mkaat het neit uit in wlkee vrdlooge de lretets in een wrood saatn, het einge wat bergnijlak is is dat de eretse en de ltaatse ltteer op de jiutse patals saatn.
(Volgens een onderzoek op een Engelse universiteit maakt het niet uit in welke volgorde de letters in een woord staan, het enige wat belangrijk is is dat de eerste en de laatste letter op de juiste plaats staan).
De rest van de letters mogen willekeurig geplaatst worden en je kunt vervolgens gewoon lezen wat er staat. Dit komt omdat we niet elke letter op zich lezen maar het woord als geheel. Maar dat schijnt nogal discutabel te zijn.
Niets is zo leuk om daar weer eens een zoektocht aan te wijden.Zo vond ik een confuscator waarmee je als het pluginnetje download letters kunt husselen (lekker je collega’s gek maken met vreemde mail bijvoorbeeld).
Of een wiki over Redundantie waar van alles staat over gehussel.
Ook Harmen van Rossum heeft er wat over geschreven, maar leuker is dat hij ook een programmaatje geschreven heeft om het uit te proberen.
En ineens dacht ik ook weer aan dat zinnetje dat je vroeger gebruikte om te testen of het IBM bolletje van je typemachine goed ingesteld stond: (pangram of holo-alfabetische zin)
The quick brown fox jumps over the lazy dog.
(vond hier ook Nederlandse varianten: Pechdag: sexy quizvrouw blijft mank en Sexy qua lijf, doch bang voor ‘t zwempak. (veel leuker)
Afijn weer genoeg gehusseld voor de Pasen, taal is leuk, jammer dat ik nog steeds niet foutloos tik, ken de regels maar denk niet na.