Terwijl heel veel MBO’s nog volop worstelen met de invoering van CGO waar de invoeringsdatum nog steeds vaststaat op 2010, staan vandaag ineens de kranten vol met meldingen over een nieuwe onderwijsverandering. AD , Trouw maar ook RTL TV weten te melden dat in het kader van voortijdig schooluitval nieuwe MBO leerlingen vanaf 2010, niet direct een uitstroomdifferentatie hoeven te kiezen maar eerst een orientatiejaar in gaan, door alleen voor het domein te kiezen.
Het rapport Dijssebloem ken ik niet uit mijn hoofd, maar er staat me iets bij over betrekken van docenten bij veranderingen om draagvlak te krijgen, stoppen met invoeren van ondoordachte veranderingen. Direct aan de ontbijttafel dus maar weer eens over werk gepraat. Geldt dat ook voor de BBL leerling die kok, autotechnicus, schilder of ICT’er wil worden? Was het niet de bedoeling dat die keuze en orientatie op het VMBO plaats zou vinden. Hoe gaan MBO’s dat in helmelsnaam voor elkaar krijgen? Vanzelfsprekend moet voortijdig schooluitval teruggedrongen worden (de verlenging van de leerplicht blijkt moeilijk te controleren), maar dit lijkt mij geen goede oplossing. Ik zie het nu al voor me dat de opleidingen eigenlijk met een jaar verlengd worden en wat gaan ze in dat “snuffeljaar” dan doen aan bijvoorbeeld beroepsvorming. Ben trouwens heel benieuwd wat het bedrijfsleven daar van vindt, sturen we “snuffelaars” die het nog niet weten de werkvloer op? Door de dwang van drempelloze instroom die de ROC’s is opgelegd, zijn de problemen verschoven van VMBO naar MBO en alles met een bijna gesloten portemonnee. Heel veel subsidies om voortijdig schooluitval te voorkomen komen ineens los en worden gezet op Verzuimregistratie (met vaak wankele instrumenten) maar waarom geen kleinere klassen, meer begeleiding bij de keuze, samenwerking met het VMBO om de orientatie al in het laatste jaar van het VMBO te laten plaatsvinden (extra deze week gelezen: reanimatieteam voor het VMBO).
In mijn grote BBL georienteerde sector (zeker gezien het economisch klimaat, groeiende BBL sector) houd ik mijn hart vast als we de veel sterk op “vakleer” georienteerde docenten ineens de opdracht geven een “orientatiefase” in te gaan bouwen in opleidingen. Weet eigenlijk al wat er gebeurd, kunnen we Leren Loopbaan en Burgerschap, taal, rekenen en Sport en Bewegen mooi in het eerste jaar afsluiten. Voortijdig schoolverlaten is een hot item en heel belangrijk maar is dit de oplossing?
Lees ook wat Jef vd Hurk er van vindt (of eerder van mijn emotionele reactie, leuke titel Doorschieten)
8 reacties
Ook ik heb met verbazing kennis genomen van de berichtgeving hierover. Voortijdig schoolverlaten moet inderdaad voorkomen worden, maar of we voor die 10% voortijdig schoolverlaters (blijkbaar verlaat dus 90% wel op de een of andere manier met een startkwalificatie de school) nu het eerste leerjaar maar weer eens op z’n kop moeten gooien?
Zoals tegenwoordig te vaak waargenomen kan worden is m.i. dit ook weer een duidelijk voorbeeld van incident management van bovenaf. Deze oplossing lijkt veel op een soort verlengde extra voorsorteerstrook vanuit het VMBO.
Het feit dat een commissie in Utrecht ongeveer gelijktijdig gaat proberen het VMBO weer uit de goot te trekken is m.i. tekenend.
Ik heb altijd geleerd dat je voor troubleshooting nooit twee parameters gelijktig moet gaan wijzigen.
Volgens mij zijn jullie verkeerd geïnformeerd. Als je exact weet wat je wilt worden, kun je meteen instromen binnen een specifiek Crebo. Maar als je alleen ‘iets’ met techniek (of zorg etc) wilt doen, dan bestaat er de mogelijkheid om je in te schrijven in een domein en later een specifiekere keuze te maken. Volgens mij een lang gekoesterde wens van het mbo. Discussiepunt is of het aantal domeinen niet te uitgebreid is. Verder wordt er nog steeds -helaas- geen einde gemaakt aan het belachelijk grote aantal Crebo’s.
@wilfred, het persbericht dat de nuance zou moeten aanbrengen is niet te openen (MBOraad) maar aks dat hetzelfde is als in de Volkskrant en het AD en meer heeft men het over ALLE MBO leerlingen en wordt e.e.a. gehangen aan voortijdig schooluitval. Orientatie voor diegenen die het echt nog niet weten is goed, maar niet voor ALLE
Persoonlijk lees ik die ’emotievolle’ posts graag en met mij velen …. En niet uit sensatiezin, maar omdat het prettiger lezen is dan al die feitelijkheden. Je hebt alleen een ‘probleempje’ als je de verkeerde feiten gebruikt hebt. Maar ja, dat kan je dan toch weer recht zetten?
Zonder die ’emotievolle post’ van jou, had ik mogelijk de hele berichtgeving hierover niet gelezen.
Ik weet dat het nu 2012 is en dat deze topic allang is gesloten maar ik wil toch even mijn frustratie kwijt over het feit dat het MBO overal van die enorme leerfabrieken zijn geworden zonder oriëntatiejaar (want dat is er dus niet gekomen weten we nu). Ik zit hier ondertussen met een zoon van 15 (wordt in juni 16) die geen idee heeft welke kant hij op wil, alleen dat hij “iets met zijn handen wil doen”. Hij zit voor zijn eindexamen MAVO met matige cijfers want is totaal niet gemotiveerd (waar doe ik het voor? Ik weet toch niet wat ik moet gaan doen). Waarom zijn er geen MBO tussen-opleidingen van een jaar die inderdaad van alles wat bieden zodat de leerling e.e.a. kan ontdekken en een bewuste keuze kan maken wat hij daarna wil gaan doen.
@Angie, Ik heb de vraag uitgezet in het netwerk mail je als ik een antwoord heb
Reacties zijn gesloten.