POinactie: JA!! Maar zeg ook eens NEE

Vanavond kwam op Twitter de vraag voorbij of iemand een voorbeeld had van een BHV of ontruimingsplan voor het basisonderwijs. Blijkbaar zijn die plannen er niet overal.

Vervolgens kwam er na wat (balorig) over en weer tweeten een foto voorbij waar een aantal juffen vrolijk de muur stond te schilderen, want ook dat is blijkbaar een taak van het personeel in een basisschool.

Even verder teruglezend in de tijdlijn zag ik nog een juf die (terecht) mopperde dat een activiteit niet kon doorgaan omdat er te weinig ouders beschikbaar waren.

Kortom….

Leraren in het basisonderwijs zijn schilders, schoonmakers, hulpverleners, verpleegsters, coaches, topsporters, klusjesmannen, kunstenaars, administratief medewerkers, opvoeders, relatietherapeuten….en wij vinden het allemaal prima.

Of zijn het toch die onderbetaalde professionals, die wat mij betreft naast ouders, de belangrijkste persoon in een kinderleven zijn als het gaat om leren en ontwikkelen?

Of het nu  gaat om kinderen te leren lezen, schrijven of knutselen.
Of het nu gaat om het bijbrengen van de vaderlandse geschiedenis of aardrijkskunde

Kinderen leren leren en helpen bij hun ontwikkeling…dat is de kerntaak van een leraar.

De rest (ook de administratieve rompslomp) is bijzaak.

De actiebereidheid van leraren om te staken voor een beter salaris is heel groot (97%).
Toch durf ik er mijn uggs onder te verwedden dat, als het op staken aankomt, het Malieveld akelig leeg blijft.
‘We doen onze kinderen tekort als we staken’ zullen leraren zeggen en daar gaan de vakbond en werkgevers ook van uit.

Mijn tip:
Stop NU met alle randzaken als BHV plannen, groene muren blauw schilderen, luisvrije hoofden, zelf spullen inkopen, luiers verschonen en medicijnverstrekking.

Zeg NEE tegen datgene waar jouw onderwijs niet beter van wordt en wat niets met onderwijs te maken heeft.
Doorbreek het “gewoontegedrag van anderen” dat ervan uitgaat dat jij als leraar alles zelf wel regelt.

Wacht vervolgens eens af hoe anderen dan in de stress schieten.
Weten zij ook eens wat werkdruk is.

Oh en voor de “wat weet jij er nou van reageerders” : leraren zijn net mensen….net als ik.

4 reacties

  1. Top Karin, helemaal gelijk! Ik hoop trouwens echt dat je binnenkort je Uggs kwijt bent, al heb ik er ook een hard hoofd in…

  2. Tja, en dan krijg je een onvoldoende van de inspectie en dat is dan weer op internet te vinden. Vervolgens kiezen de ouders voor een andere school. Dag baan. Ik ben bang dat dit de reden is dat veel leerkrachten geen nee durven zeggen.

  3. @Hanneke, is er ooit een school onvoldoende beoordeeld door de inspectie op grond van het hebben van mooi geschilderde muren, een ontruimingsplan/bhv plan of andere aanverwante zaken?
    Ik snap jouw punt maar worstel met net door de 220 pagina’s van de staat van het onderwijs. Klimaat, sfeer, lerende leraren, een feedback cultuur en 100% gaan voor onderwijs…lees ik daar

Reacties zijn gesloten.