Plugfest eportfolio…miste een paar clubs

Dit is zo’n op het randje blogpost, dus ik beloof links te beperken, geen leveranciersnamen te noemen en me niet uit te laten over de resultaten.
Vanmiddag werd in Delft een plugfest eportfolio gehouden.
Er bestaan in Nederland afspraken over hoe en wat er in een eportfolio MOET staan en hoe de uitwisseling tussen verschillende systemen zou moeten zijn. (iets met codering en datavelden).
Kort door de bocht, ik zit op school, bouw daar een eportfolio op en als ik wegga exporteer ik dat en neem het mee. Vervolgens ga ik naar een andere school, log in op weetikveel en importeer mijn eportfolio. De inhoud van mijn eportfolio kan per activiteit verschillen, maar we hebben dmv de NTA2035 met elkaar afgesproken, wat waar moet staan en hoe het heet. Wat niet te plaatsen is, wordt gewoon bewaard. Dus kom nou niet aan met de SHL competenties of Crebo nummers, dat is niet voor IEDEREEN van belang.  Ook terminologie als beoordelingsportfolio of het kotsbare (nee geen tiepvaut) showcase portfolio komt niet voor in de standaard, volgens mij.
Wel van belang is, vooropleiding, werkervaring en natuurlijk de basisgegevens als mijn naam. Zo dat hebben we gehad.
Omdat het Nederlandse afspraken zijn, die nog niet echt diep doorgedrongen zijn, bij met name de leveranciers van digitale omgevingen is het wat sappelen.  De noodzaak van implementeren van een afspraak in plaats van een standaard is niet urgent genoeg (of heel moeilijk?), vandaar dat er nogal wat fraaie namen ontbraken.
Op dit moment neemt StEPs de voortrekkersrol in het kader van een leven lang leren. Onder andere Theo Mensen reist wat af om de gedachte “niemand de deur uit zonder een eportfolio”, handen en voeten te geven.
Vanmiddag waren 7 leveranciers van eportfolio’s (in de breedste zin van het woord) bij elkaar om samen met geinteresseerden en plugfest te houden. Ze hebben geexporteerd, geimporteerd en veel gekeken bij elkaar, gepraat en uitgewisseld.
Aan deze 7, NEN en StEps zal het niet liggen…die snappen het.
Door samen te werken aan verbeteringen en implementatie van de standaard versterkt men elkaar en doet men onderwijs en de arbeidsmarkt een plezier door barrieres als pastniet, kanniet en magniet te doorbreken.
Afijn, ik ben een simplist…dus NEN, Surf, Kennisnet en StEps zullen wel een prachtig inhoudelijk verhaal met behaalde resultaten publiceren.
Ik heb gewoon mijn eportfolio meegenomen, ja ja op een stick van de NEN….sorry.