#PHOT Meester of Master

In 2015 haalde ik het papiertje van de Masteropleiding Leren en Innoveren.
Daarmee mag ik dus de titel Master of Education (MEd) voeren, maar dat doe ik niet.

Vorige week kwam het voorstel voorbij om studenten in het mbo die afstuderen ook een titel te geven. Daarmee zou het mbo de waardering krijgen die het verdient.
Erkenning van het vakmanschap van mbo studenten, dat was een van de redenen die genoemd werd.

Er werd gemengd gereageerd, want natuurlijk verdienen mbo studenten erkenning. Het zijn vakmensen en onze economie zou instorten als het mbo niet zou bestaan, maar een titel?
Mij lijkt dat erkenning niet in een titel zit, sterker nog…de studenten zelf zagen er ook geen heil in.
De kwaliteit van onderwijs is belangrijker geven studenten aan.

Vaste lezers weten dat ik een echt mbo mens ben.
Het is zo mooi om op mbo instellingen rond te lopen en zowel docenten als studenten keihard te zien werken.
Vooral de praktijklokalen blijven me fascineren. Zowel die van techniek als van de kappersopleidingen, die van horeca en die van mode.

Waar ik wel soms twijfels bij heb, is de bekostiging van mbo onderwijs.
Van oudsher bestaat het mbo uit bol (beroepsopleidende leerweg) en bbl (beroepsbegeleidende leerweg). Bij de eerst zitten studenten meerder dagen per week op school en lopen daarbij stage. Een stage kent weinig of geen vergoeding en eigenlijk worden studenten zeker in het begin OP school opgeleid voor het vak dat ze later gaan uitoefenen.
De bbl studenten werken en komen een dag per week naar school. Zij hebben een arbeidsovereenkomst en verdienen dus (een beetje) geld. Zij leren het vak direct in de praktijk en de mores die bij dat vak hoort ook.
Daarom is het mooi dat zij de ene schooldag gewoon student mogen zijn en dat wat er op de werkplek niet aan de orde komt, in de klas gebeurt.

De laatste jaren wordt steeds meer hybride opgeleid. Dat zijn varianten op bol en bbl en deze opleidingen kennen heel veel kleuren en smaken. Ik denk (stiekem) dat deze hybride studenten ook ingeschreven staan in een bol opleiding, maar dat weet ik niet zeker.

Geld?
De financiële prikkel, de invloed die ouders hebben op de studiekeuze van hun kinderen en de voorzichtige sturing van de school, maken dat de bbl niet de meest favoriete keuze is.
Voor studenten niet, omdat een bol opleiding recht geeft op studiefinanciering en een ov-jaarkaart. Voor de scholen niet omdat de bekostiging voor de bol anders is dan de bbl.
De bbl is ook erg gevoelig voor economische ontwikkelingen, die leerlingen vliegen er bij een crisis als eerste uit.

De huidige economie schreeuwt echter om vakmensen. In de techniek, zorg, ict en horeca zijn er echt al ernstige problemen. Maar zie je ooit de hashtag kokstekort voorbijkomen?

Misschien moet het dan van het bedrijfsleven komen?
Waarom? Omdat ik de bedrijfsscholen (in company opleiden) steeds vaker terug zie komen. Of dat een goede ontwikkeling is, waag ik te betwijfelen.

Als ik recht zou willen doen aan mijn mastertitel, zou ik dat dus moeten onderzoeken en onderbouwen, maar ja….ik ben deze week expert in schilderen.

#PHOT Photo On Tuesday, een blogexperiment van Karin Ramaker.
Een vrije foto-opdracht: een zelfgemaakte foto, zonder thema met of zonder begeleidende tekst, maar wel mét een titel.

2 reacties

  1. Dank je wederom Karin voor deze uitleg. Eindelijk wat helderheid hierover. Ik heb een zoon (43) die wil omscholen, van zelfstandig werkend kok tot elektriciën. En zonder inkomen (bbl) gaat dat niet. Daarbij vonden ze hem te oud?!?!? Nu solliciteert hij weer als chef of sous-chef (het tekort is groot) terwijl hij eigenlijk de horeca uit wil. Daar is dus nog geen regeling voor. Denk ik.

  2. dat was een plotselinge ommezwaai in je laatste zin. maar ik kom zelf van een mdgo opleiding vandaan. toch merk ik dat hoe hoger de studie hoe interessanter mensen doen. niet voor niets wordt er vaak gevraagd: ‘wat heb je gestudeerd?’ ik heb niet gestudeerd. iig niet zoals zij het bedoelen. maar je hebt de een nodig om het andere voor elkaar te krijgen. daarin vind ik iedereen gelijk.

Reacties zijn gesloten.