#PHOT: Luis (in de pels)

Dit is de foto van #PHOT (foto op dinsdag) die ik vanmorgen maakte.
Luizen in de rozenstruik.
Het wordt er allemaal niet mooier op, maar iedereen moet eten om te overleven.

Achterliggende overpeinzingen.
Toen ik vanmorgen het advies van de onderwijsraad las over doordachte digitalisering schoot het me ineens te binnen dat ik me ook ooit aangemeld had om mee te denken.  Jammer genoeg heb ik nooit een reactie op mijn aanmelding gehad (en er zelf ook niet een herinneringsmail aan besteed).
Ik weet dat onderwijs een redelijk gesloten systeem is en dat de aversie tegen commerciëlen best stevig is.
Maar het telkens uitsluiten van externe partijen is wat mij betreft geen goede ontwikkeling.

Kunnen we niet veel vaker “samen” optrekken en “samen” aan de slag met onderwijs?

Natuurlijk begrijp ik dat geld een vies woord is in onderwijs, maar ik zie ook steeds meer ‘blended of hybride’ ondernemerschap.
Leraren die in dienst zijn van een school (stichting) en daarnaast in meer of mindere mate tegen betaling diensten verlenen.
Zakelijk gezien is dat mooi voor de ‘blended/hybride’ werknemer. Die heeft naast een vast salaris (met de daarbij behorende sociale zekerheden) ook nog eens een leuke bijverdienste.
Die leraren worden warm ontvangen en uitgenodigd als spreker op congressen en symposia, want “ze staan nog met hun poten in de klei”.
Maar wees eens eerlijk, is het niet een beetje hypocriet?
Wanneer je nog 1 dag per week voor de klas staat en voor de rest onderneemt dan ben je wat mij betreft ondernemer die daarnaast ook nog onderwijs verzorgt.

Ik vind het prima dat ondernemende leraren gratis of voor bijna gratis workshops, trainingen, lezingen en zelfs adviezen verzorgen, onder de noemer van kennisdeling.
Het mag natuurlijk, maar vraag ook af en toe eens marktconforme prijzen voor het werk dat je buiten je baan om verricht.

Zolang we in verschillende werelden blijven bewegen komen we elkaar nergens tegen.
Dat terwijl ik er heilig van overtuigd ben dat we wanneer we over de grenzen van elkaars werelden heen kijken, het die werelden alleen maar beter maakt.
Maar wel graag op gelijke voet tegen gelijke voorwaarden!

#PHOT Photo On Tuesday, een blogexperiment van Karin Ramaker. Een vrije foto-opdracht: een zelfgemaakte foto, zonder thema met of zonder begeleidende tekst, maar wel mét een titel.