#PHOT: Dikkertje Dap?

Het eerste waar ik vanmorgen aan dacht toen ik de reacties op de Sire reclame zag, was…het is komkommertijd.

Laat jongens jongens zijn, laat jongens dingen zelf ontdekken met vallen en opstaan. Laat ze ‘ravotten’.
Er is zelfs een heuse website bij laat jij jouw jongen genoeg jongen zijn?

Ik denk dat “wij” (de maatschappij) kinderen best beschermd opvoeden.
Huizen van nu,  waar (kleine) kinderen zijn, zijn aan alle kanten risico mijdend gemaakt.
Stopcontacten zijn afgedicht, overal zitten roostertjes, afgeronde hoekjes, hekjes en andere hulpmiddelen op. Trampolines in postzegeltuintjes met netten er omheen. Op de driewieler met een helm op. Het huis wordt chronisch ontsmet en liefst schrobben we de kinderen ook de hele dag met die stinkdettol.

Ik weet zeker dat er bij ouderen onder ons herkenning is, als ik het heb over een vork in het stopcontact, hele warm handjes krijgen aan een ovendeur, een bammetje pindakaas in de videorecorder.
Tanden door de lip omdat het vliegtuigje van hoger moest starten, bloedende knietjes omdat fietsen op de fiets van een ander kind stoer was (zonder zijwieltjes en zonder helm).
Het was geen enkel probleem als gaten in knieën met een applicatie afgedekt werden.
(Nu betalen we voor gaten in broeken maar oh wee als we er een niet gepland gat in maken.)

Volgens mij heeft het spelen, grenzen ontdekken en daarbij soms fors op je bek gaan, niet met jongetje/meisje te maken,  maar met kind zijn.
Het heeft ook te maken met hoe wij tegen vallen en opstaan aankijken.
Opvoeden is soms loslaten.

Ja ja, de wereld is veranderd, minder veilig en gevaarlijk zelfs….maar…daar moeten onze kinderen straks toch gewoon groot in worden?

Weer 2 PHOT plaatjes…..het BROEKIE (de onverwoestbare broek die je kunt winnen bij Sire) in Paint gemaakt.
Want niet alleen kattenkwaad verdwijnt…..ook Microsoft stopt met Paint ontwikkelen.

Jammer wel….

Mijn laarsjes in de hortensia als teken dat spelen, ontdekken en jezelf smerig maken niets met gender, maar met kind zijn, te maken heeft.
(Ik moest echt aan Dikkertje Dap uit 1950 denken)

Oh wel een vraag voor SIRE, wanneer moeten jongens minder jongen zijn? Is er een leeftijdsgrens?

 

#PHOT Photo On Tuesday, een blogexperiment van Karin Ramaker. Een vrije foto-opdracht: een zelfgemaakte foto, zonder thema met of zonder begeleidende tekst, maar wel mét een titel.

6 reacties

 1. hallelujah!
  hier een fikse blaar omdat ik me vroeger bij de chinees aan een opwarmding brandde, ook een keer met de vinger tussen de autodeur, met hoofd klem tussen een hek. dat lag niet aan de opvoeding maar aan nieuwsgierigheid en uitproberen.

 2. @Karin R, whoehaha dat met hoofd en hek herken ik…oh en met je tong vast aan de brugleuning vanwege ijslikken in de winter.

 3. ik val nog steeds gaten in mijn broek… zelf in mijn goede broek!
  En ben een meisje van iets ouder dan 12 jaar. ;P. Meiden en jongens hebben tegenwoordig fysiotherapie nodig omdat ze niet kunnen klauteren en klimmen en daardoor vaak vallen. Bij gym mag er geen bokje meer gesprongen worden omdat de kans op letsel te groot is!
  Heeft niets met jongens en meisjes te maken! voor mij heeft het te maken met motorisch leren en met het leren hoe hard de wereld soms kan zijn. letterlijk en figuurlijk.

 4. @Laura, ja maar jij bent ook geen echt “meisje” je voetbalt en drinkt bier 🙂 LOL
  Wel kekke tuinlaarsjes heb ik he? *huppelt door de blubber*

 5. Nou, inderdaad je hebt hele toffe laarsjes. Zo lekker roze, ook. 😉
  Wij hadden vroeger thuis een kachel, en we wisten best dat je die niet aan moest raken. Eén keer wilde mijn broer het toch even zeker weten, toen wist ik het ook meteen ‘dat moet ik nooit doen.’

 6. En mogen meisjes dan ook echte meisjes zijn..? En wat betekent dat dan?
  – je hoopt altijd maar dat iedereen gewoon zichzelf mag zijn, met een beetje eigenheid en aandacht voor individu, en een rekening houdend met elkaar.

Reacties zijn gesloten.