Over puberbrein en onderzoek

Heerlijk al die onderzoeken en dan na enige tijd weer onderzoeken, waardoor de vorige onderzoeken bijgesteld moeten worden.
Of zoals in dit onderzoek, er 140 onderzoeken naast elkaar gelegd worden en vergeleken. Het onderzoek van de onderzoeken dus.
Wat me in het artikel van de Volkskrant opviel is, de positieve toon, iets is ‘een heel goede eigenschap’ in plaats van een slechte eigenschap.

Daarnaast vielen mij enkele prachtige stukken tekst op.

  • Je kunt dus stellen dat puberhersenen ‘innovatie in de praktijk’ zijn.
  • Want – alweer zo’n misvatting – jongeren zijn niet lui.
    Als ze ergens zin in hebben of iets belangrijk vinden, beginnen ze er ook aan.
  • Puberhersenen zijn dus niet zozeer een volwassenenbrein dat nog niet klaar is; het zijn creatieve innovatie- en leermachines, met al hun emotionele circuits helemaal gericht op nieuwe ervaringen en het aftasten van sociale contacten.

Als we deze 3 zinnen nu eens bij de nieuwe onderwijsminister neerleggen als basis voor de toekomst van onderwijs. Denk je dat hij of zij er iets mee kan als het gaat om innovatie en veranderingen die studerende jongeren van nu ten goede komen.
Stel je eens voor dat er gedacht wordt aan leerlingen en bij hun brein passend onderwijs.
Dan kom je uiteindelijk uit op mijn eerste reactie: het brein leeft! Laat het dus leven en voedt het!
Maar ja, ik zal wel weer te kort door de bocht zijn, we moeten dat eerst onderzoeken natuurlijk.

Brengt mij vervolgens op het blogcollectief Onderzoek onderwijs, waar ik in eerste instantie nogal zeurderig reageerde op de eerste post. Daar had ik het gevoel dat er een onderzoek en onderzoeker ter discussie gesteld werden om de het gelijk halen, achteraf door mij onterecht zo gezien. Het was namelijk de pers die blind overnam en daar werden ze door getriggerd.
De afgelopen weken hebben ze een aantal onderzoeken en onderzoekers, met name de gehanteerde onderzoeksmethodiek, conclusies en het blind overnemen door de pers aan de kaak gesteld.
Mooi voorbeeld vind ik het onderzoek van J/M magazine waar nogal wat aan schort, daar trekt het blog collectief een mooie streep door.
Wat ik wel hoop is dat ze niet ten onder gaan aan verzuring en te lange teksten….de kracht zit juist  in de kwaliteit van de leden van het collectief.