Over kleuren en wat sommige mensen niet zien.

Vanmorgen ging mijn telefoon en ik had Ir. Meinhard van Goor aan de telefoon. De insteek van het gesprek was een blogpost die ik in 2010 over de rode kruis negatie schreef. Ik was ooit bij Rijkswaterstaat te gast als dwarse verkeersdeelnemer die onder de rode kruizen op de snelweg doorreed en een daardoor gevaar voor de mensheid was.

Ir. van Goor attendeerde me op het feit dat 8% van de Nederlandse mannen en 0,5 van de vrouwen kleurenblind is. Geen probleem zul je denken, dat zijn maar 700.000 Nederlanders. Maar wat wel een probleem is (nu ga ik me tegen zijn zin op glad ijs begeven) is dat veel van de kleurenblinden de rode kruizen boven de snelweg niet zien. Ik ben geen wetenschapper en weet ook niet hoe het zit met de kegeltjes…zoiets vanaf deze bron: ‘Oorzaak van de erfelijke handicap is een afwijking aan de kegeltjes in het oog. Honderdtwintig miljoen staafjes verzorgen de waarnemingszin in het donker, zes miljoen kegeltjes voegen daar overdag kleur aan toe. Het grootste deel van de kleurenblinden heeft problemen met het onderscheiden van groen en rood. Blauw-geelblindheid is een stuk zeldzamer en volledige kleurenblindheid, monochromatie, komt nauwelijks voor” had ik zelf niet kunnen schrijven.

Natuurlijk weet ik helemaal niets over dit onderwerp, maar ik vraag me (zijn verhaal gehoord hebbend) wel af, of er in onderwijs aandacht is voor de kleurenblindheid van kinderen?

Ik begreep van hem dat op het consultatiebureau kleuren blindheid niet (meer) getest wordt.
In het basisboek voor artsen (Ouder- en kindzorg) las ik dat het volgende:

Boekafbeelding

Grappig is dat kleurenblindheid ook wel Daltonisme genoemd wordt. Ik legde als onkundige een relatie met Dalton onderwijs. Maar die onderwijssoort is natuurlijk door Helen Parkhurst ontstaan.
Als het Dalton onderwijs een relatie zou hebben met de kleurenblindheid, zouden de klassen op maandag en dinsdag zomaar eens niet al te vol kunnen zitten:

p1020467

Zomaar een greep uit wat kleurenblinden niet zouden kunnen zien:

  • Rode kruizen boven de snelweg die aangeven dat de rijstrook dicht is?
  • Rode noodstopknoppen op groene machines?
  • Kleurcoderingen op kabels en leidingen?
  • Landkaarten in schooltoetsen?
  • Waarschuwingslampjes op controlepanelen?

Ik weet het – in de problemen van alledag- is dit een marginaal probleem en mijn keukentafellief en ik hebben er ook (sorry) grappen over zitten maken.

Morgen heb ik de stoplichten dag voor mijn laatste loodje in de master: rood is fout, bij oranje mag ik nog sleutelen en bij groen is het zo goed als afgerond.

Voor de komende 24 uur wil ik wel kleurenblind zijn…maar daarna denk ik dat het best een item is dat niet alleen door ir. Meinhard van Goor op de agenda gezet moet worden.
Want waar ik ook zoek….zijn naam staat bovenaan. De Don Quichot voor de kleurenblinden?

(….mijn telefoon rinkelt in elk geval geheid morgen).