Over een kam scheren


Moniek heeft gelijk. Regelmatig laat ik me negatief uit over docenten zonder nuances aan te brengen. Dat ga ik dus rechtzetten bij deze.
Als ik mopper over de te doelgroep die de edubloggers met hun blogs willen bereiken en dat op de een of andere manier niet voor elkaar krijgen ligt dat ook aan ons. Waarom zou je als docent over jezelf willen lezen wat je allemaal niet doet? Waarom zou je willen lezen wat je wel en hoe je dat moet doen. Mijn frustratie dus en niet die van een docent.
Natuurlijk stikt het van de docenten die zich dag en nacht uit de naad werken. Veel docenten willen wel ICT in hun onderwijs inzetten en willen wel innoveren maar worden geremd door de realiteit. Er is geen geld of er worden andere keuzes gemaakt. Scholen investeren wel in dure of niet werkende zelfbouw applicaties die te maken hebben met bedrijfsvoering (roostering, aanwezigheidsregistratie of managementinformatie). Scholen geven docenten wel trainingen van 3 dagen die niet door hen zelf uitgekozen zijn. Scholen vallen docenten regelmatig lastig met ICT gerelateerde zaken die niets met onderwijs te maken hebben (enquete over interne communicatie ofzo). Als dingen niet werken of als niet zinvol ervaren worden leidt onderwijs daaronder, waarom zou je energie steken in dingen die het niet doen? Dus bij deze, sorry voor het over een kam scheren van alle docenten en mijn regelmatig negatieve benadering. Dan gelijk wel mijn vraag die blijft staan, wat kunnen edubloggers betekenen voor docenten die in hun onderwijs ICT willen inzetten? En lezers, hoe bereiken we de collegae die de blogs niet lezen? Zou het zin hebben om een “knipselkrant” te maken, deze als bijlage in een mail te hangen en vragen of deze geprint in een docentenkamer neergelegd kan worden? Hoe doen andere Edubloggers dat?

Blogged with the Flock Browser

2 gedachte op “Over een kam scheren

  1. Ik weet niet of we wel moeten proberen onze blogs naar onze collega’s te pushen. De kracht van bloggen en RSS vind ik nou juist dat je zelf bepaalt wat je wel en niet wilt lezen.

    Ik zie er meer in om de wat traditioneel ingestelde (lees niet digivaardige) collega’s IRL veel te vertellen over de kennis die wij verzamelen. Ten slotte geldt ook hier de 80/20 regel. Zie verder mijn reactie op http://www.essen2punt0.nl/2009/04/zelf-leren-is-uiteindelijk-door-leren.html

Reacties zijn gesloten.