Afgelopen maandag had ik bij een opdrachtgever een pizzasessie om het keuzeproces rond tablets, laptops of iPads te begeleiden. Waar moet je aan denken en wat moet er geregeld zijn.
Ik maak daarbij nog steeds dankbaar gebruik van het vierinbalans model van Kennisnet.
Sommige scholen nemen weloverwogen besluiten, sommige scholen bedenken te laat wat er geregeld moest worden.
Sommige scholen hebben nog niets, behalve desktop computers, sommige scholen hebben het nieuwste van het nieuwste in huis.
Er is dus veel denkwerk gaande bij scholen.
Bijna tegelijkertijd kwam er een vraag op Twitter voorbij rondom smartphones die docenten willen gebruiken voor hun onderwijs.
Twee voorbeelden
- Een docent wil met de leerlingen naar buiten. Tablets en iPads zijn dan niet verbonden met het schoolnetwerk en zijn ook buiten kwetsbaar. Stoeptegels zijn echt heel hard.
Ook zijn smartphones handzamer en zijn er echt leuke apps om te gebruiken.
Op zijn minst moet je QR codes kunnen gebruiken (dus ook als er een link achterzit naar een website moet het wel werken) - Een docent wil meer met VR in de les en gebruikt daarvoor (minimaal) Cardboards of andere VR brillen. In die apparaten wordt gebruik gemaakt van smartphones om apps te kunnen gebruiken of om 360 foto’s te maken en te kunnen bekijken.
De telefoon van de docent gebruiken is dan een optie, maar niet echt een slim, handig en mediawijs
Op scholen zijn natuurlijk (nog) geen schoolsmartphones.
Data gebruiken van de telefoons die kinderen zelf bij zich hebben (als ze die al hebben) is geen optie.
Vandaar deze oproep aan Mobiele Providers als KPN, Vodafone, Ben, Telfort, T-Mobile, Ziggo en alle anderen.
- Kunnen jullie geen heel goedkope smartphones in de etalage zetten (gestaffelde prijzen vanaf 10 stuks zou nog mooier zijn).
- Kunnen er dan geen school(internet)bundels die bij die telefoons geleverd worden.
- Natuurlijk kunnen jullie ook een mobiel 4G apparaat meeleveren waar de telefoons mee het internet op kunnen.
- Bellen hoeft niet met deze telefoons….daar worden ze helemaal niet voor gebruikt.
- Een aanbod van een 2e (school)telefoon bij verlenging van het contract van een van de ouders zou ook een oplossing kunnen zijn.
Denk eens mee en kom eens met een goede oplossing en een mooi aanbod.
Ik wijs jullie nu toch op een gat in de markt!
Docenten die zulke dingen willen uitproberen worden nu geremd doordat jullie nog niet met slimme oplossingen gekomen zijn.
Mij lijkt dit een uitgelezen kans om onderwijs te helpen!
Jullie krijgen (binnenkort) toch al ruim 5 miljoen om al die andere scholen die nog met een ADSL modem internetten te helpen aan snel internet.
Leuk om iets terug te doen toch?
Bij voorbaat dank dus!
3 reacties
Ik herken dit. Dankjewel.
Deze mooie oproep wekt mijn verbazing.
Kunnen we niet eerst kijken of bestaande betaalbare technische mogelijkheden zijn uitgeput, voordat er geld wordt uitgegeven? Wat dacht je van tethering/wifi hotspots/wifi delen? De mobiel van de docent als mobiele wifi router voor de tablets (iPad = tablet) van de kids? En volgens mij is een schoolvloer net zo hard voor een glazen beeldscherm als een stoeptegel. Dus ik ga er vanuit dat de tablet al is voorzien van een veiligheidshoes om de levensduur van het apparaat te verlengen. Ook levert een extra apparaat in de school onderhoud, beheer en afschrijving op, terwijl een tablet exact dezelfde functionaliteit biedt als een mobiele telefoon.
VR staat nog in de kinderschoenen. Het is nu nog een gimmick. Kunnen we nog even wachten tot dit iets verder is doorontwikkeld en het met betekenisvolle 3 dimensionale interactie ook didactisch een meerwaarde levert?
Blijft er op deze manier geld over voor de school om te investeren in ICT middelen en leercontent voor die middelen die wel een meerwaarde kunnen leveren.
@carel, ik denk niet dat het om geld gaat maar om op een andere manier te denken over abonnementen/oplossingen.
Docenten hebben heel vaak niet eens een telefoon van school en zouden dan hun privé internet verbruik delen. Kinderen/klassen hebben ook zelden allemaal de beschikking over een tablet/iPad.
Ik weet dat de docenten van de twee voorbeelden dat nu ook allemaal al op creatieve manieren oplossen….
Ik wilde met de blogpost aangeven dat er grote verschillen zijn tussen scholen en inzet van technologie en gun docenten die net de experimentele stappen willen zetten om te testen of iets werkt of niet.
Reacties zijn gesloten.