Ontsnappen…

Vanaf 13 maart zitten wij hier netjes in de sociale opsluiting. Ik doe boodschappen met een lijstje, op de rustige tijdstippen. Verder heb ik 0 vreemde contacten, zelfs de wijkverpleegkundige ontwijk ik. Ik nies ‘s morgens drie keer in mijn pyamajas en snuit daarna mijn neus in een tissue

Ik ontsnap naar Texel.
Nee, niet om een weekje de toerist uit te hangen, maar om naar mijn moeder te gaan. Ook zij zit netjes thuis, al een paar weken.
Sinds twee weken bel ik haar elke dag, gewoon even horen hoe het gaat.
Maar ze is bijna 90, woont zelfstandig en heeft ineens geen enkele activiteit buiten de deur meer. Geen gym, geen koffie drinken met de oudjes, geen rummicuppen in het verpleeghuis (bij de andere oudjes als vrijwilligers).
Geen fysio, geen praatje met de buuv en niet de zondagse voor het eten borrel met haar vaste maatje.
Ze loopt een rondje naar de eieren, de post en de lege flessen.

Van alleen naar eenzaam

Ik merk dat ze het steeds moeilijker krijgt. Ze is al heel lang alleen….maar nu is ze eenzaam, dat is iets anders. We hadden gepland haar verjaardag op 12 april even mooi te vieren….helaas.
Dus ik ontsnap dinsdag naar haar toe….van mijn voordeur tot haar voordeur. Daarbij moet ik rekening houden met het feit dat de boot maar 1x per twee uur vaart.

Digihaat
Ze weigert al jaren iets digitaals te doen. Ik heb een senioren mobieltje met grote knoppen voor haar gekocht en een sim-abootje. Nou ik heb nog nooit een extra bijbetaling hoeven doen…ze belt er zelden mee.
Toch denk ik dat ik haar nu nog een keer probeer te overtuigen van de waarde van internet, beeldbellen, nu.nl ….berichtjes met de kleinkinderen.

Help eens mee
Ik ontmantel dus morgen mijn iPad (nieuw) en ga aan de slag om de meest hufterproof manier te vinden voor haar om ons te zien en bellen.
Het kan dus geen kwaad als jij als Appelaar met bejaarde ouders mij even een handje helpt:
Wat is de meest eenvoudige app om te beeldbellen?
Kan WhatsApp op een iPad
Wat zou er nog meer op moeten?

Zolang ik met zulke dingen bezig ben, maak ik me niet boos op al die mensen die het hebben over ‘survival of the fittest’.
Ze is niet voor niks 90 geworden.
Dat moeten die nonchalant samenscholende dwarsliggers nog zien te bereiken.

6 reacties

 1. Ach wat verdrietig! Goed dat je naar haar toegaat, dat zou toch ook veilig moeten zijn na al die weken isolatie.
  Ik hoop dat je haar kan overtuigen, had toen mijn moeder alleen was een blind werd vergelijkbare discussies met haar.
  Elkaar zien, dat gaat het nu om. En dat gaat gelukkig gebeuren!

 2. Ahhh wat sneu… Euhm, ik doe ook Skype op iPad. Zelfs mijn moeder vattum. 🙂
  Succes en sterkte….

 3. Ik Facetime en WhatsApp met mijn moeder. Zij gebruikt daarvoor voornamelijk de iphone (ze heeft ook een ipad). Zet de belangrijkste apps op het eerste blad. Zet apps die zij niet gebruikt op andere bladen. Start met de gewone telefoon. Laat daarna de ipad ontgrendelen. En start daarna Facetime. Je moet namelijk best snel reageren. Ik overweeg ook om haar te leren BlueJeans te gebruiken. BlueJeans installeren op de telefoon of ipad. Link sturen via WhatsApp. De BJ app start dan automatisch op. Kunnen we met meerderen praten (mijn zus, zij, ik).

 4. Ik roep even wat met86 jatige moeder met iPad als eh.. voorbeeld..
  FaceTime is beperkt voor appelaars.. Skype mss allrounder. Lid worden van SeniorWeb (mijn moeder wil haar wel lid maken hoor (cadeautje)) want heel veel stappenplannen en info voor ipadgebruik. Kijk daar zelf ook even voor heel goede tips voor gebruik en apps voor ouderen.

  In het begin beeldbelsessie aankondigen via gewoon bellen (zoals Wilfred ook al aangeeft)
  Verder een nieuwsapp, spelletjesapp (samen spelen zoals Wordfeud of Rummikub)
  Leren hoe ze een foto maakt en die naar jou stuurt.

  Zo min mogelijk privacygevoelige zaken zoals bank of DigiD. Inlogs en ww zijn immers ook moeilijk te onthouden. Of meteen een keywordmanager erop.
  Automatisch iedere dag backup laten maken naar iCloud
  Ik denk nog ff en meld me anders wel bij jou nog via beeldbellrn Succes en bovenal vind ik je weer superlievvv bezig

 5. Mijn Moeder had ooit een Ipad met Skype in bruikleen van de thuiszorg als alarm systeem.
  Zij snapte het.
  Met ons heeft zij nooit willen beeldbellen. Dat was dan weer ‘eng’

 6. Wat goed dat je gaat. Skype is handig denk ik, als jij een account maakt en ze altijd is ingelogd. En hij altijd aan de stekker ligt. Spelletje is ook leuk. Iets wat ze kan winnen. ;-). Foto maken. Ooo ik hoop ze dat ze het doet en leuk vindt. Ken je trouwens de app OMA post. Kunnen (klein) kinderen eenvoudig een foto als kaart vesturen naar oma. Dat deden mijn kinderen toen mam nog leefde. Mam vond dat leuk en de kinderen ook.

Reacties zijn gesloten.