Ontdooien geslaagd

Wij kochten in 2017 dit huis en ik was direct verliefd op het prieel in de tuin. Wat zouden we daar veel zitten. Vooral in de winter, met sneeuw om ons heen en in het vroege voorjaar als het nog net te koud zou zijn om buiten te zitten.
Sinds ik hier in Alteveer woon, hebben er echter in dit huis meer uitvaarten dan feestjes plaatsgevonden.

We hebben samen weinig lol van het prieel gehad. Het is zelfs twee keer gebruikt als rouwplek. Paul en mijn moeder hebben daar een aantal dagen voor het laatste afscheid ‘geparkeerd’ gestaan. Prachtig, sereen, groen, stil en passend bij de mens die ze waren. Ook het feit dat ik er altijd even naartoe kon om met ze te praten en een aai te geven, maakte de keuze perfect.
Toch blijft er dan iets ‘doods’ hangen aan iets wat mooi en levendig zou moeten zijn.

Afgelopen zomer heb ik, om het prieel te ‘Ontdooien’,  mijn buitenspa er in gezet. Heerlijk bubbelen, laat op de avond, zonder de buren lastig te vallen met herrie van de pomp. Maar ook, om niet elke keer met een schepnet de rommel eruit te hoeven scheppen en om stroom te besparen.
Toen volgde ook het plan om rond het prieel een ‘Ontdooien’ feestje te organiseren. De combi van een feestje en het ‘lichter’ maken van het prieel stond me wel aan.

Al jaren volg ik Frans Wijngaarden op Twitter en geniet van zijn muzikale verkenningen. Hij geeft huiskamerconcerten en speelt soms ook ‘buiten de deur’. Meestal speelt hij alleen, maar ik zag ook dat hij regelmatig met Han de Jonge aan het jammen en muziek maken was.
Hoe mooi zou het niet zijn om een prieelconcert te houden en daarvan een heel kleine intieme groep mee te laten genieten. Het definitieve duwtje kwam van Karin Donkers, want zij prikte gewoon een datum, 17 september werd vastgelegd.

De datum was goed, precies tussen het afscheid in 2020 van Paul en onze ‘verkeringsdag’ op 23 september (we zouden nu 20 jaar samen geweest zijn).
De uitnodigingen gingen eruit en de catering kwam erin.
Heel bewust wilde ik mezelf ontzorgen, omdat ik uit ervaring weet dat er genoeg te regelen over zou blijven.

Wat hadden we, ondanks het pisweer, een prachtig feestje.
Intiem, warm. Er waren nieuwe ontmoetingen en er werd (bij)gepraat met oude en nieuwe vrienden.

Frans had de dagen ervoor forse pech met een oog en gaf aan dat het kiele-kiele zou worden of hij er zou zijn. Nou….niks kiele kiele. Sterker nog, toen Frans en Han lekker aan het spelen waren, kon een andere aanwezige vriend Frans, zich niet inhouden en leende af en toe de gitaar van een van de mannen om mee te spelen en zingen.

Het was voor mij in het begin even slikken, maar vooral omdat datgene gebeurde wat ik bedacht had.

Een feestje met mooie mensen en het ‘Ontdooien’ van het prieel met muziek in plaats van met tranen.

Zelfs toen “Laat me”, dat ook gespeeld werd bij de crematie van mijn vader, voorbij kwam, gaf dat meer een glimlach dan een traan.

Het weer zat niet aldoor mee, maar  toen we in de stromende regen we onder de luifel genoten van heerlijke stukken vlees en vis vanaf de Ofyr (reclame: Van der Belt verhuur en Catering ) kon de dag niet meer stuk.

Wat heb ik toch een massa lieve, warme en goede vrienden en kinderen!
Zij hebben me de afgelopen twee jaar door de shit gesleept en stonden ook altijd voor me klaar.
Bijna allemaal waren ze erbij gisteren, op wat buitenlandse reizigers, jarigen en zieken na.

Dank jullie wel!

Oh en ik heb de collages die Karin Donkers maakte, onbeschoft zonder vragen gebruikt en links naar Twitteraccount van mensen achterwege gelaten.

6 reacties

 1. Lieve Karin.
  Zo fijn om te zien, te horen en te voelen en nu te lezen dat het ondanks de emoties goed was. Het was een mooie avond voor de middag en een warme fijne middag. Dank voor alles, ik hoop dat er nog veel feestjes en waardevolle ontmoetingen mogen volgen. Dikke kus!

 2. Wat tof, mooi en goed om te horen en lezen. Deze buitenlandse reiziger geniet op afstand mee. Kijk uit naar lichtbeelden .

 3. Geweldig om dit vanuit mijn Franse logeeradres te lezen. Vrienden zijn goud waard.
  Hartelijke groet

 4. Een blogpost waar muziek inzit en four seasons in one day als opmaat naar meer samen zijn, voor de lach en genieten met elkaar!
  Super blij dat we er weer bij mochten zijn en we kennis maakten met de fijne mensen om jou heen.
  Cheers, op het leven! >3
  Rood, wit en ….. ‘heffen het glas op jouw gezondheid!’

Reacties zijn gesloten.