Onderwijsdagen 2018: Edubadges en Educhain

Frans Ward en Steven Verkuil (nou ja de laatste vooral) namen ons mee in de wereld van Educhain (Blockchain in onderwijs) en EduBadges.
Surf heeft om te experimenteren met Open Badges, een project opgezet om te experimenteren met Badges en daaraan gekoppelde techniek Blockchain.

Het toekennen van (Open) Badges als middel om microcredentials af te geven of om aan te tonen dat je iets kunt of weet, daar ben ik fan van.
Vooral het valideren van informeel leren door middel van Open Badges vind ik prachtig. 

Bij de introductie van het experiment van de  bij dit project aangesloten hogescholen en universiteiten werd ik echter wat onrustig.
Gaan scholen nu stickertjes aan studenten geven als ze een stukje (minor of kleiner) van een opleiding hebben afgerond? Gaan ze nu deelcertificaten opleuken door er in plaats van een papiertje een badge aan vast te knopen? Gaan de nu gewoon formeel leren valideren met badges?
Ik weet het nog zo net niet.

De mogelijkheden die getoond werden, maakten me wel een beetje blij.
Vooral door het gebruik van Blockchain technologie (in deze educhain) biedt echt veel ogelijkheden. Alles staat decentraal, de validatie door digitaal ondertekenen, de decentrale identieteit (het individu hoeft niet ingeschreven te staan bij een bepaalde universiteit).
Ook de zogenaamde endorsements, het waarderen (duimpje omhoog) van elkaars modules of materialen vind ik kansrijk. Maar aan de andere kant weer risicovol, want wij keuren dan ons eigen vlees en wij van wc-eend ligt op de loer.
Als jullie nu onze module kanttekeningen plaatsen endorsen, dan endorsen wij jullie module kritisch kijken naar elkaar.

Natuurlijk staat eea nog in de kinderschoenen, maar ik ben nooit zo’n fan van wielen uitvinden als er in Nederland al een club erg aan te trekken is aan Open Badges.
Trek nou gewoon eens samen op!
Ook ben ik heel erg benieuwd naar het eigenaarschap van de data en de badges. Eenmaal aan mij toegekend, blijven ze dan ook van mij en bij mij?
En waarom het Edubadges noemen?
Bij Education heb ik altijd het gevoel van formeel leren…..ik wil juist badges gebruiken om een levenlangleren mee aan te tonen. (informeel of non formeel leren dus).

Meer lezen?