Gisteravond liet ik me weer verleiden tot een Twitter discussie over onderwijs vernieuwingen.
Eigenlijk zou ik mijn les al oeverloos geleerd moeten hebben, want Twitter is daar gewoon niet het platform voor.
Al een aantal jaren ben ik een zelf benoemd onderwijsmens. Een lerende herintreder die vanaf de cursisten administratie doorgegroeid is naar wat ik nu weet en doe, over een leven lang leren gesproken.
Ben ik klaar met leren?
Nee natuurlijk niet, ik leer echt elke dag.
Zou ik dat graag gewaardeerd zien in bijvoorbeeld EVC of hipper gekwalificeerde badges? Ja graag!
Een weblog is voor mij een onderdeel van mijn leerproces en ik toon hier regelmatig aan een lerende te zijn.
Vanuit onderwijsperspectieven ben ik een groot aanhanger van het Montessori onderwijs.
Maria Montessori stond aan de wieg van voor mij (maar niet voor ieder kind) ideaal onderwijs, ik mocht leren vanuit een leervraag en behoefte op maat, individueel en toch met gestandaardiseerde tools.
Daarentegen was mijn middelbare school niet heel vernieuwend, de bindende factor van het Bonifatius Lyceum was echt niet iets hipperigs, innovatiefs.
Respect voor elkaar, erg goede docenten en de chemie van zowel leerlingen als leraren om erbij te horen.
Wie van jullie kan zeggen dat de mentor van de 1e klas je nog herkende 40 jaar later? Ik wel!!
Terug naar de discussie van gisteravond…
Als je onderwijs wilt veranderen en wilt laten aansluiten op de maatschappij van 2013 zul je het anders aan moeten pakken dan het roepen van zweefteverigheden.
Onderwijsinnovatie is broodnodig, de maatschappij verandert en de mensen die daarin leren en werken ook. Open deurtje dus…
- Technische innovaties gaan razendsnel, onderwijs zal daar op aansluiten zowel in het gebruik ervan als in de helpende ondersteunende lerende hand van de oudere wijzere wereldburger (de docent).
- Sta als school open voor sponsoring van de leveranciers van soft- en hardware…daar zit het geld en de kennis die graag gedeeld wordt.
De leerling van NU is de werknemer van de toekomst!
Stop met het uitvinden van de eigen wielen van software, tooltjes en apps…zonde van de onderwijsmiddelen en schoenmaker blijf bij je leest. - Als je onderwijs wilt veranderen is dat alleen mogelijk MET onderwijs zelf, niet over de hoofden van docenten en scholen heen.
- Blijkbaar zijn veel operaties van nu geënt op basisschool leerlingen en een beetje middelbaar onderwijs, maar onderwijs loopt door in MBO, HBO en WO! (inclusief de niet bekostigde instituten)
- Innovatie kan volgens mij nooit, in een deel van het onderwijsstelsel wel en in een ander deel van het onderwijsstelsel niet, plaatsvinden.
Waarschijnlijk is het makkelijker de “ouders” van basisschool leerlingen te activeren en bereiken dan die van VO, MBO en HBO.
Als we het onderwijsstelsel willen veranderen dan zal onderwijs vanaf Basisschool tot en met de Masters van het WO geleidelijk en doordacht op de schop moeten. - Experimenteren moet daarom mogen, maar niet met de lerende als proefkonijn.
Kleine stappen met haalbare doelen, die wat mij betreft alleen door professionals benoemd kunnen worden.
De huidige onderwijstoppers met de voeten in de klei, die echt al heel veel innoveren en hun kennis vrijelijk delen, zijn de mensen die we moeten stimuleren, faciliteren en ondersteunen.
Laten we trouwens eens wat zuiniger op hen zijn! - Stop met elkaar de zwarte Piet toespelen.
We willen allemaal dat onze kinderen zich straks kunnen redden in een technocratische maatschappij.
Wij als ouder, docent, betrokkene willen toch eigenlijk maar een ding?
Een gelukkig blij kind dat kan, mag en wil leren. - Stop ook eindelijk eens met het afkammen van de “derden” die bij onderwijs betrokken zijn. Door de jarenlange reorganisaties en soms niet al te handige keuzes zijn heel veel onderwijstoppers uit alle lagen van onderwijs allang vertrokken en voor zichzelf of een commerciële partij begonnen.
Laten we met elkaar investeren, in zowel techniek, kennis, als tijd. - Vanaf NU vallen ALLE in onderwijstijd, -dienst ontwikkelde producten onder een Creative Commons licentie.
Navelstaren en erop blijven zitten is funest.
Heeft er al eens een docent berekend hoeveel tijd hij kan besparen en kwalitatief mooi materiaal kan gebruiken als het SAMEN ontwikkeld word?
Over de grenzen van de eigen school heen samenwerken, gebeurt al veel…maar kan door bepaalde beleidskeuzes nog vanzelfsprekender worden. - Stop met zweefteverige leuterijen, als het moet anders, het moet beter, een kind moet kunnen fikkie stoken een kind moet creatief kunnen zijn…als je wat wilt veranderen spreek dan eens klare taal!!
Wat wil je? Met wie? En Hoe ga je het aanpakken?
Ach…..massa maak ik niet….maar ben het mooi weer even kwijt en er zat in elk geval geen woord Russisch bij.