Onderwijs en ICT middag: Dat wil ik ook bij ROC Midden Nederland


Afgelopen vrijdag mocht ik bij het ROC Midden Nederland weer eens gluren in de keuken. Volgens mij was het de 9e Onderwijs en ICT middag (voorheen Blackboard gebruikersdag). Op deze middagen delen collegae in korte half uurssessie met elkaar hoe ze ICT inzetten in hun onderwijs, of geven elkaar tips over handigheidjes. Omdat de lijntjes er nog liggen mocht ook ik een half uur vullen. 10 handige programma’s of websites die je zonder scholing of softwareinstallatie kunt gebruiken. Eigenlijk was dit een vingeroefening voor de verdiepingssessie Drempelloos bij de CVI conferentie. Conclusie, niks aan veranderen….dus helaas nog geen link naar het resultaat (anders moet ik weer aan de slag).
De middag zelf had een goed gevarieerd programma, 3×4 paralelle sessies voor elck wat wils. Natuurlijk Blackboard 9.1 al even mee mogen bekijken, maar ook instructie video’s maken, plaatjes en filmpjes in Powerpoint, Koos Boekesteijn (Kennisnet) over de wikiwijs…

Wat me (evenals alle voorgaande keren) wel weer verbaasde, als je een ROC bent met ruim 2000 personeelsleden….waarom komen er dan maar 100 naar zo’n leuke middag?
Erger nog, de mensen van de locatie waar de middag georganiseerd werd waren verschrikkelijk afwezig…veel van hen (regelmatig buiten rokend) wisten niet eens wat er aan de hand was en gaven als excuus voor hun afwezigheid aan dat er een open avond was, ja en? de andere 100 collegae werken bij hetzelfde ROC…die hadden ook open avond.
Als ICT in het onderwijs op de Newtonbaan nu vanzelfsprekend was, maar ook die lijnen liggen er nog….bedroevend niet vanzelfsprekend.
Omdat Leonard Geluk ziek was (beterschap) was er naarstig gezocht naar een vervangende intro spreker. Het zou heel logisch geweest zijn als de programmamanager Onderwijsinnovatie en ICT die introductie gedaan zou hebben, waar staan ze en waar gaan ze naartoe, maar helaas….vrijdag wordt er thuisgewerkt en zo’n middag is natuurlijk niet belangrijk genoeg.
Gelukkig zijn de ouwe rotten als Henk van Rijssen, Ger Roelen, Hans Balder, Mira Jantzen en voor het eerst Paul van Huijkelom creatief genoeg om de gevallen gaten te vullen.
Henk van Rijssen had na de korte keynote over de ontwikkelingen van ICT in de zeer nabije toekomst, zelfs een eigen lokaal…kon alle sessies die hij verzorgde dus vanaf dezelfde stoel doen.

Voor het eerst werd er afgesloten met Pecha Kucha presentaties, dat viel (ook mocht ik iets over Sociale netwerken vertellen) niet mee. 20 sheets die elk 20 seconden zichtbaar zijn, ingestelde tijd dus. Wat zijn 20 seconden kort…thuis achter de PC duurden ze veel langer. Ger Roelen liet zien dat je ook heel creatief kunt omgaan met 20 sheets en bewees dat hij mij niet meer nodig heeft om presentaties te maken echt een heel komische maar ook inhoudelijke Pecha Kucha.
In de laatste presentatie werd in een SMS2Vote sessie aangegeven door de aanwezigen dat er wel 2x per jaar zo’n bijeenkomst georganiseerd mag worden.
Al met al….weer eens bijgepraat en sommige (ex) collegae even verteld dat ik al ruim een jaar ergens anders werk 🙂

Eén reactie

  1. Nice blog, dank dank voor alle complimenten en terecht kritische opmerkingen. We hebben er zelf ook alle 5 van genoten. In het najaar op herhaling.

Reacties zijn gesloten.