Ach, ik benoemde mezelf gedurende de dag tot huisblogger van de N@tschool gebruiksersdag, die vandaag plaatsvond in Bladel bij het gastvrije Pius X College.
Vaste lezers weten dat ik een Blackboard achtergrond heb en inmiddels ook wat andere leermanagement, portfolio en beoordelingssystemen, actief gestimuleerd heb.
Maar tijden veranderen en sinds kort ben ik vanuit mijn huidige rol ook ernstig geïnteresseerd in N@tschool en met name de komende ontwikkelingen.
De keynote vanmorgen werd verzorgd door Jeroen Alessie, docent, ach wat zeg ik, inspirerende kei, van Avans Hogeschool, opleiding fysiotherapie. Uit zijn profiel van de vandaag gebruikte app. Twoppy: Waarom zorgen we er in het onderwijs voor dat leren als vervelend en saai wordt ervaren?
Een breed glimlachende blije docent vroeg aan ons, wat wij het leukste spel op onze basisschool vonden…apenkooien..juist. Vandaaruit nam hij ons mee naar een andere manier van denken en leren.
Zijn motto Just do it, bracht hem ertoe om niet over anders leren te praten maar dat in de praktijk te gaan brengen. De presentatie komt vast online want ik zou hem tekort doen in een samenvattende blogpost te vertellen wat hem lukte (bij mij in elk geval): zijn publiek inspireren en zelf ook actie te ondernemen om leren weer leuk te maken. Kijk dat zijn #onderwijzigers!
gaming, Chroma-Key, kennisclips, Webbased-video en boeken…
Fun weer terug als factor bij studeren.
Een prachtig voorbeeld vond ik de manier waarop Babylonisch rekenen aan ons werd geleerd en de manieren waarop het huidige onderwijs dat om zeep helpt…stampen in plaats van strategie.
Goeie keuze voor zo’n spreker!
Workshops over best practices horen er natuurlijk ook bij.
De eerste workshop die ik bijwoonde was van N@tschool zelf…de mobiele versie van N@tschool.
Vanuit de vraag van scholen, waar steeds meer met tablets gewerkt wordt, is er een mobiele versie ontwikkeld. Mijns inziens nog in de u vraagt en wij draaien fase. Want onderwijs en dus de klant bepaalt, handiger omdat je anders dingen maakt waar niemand op zit te wachten. Het werkte prima met de demo accounts, op zowel de iPad als de HTC (android) geen probleem. Jammer maar vast snel te verhelpen, windows gaat nog niet lukken.
Mooie ontwikkeling…verstoord door 2 eekhoorns…die vast een betekenis hadden (arme mannen)
Lunch prima, 2e sessie, niet blogbaar, sorry maar beter voor de presentator en mezelf om het daarbij te laten.
#vraaghetwiel…de keynote van Wiel van de Berg
N@tschool kenners en gebruikers zullen best de laatste up to date nieuwtjes al kennen, waar ik voor kwam was de release van YouDipity. In de omgeving van N@tschool bestaat enige tijd de mogelijkheid om materiaal te ontwikkelen met behulp van Silverpoint. Ook uitgeverijen (ik weet dat van Edu’actief) zijn druk om hun papieren boeken met behulp van Silverpoint om te zetten naar interactieve e-books en lesmateriaal.
Vandaag werd de webshop IN N@tschool getoond waar uitgeverijen maar ook lesmateriaal van niet commerciële organisaties vindbaar, koppelbaar en koopbaar is. De webshop is getest door Deltion college. Ook in Belgie en bij andere grote organisaties wordt dit al breed ingezet.
Inhoudelijk ken ik de huidige en dus verbeterde nieuwe releases niet.
Youdipity gaat het echter worden wat mij betreft.
Youdipity is een platform waar je zelf materialen kunt ontwikkelen, eBooks, digitaal lesmateriaal (silverpoint), maar dat ook aan kunt bieden en delen.
Iedereen kan straks gebruik maken van de gratis variant, heel aantrekkelijk voor korte trajecten of een oefening. De Pro versie (betaald) maakt dat je meer formats, mogelijkheden en publicatie ruimte hebt. Je krijgt eigenlijk een eigen webstore waar je de materialen die je gemaakt hebt kunt verkopen, weggeven en laten beoordelen. Ik heb gelukkig een demo account gekregen, echter de tijd nog niet gehad om er net als @trendmatcher een screencast van te maken. |
Maar van Youdipity en de gebruikers Dipsters gaan we vast nog veel horen en zien!
Dan door naar de 3e workshop, het Rijn IJssel College gebruikt de portfolio mogelijkheid om het bekwaamheidsdossier van docenten inclusief de metingen, POP en verslaglegging vorm te geven.
Voordeel is dat docenten zo en hetzelfde doen als ze van hun leerlingen verwachten en zelf vaardiger worden in het gebruik van n@tschool, 2 vliegen in een klap. Goede ontwikkelingen waar de kleine club aanwezigen goed met elkaar van gedachten konden wisselen en het roerend met elkaar eens waren, een bekwaamheidsdossier en de koppeling in N@tschool is slim en handig. Niet laten bij de pilot lijkt mij, doorpakken!
Al met al een goede dag, voor het slechte weer thuis, te weinig Twitterende mensen, goed draadloos internet. Oh ja helaas een trap na aan die mensen die voor de zoveelste keer in een bijeenkomst gaan zitten en hun telefoon niet op stil zetten. Zelfs na de eerste schaamrode…presteerde een heer het om de telefoon uit te klikken en vervolgens weer gebeld te worden.
De hele dag stond in het teken van de zomer ….en dus heb ik nu een draagbare barbecue als goody.
Dank voor de organisatie en het delen, hoop dat ik er meer over mag bloggen!
4 reacties
Leuke omschrijving van de dag! Ik heb het einde niet gehaald, ben halverwege de key-note van Wiel van den Berg samen met een collega van een andere school gaan sparren over het hoe en wat van de elo. Kijken hoe zij het inzetten en wat ik daar van kan leren. Dat zal vast nog een vervolg hebben. Verder een erg inspirerende dag vooral om te constateren dat ik nog niet misschien weet wat er allemaal kan met deze elo! Leuk je weer even gezien te hebben, we zien elkaar vast nog wel op een volgende bijeenkomst, crowd of onderwijslente?
En hier dan de link naar de screencast van mijn eerste kennismaking met YouDipity:
http://www.screenr.com/1648
Mooi verslag Karin, jammer dat ik er niet bij was.
Dankzij jouw tweets en die van een paar anderen had ik toch een beetje het gevoel mee te kijken!
Karin… ik ga er bijna van blozen 🙂 … en nu bij jullie ‘just do it’!!…
Gr Jeroen
ps… Alessie is toch echt met een e erachter 🙂
Bloost terug sorry van foutje in naam, aangepast
Reacties zijn gesloten.