Nog Smakeloos

In ons vorige huis zette ik altijd twee kerstbomen op.
Mijn eigen boom met vreselijk veel gekke (blauw) versieringen en de ‘nette’ boom vol met zilveren (glazen) ballen.
Of dat sfeervol was?

Sfeervol – bijvoeglijk naamwoord uitspraak: sfeer-vol , wat aangenaam en gezellig aanvoelt.
het
huis is sfeervol ingericht.

Bron: Ensie.nl

Ik heb altijd een hekel gehad aan het opzetten en versieren van de kerstboom. Lampjes die niet op de goede plek zitten, pielen met haakjes en ballen en dan altijd te weinig knijp vogeltjes hebben. Ik herinner me uit mijn jeugd nog meer ellende. Mijn moeder gebruikte zo’n zakje engelenhaar om de boom heen. De hele Kerstperiode had ik jeukende benen omdat die engelenhaar vezeltjes in mijn maillots terechtkwamen.

Sfeer maken
Mijn keukentafellief was er nogal strikt in. Welke versieringen wel en welke niet, met Kerst. Dat vond ik prima (lees: hij blij-ik blij). De sfeerbepalers waren (en zijn) kaarsen en mooie kaarsenstandaards. Alhoewel de achtarmige kandelaar zieltogend in de kelder staat. Dat is me een beetje teveel alleen in huis.

Natuurlijk hou ik van ‘sfeervol’.
Deze Kerst ligt de nadruk op lichtjes en kaarsen. Ook uit economische overwegingen, omdat dat minder stroom kost en veel kaarsen extra warmte geven. Je kan er maar beter het beste van maken. Verder is het allemaal een beetje niks en dat vind ik eigenlijk ook wel prima.

Er is een ding waar ik wel altijd extra tijd en aandacht aan besteed….de eettafel.
Niet dat er allemaal tierelantijntjes op tafel staan, er is gewoon een ‘gedekte’ tafel.
Als er gasten zijn ligt er een wit tafelkleed op tafel en gebruik ik de beste borden en bestek. Goed eten verdient een mooie ambiance.
Ook als ik alleen eet, zal dat altijd aan tafel zijn, met een tafelkleed en zonder tv aan.
Eten uit een pan is uit den boze! Het bord wordt netjes voorverwarmd en eten wordt er opgemaakt op opgediend. Bijgerechten gaan in een schaal(tje).

Vooruitkijkend
Met de verhuizing in mijn achterhoofd ben ik aan het bedenken hoe het er straks allemaal uit gaat zien. Omdat ik er direct intrek, omdat heen en weer rijden om te klussen, teveel tijd kost, heb ik ALLES wat in de huiskamer staat overgenomen. Van daar uit ga ik wel eens bedenken welke sfeer ik zou willen creëren. Daarvoor gebruik ik ter inspiratie een online moodboard op Padlet.

Licht en ruimte
Het ondergeschoven kindje is bij mij altijd het lichtplan. Dat komt altijd achteraf en vaak met een verkeerde keuze aan lampen. Of van die tijdelijke lampen die ooit vervangen moeten worden, maar nooit vervangen worden. Dat is, om de juiste sfeer te krijgen, nu een van de dingen waar ik extra aandacht aan wil geven.
Qua ruimte heb ik me echt voorgenomen op te passen met dingen er in slepen die het ‘net’ niet zijn. Net als hier in Alteveer…..er mag pas iets nieuws in, als er iets anders uitgaat.

Genoeg om over na te denken en mee aan de slag te gaan. Keuzes maken is niet mijn best ontwikkelde kernkwaliteit.

2 reacties

  1. Wat goed dat je de tafel helemaal netjes maakt en zelf ook altijd aan tafel eet!
    Wij moesten dat thuis ook altijd. Met de kinderen hebben we het ook gedaan. Wel eten uit de pan, dat wel. Of, pan op tafel en aan tafel opscheppen. Praktisch en wat mij betreft echt goed genoeg. Tegenwoordig eten we op de bank.

  2. Ha, ik eet ook altijd keurig netjes aan tafel! Wel met een kant en klaar bord eten, want schotels bereiden vind ik leuker dan al die pannen/schalen op tafel…

Reacties zijn gesloten.