Moet maar even een aparte minipost maken over weer een conferentie die te maken heeft met ICT en Onderwijs.
In de workshops en presentaties was er internetverbinding, met kabels dat wel. Maar ik vroeg me op een gegeven moment af of al die mannen het buiten in het plantsoentje voor de deur, in de sneeuw, binnen zo warm hadden gekregen of van het uitzicht wilden genieten. Niets was minder waar, er was bij bijna niemand (geloof HI en KPN uitgezonderd) bereik voor de GSM. Midden in het plantsoentje pikte je een tweede streepje op!
In het ICT cafe waren de Apples aan een Klokhuis verbonden en was er gratis (?) internet. De notebooks die later aangingen, wandelden allen naar Swisscom en daar mocht je betalen, 7 euro per uur geloof ik, maar geen open draadloos internet.
Als ik zou organiseren, geen internet, geen conferentie. Begreep van een van de organisatoren van Eduexchange in Nieuwegein dat afkopen van de verbinding voor een dag, heel duur is. Anna van Rijn en ROC Midden Nederland liggen daar naast de deur, denk dat ik een kabeltje naar Edu Roam poortje trek of wat antennes aan de lantaarnpalen ga hangen.
0 reacties
Helemaal mee eens, Karin. internetverbinding is zo iets gewoons dat het wel erg inhalig is om daar op deze manier geld uit te slaan.
Hoi Karin, aangezien jij geen gehakt eet vandaag….. Ik hoorde bij gerucht dat Lunteren is verkozen boven een ‘stad’, omdat dan de conferentiegangers tenminste bij de conferentie blijven en niet vluchten naar winkels, kroegjes, etc… 🙂 Kleine bijkomstigheden als slechte verbindingen horen daar dan blijkbaar bij.
Hallo Karin;
er is al veel afgediscussierd over de internetverbinding in Lunteren. De enige verbinding die daar is is een ADSL verbinding met 2 kanalen.
Elke standhouder en conferentie-partij is op de maandagavond aangesloten op ofwel een bekabelde ofwel een draadloze verbinding. Dit met een vooraf afgesproken inlog.
Het kan zijn voorgekomen dat je een laptop bent tegengekomen zonder actuele verbinding met het Swisscom netwerk. Dat is dan echter het gevolg van iemand die achter zo’n ding heeft zitten “vogelen” en de verbinding verbroken heeft.
Voor acute technische problemen was er de gehele conferentie een technische man aanwezig. In de zalen waar ikzelf heb gepresenteerd was er werkend internet op 12 machines.
Mijn inschatting over de oorzaak van dit soort problemen is dus iets anders. Er blijft staan dat 1 ADSL verbinding voor zo’n congres weinig is… je zit in Lunteren ook in een “witte plek” in het GSM/GPRS netwerk.
Het idee van antennes, schotels, verlengsnoeren…alles is werkelijk al bedacht. Een incidentele oplossing is gemakkelijk bedacht, maar je kunt je afvragen of dat – op het moment suprême – dan wél goed werkt. Oud chinees spreekwoord zegt: “1 gek kan meer bandbreedte innemen dan honderd wijze telecombedrijven kunnen aandragen”.
Maar stuur je ideën voor een volgende conferentie naar info@ieni.org
Groet
Sjoerd Spoelstra
verantw. voor de logistiek van de i&i conf.
Hoe gezellig, knus en rustgevend bosrijk het ook moge zijn in Lunteren, voor een evenement waarbij een alomtegenwoordige internettoegang *noodzaak* is, is het wellicht niet (meer) de meest geschikte locatie.
2 ADSL lijnen voor (pak ‘m beet) ± 75 tot 100 computers is niet bepaald royaal. En een technische man ter plekke genereert niet meer bandbreedte. In de stand waar ik regelmatig vertoefde was de internetverbinding of tergend (33k3) langzaam of afwezig … op een bekabelde computer.
‘Grappig’ is natuurlijk wel dat er genoeg scholen zijn die met een vergelijkbare problematiek worstelen. Dus in dat opzicht hebben de aanwezige aanbieders van interwebsteachnologie een goed kijkje in de keuken van de gebruiker gehad.
Reacties zijn gesloten.