NNoal bijeenkomst MM&VVV??

Gisteren mocht ik weer genieten van 2 heel verschillende verhalen en lekker happen in Ons Restaurant bij Willem I in Den Bosch.
Paul Delnooz is de bedenker van de Creatieve Actie Methodologie, een onderwijsvorm/methode die de creativiteit van het denken , de analytische vaardigheden en het innovatieve vermogen van mensen ontwikkeld (herontwikkeld). Met 4e jaars HBO studenten gaat hij aan de slag: het aangeleerde denken ter discussie te stellen. In 2 maanden tijd moeten studenten anders leren denken, voordat zij aan hun eindscriptie gaan werken. Kort omschreven: welk praktisch vraagstuk zou je willen oplossen of verbeteren. Ga op zoek naar materiaal, de oplossingen die door anderen bedacht zijn en verklaar waarom de oplossingen niet waar zijn. Dit ter discussie stellen van oplossingen wordt dmv creativiteitstraining geoefend. Door deze methodologie zijn de onderzoeksvaardigheden en het analytisch denken van studenten verbeterd. Hij heeft scripties van studenten laten onderzoeken door universitair studenten. Een aantal van zijn studenten hebben afgelopen jaren scriptieprijzen gewonnnen. Voor 20% van studenten is deze methode niet haalbaar en zij haken af. In de hand-out van 3 pagina’s staat het natuurlijk veel beter omschreven ook het persbericht over zijn promotie
is begrijpelijker dan hierboven beschreven.
De laatste zin die hij ons meegaf (door zijn zoon bedacht) is een mooie:
Life is black and white, you have to add the colours yourself.
Marc Frencken over Skillmaster
Gamen en Leren tegelijkertijd, meetbaar en toch leuk. Het spel Skillmaster op het niveau van bijvoorbeeld World of Warcraft voor ontwikkelen en gebruiken is de droom van Marc Frencken, docent Hout en Meubel. Vol enthousiasme kregen we zijn ideeen te zien, een in second life gebouwd voorbeeld van een zaagmachine, bediend door de leerling is op dit moment het enige bewegende beeld als. In de Oekraine heeft Marc een aantal ontwikkelaars gevonden die meedenken. Zelfs aan het portfolio is gedacht. Prachtige droom die in ons kikkerlandje met de versnipperde innovatieboxen en onderwijskeuzes als wikiwijs en leraar24 bijna onrealiseerbaar lijkt. Het ontwikkelen van zo’n ingewikkeld concept kost heel veel geld en aan intentieverklaringen heb je dan niet veel. Ik ben heel benieuwd of Marc de financiers gaat vinden en of het spel het levenslicht gaat zien. Ik gun het hem en het onderwijs van harte.