Netnietnevernooitniet generatie…persoonelijke nuance

klassenfoto4.jpg
Toch blijft het een beetje jeuken, de Avans studenten, mijn eigen kids, de MBO leerlingen…de Generatie Einstein en Netgeneratie.
Vorige week hadden we 4 topmeiden die ons tijdens de Avans Onderwijsdag begeleidden, ik heb 3 topkids van deze generatie (24, 22 en 17) en nergens zie  ik het Wim Veen Homo Zappiens gedrag terug. Ja ze hebben allemaal een mobieltje, onlosmakelijk verbonden aan zichzelf. Ja ze hebben Hyves, ze MSN’nen en hebben nagenoeg allemaal een Hotmail account. Als ze iets zoeken zijn de de beste in het inkloppen van www.google.com of www.youtube.com. Maar zijn zij nu echt dat wat we roepen?
Wat ze wel doen en kunnen? Ze lezen geen handleiding maar gaan aan de slag, lopen ze tegen een probleem aan dan MSN-nen ze: de DVD recorder doet het niet, wat nu? Vaak loopt er dan wel een techneutenvriendje binnen die de boel aan de gang helpt of ze sturen met MSN een PDF bijlage met “de handleiding”.
Met name mijn dochter noemt mij een “Geek” en “Gadgetfreak”…..maar ben ik dat wel?
Ach, al met al ben ik die mam, die net als de gemiddelde docent boven de lesstof die ik aanbied sta. Moet ze dus altijd een stapje voorblijven of het lef hebben om te vragen : help eens…..
De Netgeneratie die als prachtig voorbeeld gebruikt wordt in gelikte presentaties…bestaat niet. Ik als “digital immigrant” uit de 60er jaren kan het weten….de natives zitten nog vast in het oerwoud. Of zit ik ernaast?

Blogged with the Flock Browser

6 reacties

 1. Misschien moeten we de term generatie niet koppelen aan de vaardigheden die wij denken dat ze hebben, maar koppelen aan de vaardigheden die ze nodig hebben om zich een beetje fatsoenlijk door deze complexe maatschappij heen te worstelen.

 2. Nee, je zit er niet naast, maar nu beginnen er dus mensen te roepen dat het hip, modern en geeky is om juist niet te geloven in de netgeneratie enz.
  Zo houden we elkaar van de straat en de jeugd lacht zich een deuk om onze discussies.
  Ik neem aan dat je mijn bericht laatst gezien hebt met als titel:
  kill all digital natives?
  Laten we (inclusief Wim Veen) het maar eens over wat anders hebben.
  Maar ja, het “semantische web” is nu eenmaal veel minder aansprekend…

 3. Je hebt gelijk, de natives zitten nog in het oerwoud. Veel observaties van W. Veen kloppen wel maar ik betwijfel of “de hele Generatie” zo vanzelfsprekend alles wat beschikbaar is gebruikt. Het gedrag wat ik wel opvallend vind (en blijkbaar succesvol) is je netwerk aanspreken op het moment dat je kennis of vaardigheden tekort komt. Kennis ligt op de plank. Je moet het er alleen afhalen. Of je laten helpen door een Geek. dan ben je ook weer van je probleem af.

 4. Een blog van vergelijkbare strekking staat bij mij sinds gisteren in de steigers. Ik zie eigenlijk precies hetzelfde en wordt daarin nog eens bevestigd door 2 verschillende onderzoeken/enquetes.
  De opmerking van Roelf vind ik wel erg treffend: je netwerk aanspreken als je het voor iets nodig hebt. Just in time, just in place and just enough.

 5. Je zit er helemaal niet haast! Wat je schrijft is voor mij met 2 kinderen van 18 en 20 (en hun vrienden die ik van nabij meemaak) zeer herkenbaar.

Reacties zijn gesloten.