Morgen weer een dag


Waarom vandaag doen wat je morgen kunt doen?
Ik ben er wereldkampioen in.

Uitstelgedrag: specifiek bij studeren ook wel studie-ontwijkend gedrag (‘sog’)) is het uitstellen van taken die men eigenlijk wil of moet doen en waarbij men weet dat het uitstel waarschijnlijk niet goed is en tot moeilijkheden of extra stress zal leiden. Daarom wordt dit soms ook irrationeel uitstel genoemd.

[bron https://nl.wikipedia.org/wiki/Uitstelgedrag]

Werkontwijkend gedrag (WOG) is zowel zakelijk als privé mijn grootste valkuil.
Niet eens omdat ik geen zin heb om te werken of dat het niet leuk is, maar gewoon omdat er zoveel andere dingen zijn die ook leuk zijn.

Dat is de reden waarom ik heel lang met todo lijsten of een KanBan bord werkte. Dat hield (geestelijk) de druk op de ketel. Gek genoeg kan ik sinds het overlijden van Paul niet meer met stress en werkdruk omgaan. Op de een of andere manier verwerkt mijn brein (en lijf) dat anders dan voorheen. Ik moet dus ook echt planmatig werken, anders ligt die werkdruk (deadlines) op de loer en gaat het gewoon niet goed met me.
Maar ja….die procrastinatie cirkelredeneringen

Het uitstelgedrag dat ik heb, is natuurlijk ook gewoon “geen zinin” gedrag.
Stofzuigen en dweilen als het buiten hoost, is niet mijn hobby. Daarom ben ik ook erg goed in het versmoezen van mijn uitstelgedrag.

  • Slecht weer bij huishoudelijke zaken.
  • Geen trek bij niet koken.
  • Niemand die er last van heeft bij de berg kleding op een stoel in mijn slaapkamer.
  • Het is nog te vroeg (of al te laat).
  • Afgeleid door iets anders belangrijks.
  • Het is nu zo lekker buiten, dus een loopje met de hond is belangrijker.
  • Dan moeten zij maar specifieker zijn met antwoorden.
  • Ze geven toch altijd pas na een week een reactie.

Eigenlijk is het altijd gehinkel op één been
Als ik van alles doorgeschoven heb naar morgen en er is niets echt klaar of af, is dat vreselijk vervelend.
Ik heb dan aan het eind van de dag het gevoel dat ik niets gedaan heb.

Gefrustreerd ga ik dan maar op de bank hangen, bedenken wat er allemaal nog moet.
Morgen weer een dag.

7 reacties

  1. Herkenbaar. Nu wel echt begonnen met de kastjes leeghalen en inpakken. Deadline komt er nu toch wel echt aan!

  2. Carpe Diem sine frustratio. En dat bevalt me uitstekend! (sinds 02-2023)

Reacties zijn gesloten.