MOOC Blended Learning, wrap-up week 4 en 5.

Vandaag heb ik als een razende Roeland de laatste 2 weken van de MOOC doorlopen.
Wat kun je zoiets snel laten versloffen. Juist omdat ik vanwege de CVI conferentie morgen niet naar het MOOC café ga, merkte ik al dat de “druk” er af was.

Toch moet ik zeggen dat ik deze week wel een paar dingen opgepikt heb, waar ik nog even beter naar wil kijken. Bijvoorbeeld alle mogelijkheden van Moodle. Ik heb al een zandbak Mahara (portfolio) maar ook Turnitin in combinatie met Moodle is het bekijken voor mij zeker waard.

Ik weet dat de Hogeschool van Amsterdam er druk mee bezig is om met name Mahara te verkennen. Ondanks het feit dat ik straks geen Hogeschool docent meer ben ga ik me daar toch eens naar binnen praten.

De ontwerpfase
In de ontwerpfase van Blended Learning werd het DADDIE model geïntroduceerd. Dat is het ADDIE (Analyse, Design, Develop, Implement, Evaluate) model met een extra toevoeging de D van Define. Gelukkig werd ook hier aangegeven dat het ontwerpen een iteratief proces is.
De tip om je cursus (in dit geval Moodle) in te richten als een verhaal….doorlopende lijn (digital storytelling) vond ik niet eens zo gek.

Assessment for learning
In de MOOC geeft een docent audio feedback aan studenten. (via Turnitin)
De docent is eerder klaar (tijdwinst want typen duurt langer dan spreken) maar de student ervaart de audio feedback ook als prettiger dan geschreven feedback. Ik denk dat ik ook mondeling beter feedback kan geven dan schriftelijk. Je weet namelijk nooit hoe de ontvanger de feedback ervaart als het geschreven tekst is.
Gelukkig werd ook het ePortfolio als assessment instrument gezien. Ik blijf het vreemd vinden dat we er in Nederland in zowel onderwijs als in de professionalisering van werkenden, zo weinig effectief gebruik van maken. Ook de vraag van wie de inhoud van het portfolio is (is het portabel) kwam in de discussielijn terug.

Laatste nootjes
Erg mager vond ik de opdrachten en de theorie (enkel Vygotsky) die in de laatste 2 weken aan de orde kwamen.

Ik heb de MOOC afgesloten met de toets (waarin ik een aantal vragen discutabel vond, maar dat terzijde) echt alle opdrachten gemaakt en de survey ingevuld.

De 5 weken zitten er op….en nee ik ga geen certificaat van deelname bestellen.
Of ik snel weer een MOOC ga volgen? Ik denk alleen als ik echt kennis te kort kom op een bepaald vlak, of als er een onderwerp is waar ik gewoon nog (bijna) niets vanaf weet. Misschien eens iets met filosofie of zo.

Het is niet mijn ding om zo te leren, ik miste de interactie en ook eigenlijk het maken of opleveren van een soort eindproduct of samen aan een probleem/opdracht werken.
Ik ben dus geen echte MOOCer.