Mijn hart nog in mijn keel….boos of bang?

Normaliter ben ik zo #Mediawijs dat ik me op sociale media ver houd van politieke kleuren en discussies. Ik heb trouwens bewondering voor mensen die dat wel doen.
Ik ben een non politiek beest, met een politieke voorkeur die ik alleen in het stemhokje door middel van een rood potlood uit. Verder vind ik dat iedereen moet doen en denken zoals hem of haar goeddunkt, zolang we maar met elkaar blijven praten.
Natuurlijk ben ik een groot voorstander van de vrijheid van meningsuiting en ga daar offline graag het gesprek over aan. Mits de gesprekspartner en ik elkaar in elkaars waarde laten. Rechts/Links/Paars/Groen….maakt mij niet uit, kom maar op met de discussie.

Waar ik wel ziek van word is dat er, een door een aantal kiezers gekozen, mijnheer in het parlement, vasthoudt aan zijn vrijheid van meningsuiting. Die mening stuit mij tegen de borst. Wanneer er volgens de democratische principes die wij in onze grondwet hebben vastgelegd een kamervoorzitter wordt gekozen hebben de 150 kamerleden die keuze gemaakt. Dan is het onkies om achteraf uitspraken te doen over de kleur, het geslacht of religie van de nieuwe kamervoorzitter.

Dat de mijnheer dan ook nog eens actie start om naar aanleiding van de zieke gebeurtenissen in Keulen iets van een verdedigingsspray uit te delen maakt me nog zieker.

Daarom Tweette ik vanavond:

 

tweet

Het is MIJN TIJDLIJN!! en ik wil NIETS te maken hebben met aanhangers van zulke bekrompen domme geesten. Ik gebruikte dus (met slechts 6800 volgers) mijn vrijheid van meningsuiting.

Dat heb ik geweten.
Ik laat een tweet zien die een afspiegeling is van reacties in mijn tijdlijn na een massa retweets.

tweet2

 

Wat ik echter veel gevaarlijker en enger vindt en waar ik echt van geschrokken ben, is het anonieme telefoontje dat ik kreeg op mijn zakelijke telefoonnummer. (voor de duidelijkheid…naar aanleiding van weer reacties op reacties…dat is niet de mijnheer van bovenstaand voorbeeld).

log telefoon - EditedToen ik na opnemen met mijn naam een heel vriendelijke beschaafde stem hoorde, dacht ik…wat leuk een beller.

De mijnheer was echter helemaal niet zo vriendelijk, hij gaf aan dat het niet verstandig was zulke Tweets op Twitter te zetten. Ook gaf hij aan dat hij alles over mij wist….toen ik vervolgens ging doorvragen over wie ik aan de lijn had, was er een “ja, dat vertel ik niet”.
Ik ben me echt rot geschrokken, heb de verbinding verbroken en van de schrik ook de Tweet verwijderd die de aanleiding van het hele gedoe was.

Maar ik ben toch potverdomme een inwoner van een democratie in een westers 1e wereld land. Ik woon toch niet in een dictatoriaal bestuurde bananenrepubliek?

 • Voor de taalneuzelaars onder U: het klopt de interpunctie is shit.
 • Voor de zeur niet mens onder U: loop verder niets aan de hand.
 • Voor de leraren onder U: gebruik dit voorbeeld als domme media onwijze actie mijnerzijds.
 • Voor de wijsneuzen onder U: vroeger stond mijn telefoonnummer en adres in het telefoonboek en ondernemers moeten nu eenmaal alle gegevens op hun website zetten.
 • Voor de bel de politie mensen onder U: de politie heeft echt andere prioriteiten.
 • Voor de engerds onder U: ga lekker door met uw zieke gedrag.
 • Voor de anderen: we kunnen ons dit toch niet laten gebeuren….

Ik weet niet of ik boos, bang of verdrietig ben, maar ik trek hier de lijn!!

Stemt u vooral straks op de partij van uw keuze, maar bedenk wel alvast….zeg niet dat je “het niet wist”.
Steek vooral uw hoofd in het zand en huil mee met de geblondeerde wolven, ik laat me er echter niet door opvreten!
Kom maar….

41 reacties

 1. Ik zou graag de tweet terug willen zien. En onder mijn naam ook op Twitter zetten.
  Want we kunnen dit toch niet laten gebeuren ?

 2. Mijn steun heb je, we moeten dit niet laten gebeuren!

 3. Goed geschreven Karin en ook sterkte want dit laat je niet zomaar los.

 4. Djeeesss Karin. Ik kan me goed voorstellen dat je geschrokken bent.

 5. Mijn steun heb je. Kom maar op met die tweet. In RT hem.

 6. Jij bent een topwijf. Gewoon blijven tweeten en bloggen.

 7. Wat een afschuwelijke ervaring.. Ook ik steun je, we moeten dit niet laten gebeuren.

 8. Ik kan het mij goed voorstellen je boosheid helaas ook eens gehad. En toch.. laat je de mond niet snoeren, lafbekken is het goede woord.

 9. Ik kan me je schrik indenken.
  Stoer ook dat je er over blogt. Engnekken hebben we genoeg, maar gelukkig ook veel weldenkende mensen.

 10. Wat een nare ervaring, Karin! Ik deel je verbazing en boosheid, en ben blij dat je erover schrijft. Ik word er ook boos van, en voel dat ik er ook iets van wil zeggen.

  De leden van de PVV zijn briljant in populistische propaganda, en helaas smult een smaldeel van onze bevolking van deze retoriek. Bij dit soort acties wordt door deze engerds elke verwijzing naar de jaren dertig in Europa meteen verworpen onder het mom van ‘de vrijheid van meningsuiting’. Dat ben ik deels met ze eens – want er mag een hoop in dit land – maar bij mij blijft toch het gevoel in mijn hoofd knagen dat er duidelijke parallellen zijn. En ja, dit is een ‘Godwin’, maar fuck it, daar moet je soms ook niet bang voor zijn.

  Zonder te willen ontkennen dat er problemen zijn met de integratie van mensen uit totaal andere culturen, vind ik dat we de verplichting hebben als open samenleving om nooit een groep vanwege afkomst of geloofsovertuigingen uit te sluiten of in een negatief daglicht te stellen. Zo simpel is de wereld nu eenmaal niet. Als wij er niet voor staan, wie dan nog wel? We verdedigen hier ons land als open vrije samenleving, en daar slagen we trouwens ook heel goed in. Met al die zogenaamde ellende is het hier superveilig, en in vergelijking met landen om ons heen zijn we ook nog eens belachelijk welvarend.

  Maar goed, onze populistische én populaire volksvertegenwoordigers snappen tenminste nog nét hoe ver ze kunnen gaan zonder vervolgd te worden. Nét op het randje: ‘Nee, het is geen illegale pepperspray, het is gewoon iets naars.’ Te gebruiken tegen hitsige moslims. Alsof er niet genoeg seksueel geweld is in dit land.

  Het electoraat dat er hiervoor gaat, is grotendeels iets minder slim, en ziet het als een aanmoediging om over te gaan tot persoonlijke belediging en bedreiging, nota bene niet naar de groepen waar ze zo’n afkeer van hebben, maar naar mensen die het simpelweg niet met ze eens zijn. Daar ben jij nu slachtoffer van. Voor mij komt dat over als ‘you’re either with us, or against us’. Niet helemaal de essentie van een democratie. En ik blijf staan voor een samenleving waar we allemaal iets te zeggen hebben, en niet alleen de grootste schreeuwers bepalen wat er gebeurt.

 11. Ik steun je ook Karin! En ik verdom het om bang te worden.
  We gaan dit niet laten gebeuren, een samenleving creëren waarin mensen niet mogen zeggen wat ze vinden, een samenleving vol angst, een groep mensen onder leiding van iemand die alleen maar haat zaait.
  Zo’n samenleving wil ik niet@
  !

 12. In den emotionele bui van je afschrijven staat gelijk aan je kwetsbaar opstellen. Wie daar gebruik van maakt om een tegenstoot uit te delen is enerzijds een tacticus, maar anderzijds allesbehalve sportief.
  De PVV toont zich een slechte verliezer in de strijd om het Kamervoorzitterschap. ‘Keulen’ is koren op hun molen. Ze zijn er als de kippen bij om HUN kleuring van de gebeurtenissen te geven, voordat iemand de nuancering kan aanbrengen: ‘Kijk ons eens gelijk hebben.’
  Als wij zeggen dat geblondeerde Limbawianen alleen domme uitspraken kunnen doen, krijgen we de verontwaardigde wind van voren. De vermoorde onschuld in persoon.
  Met de kop in het zand is het slecht ademhalen en dat belemmert helder denken.
  Ik heb het ‘gewusst’ en ik zal het ze laten weten. Genuanceerder en onderbouwd.. Met naam en toenaam. Ik dAg jullie uit voor een discussie. Met open vizier, zonder gebruik te maken van emtionele kwetsbaarheden. Gewoon met feiten.

 13. Heftig verhaal zeg! Het lijkt steeds moeilijker om in gesprek te komen/blijven. Goed dat het aan de kaak gesteld wordt

 14. Mijn steun heb je ook. GW mag overigens vasthouden aan zijn verder absurde mening dat een kamervoorzitter geen dubbele nationaliteit mag hebben, maar het had hem gesierd als hij erbij had gezegd dat hij desondanks mevrouw Arib feliciteerde en veel succes wenste. Maar niets siert die man, helemaal niets. Ik heb hem overigens meningen horen verkondigingen, die wel de grens van de vrijheid van meningsuiting overschreden. Zie ook mijn vergelijking met de koning en de nar: http://www.te-learning.nl/blog/nar_en_koning/
  De PVV (en menig aanhanger) benadrukt verder vrijheid van meningsuiting, maar bedoelen vooral hun vrijheid van meningsuiting. Als anderen hun mening uiten, zoals jij doet, dan gunnen ze je een aanranding, verkrachting (zie Steenbergen) of erger. Dat is fascistisch gedrag.

 15. Mooi, al deze reacties. Ze dekken ook mijn gedachtengoed. Wilfred R. Verwoord het mooi. Sterkte met het kwijt raken van dit K.gevoel Karin, had je gisteravond al op twitter geknuffeld maar wil hier mee teken ik een soort weg met onverdraagzaamheid petitie. Wat u niet wil dat u geschiedt ,doe dat ook een ander niet.

 16. Hart in je keel, boos èn bang. Natuurlijk! Wat mij ook bang maakt is de invloed hiervan op jongeren. Het voorbeeld wat ervan uitgaat. Karin, jij, wij en vele anderen met ons kunnen het verschil maken en een ander voorbeeld geven. Misschien komt er ooit een generatie waarin uiteenlopende meningen letterlijk hand in hand gaan met respect en naastenliefde. Welke afkomst, kleur en overtuiging dan ook. Daarom is het zo belangrijk dat er veel grote mensen om jongeren heenstaan om dit ‘voor te leven’. En niet alleen docenten. Maar alle grote mensen in de buurt van jongeren.

 17. ik zou bijna denken dat het een (vage) bekende van je is. Ikzelf tweet en blog nl. al járen zéér negatief over PVV’ers (krapuul.nl). – en ben sinds de minder-marokkanenuitspraak uit woede niet meer anoniem, en dus met één google opdracht te vinden, maar heb nog nooit van iemand iets gehoord.

 18. Wat een laffe reacties op jouw tweet. Natuurlijk moeten we waken voor asielzoekers met verkeerde bedoelingen, maar laten we in het algemeen waken voor mensen die onze democratie doorzagen om hun eigen zin op te dringen.

  Heb je er aan gedacht om aangifte (hoe weinig kans op een vervolg dan ook) te doen van dat telefoongesprek? Misschien is dit een meneer die dat soort dingen vaker doet.

 19. Goed dat je er over blogt Karin! Ik heb zelf ook 1 of enkele keren (over andere inhoud) met zo’n bedreigend gevoel te maken gehad en stel me voor wat je voelt… Logisch weet je dat dit de minderheid is, maar je hebt maar 1 gek nodig, en die gedachte kwijtraken kost tijd. Bekrompen mensen zijn het, die dit doen. En als mensen zoals jij zich door dit soort mensen monddood laten maken, winnen ze…. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan …. Jammer dat men in NL vaak weg komt met dit soort bedreigingen, al dan niet omdat bewijzen lastig is.

 20. De spijker op de kop, Karin. Het is allemaal erg onfris.
  Heel goedcdat je een forum biedt waar dat gesignaleerd wordt.
  Veel goeds.

 21. Ik heb je tweets gelezen, alsook dit blog. Ik moet zeggen dat het wel opvallend is dat je zelf een hele groep weg zet. Gezien je eigen tweet. Blijkbaar is het oke om zelf een groep weg te zetten en die groep van hetzelfde gedrag te beschuldigen. Vervolgens die persoon zelf te blokkeren bij tegengas en dan hier een #huiltirade te beginnen dat je zo graag inhoudelijk discussieert met respect. Het ergste vind ik nog wel dat de suggestie wordt gewekt dat die twitteraar iets te maken heeft met dat ”anonieme telefoontje” wat hij dus niet heeft. Ik ben namelijk een van zijn volgers. En heb hier Karin een tweet overgestuurd. Degene van die harde tweet wordt elke dag 100x bedreigd met de meest verschrikkelijke dingen en hij was zelf in Keulen tijdens oud en nieuw.

  Eerst stuur je zelf een nare tweet de wereld in ( terwijl je hier zegt dat je er geen verstand van hebt ), krijg je een kuttweet terug, blokkeer je hem en dan ga je hem beschuldigen ( want zo lijkt het ) in je blog van dingen waar hij niets van weet. Hij heeft al 2 bedreigingen gehad ondertussen: 1 van jouw reaguurders hier en 1 van zijn vaste #bedreigers.

  Ik vind het erg onkies wat mevrouw Karin Winters hier doet. Ben je geschrokken? Prima, begrijpelijk. Niet met de PVV eens? Prima. Maar zowel jouw tweet als zijn tweet waren beide niet echt lekker. Om hem dan vervolgens zo te framen in je blog zou wel eens consequenties kunnen hebben, die zijn er feitelijk voor hem nu al….

 22. @peterW je hebt gelijk, ik had de naam van de tweep er niet in moeten zetten en heb inmiddels zijn naam uit de afbeelding verwijderd. Tekst wel laten staan. Ik heb nog eens nagelezen…maar niet de suggestie gewekt dat hij de beller zou zijn, maar dat het een reactie is.

 23. Laat je niet intimideren door ‘Pieter Woesterij’ – waarschijnlijk is hij de bedreiger zelf. Jouw tweet was keurig hoor. Je kunt die naam gewoon weer terugzetten, en dat heeft geen enkele consequentie.

 24. @sonja, moet je mijn tijdlijn op twitter eens zien : -) achteraf denk ik….kop houwen en doen of er niets aan de hand is. Echt niet leuk dit

 25. Ik vind het triest dat dit allemaal in Nederland gebeurt. Ons land en volk waar de Nederlanders bekend staan om hun vrije meningsuiting.
  Goed dat je dit blogt.
  Ik moet me ook vaak jnhouden om niet te reageren op de PVV. Maar dan bedenk ik me daardoor alleen hun EGO groeit en negatieve aaandacht is ook aandacht en dat gun ik ze niet.
  Laten we ons vooral richten op mensen in de politiek die respectvol communiceren met elkaar.
  Zij zijn een voorbeeld voor ons en nog belangrijker ….ONZE KINDEREN.

 26. Vrije meningsuiting is een ZEER groot goed. Inhoudelijke discussies zijn belangrijk. Ik wil mij best bekendmaken hoor. Intimidatie moet je zeker NIET toestaan. Die zij met naam en toenaam noemde is vandaag al vele malen bedreigd, onterecht. Blijkbaar als iemand voor de PVV is geldt er een andere standaard, fijn om dat te lezen.
  Er zijn nu tientallen mensen mee bezig, want die (tweep) is lid van bepaalde groepen, dus die screenshots gaan wel komen vandaag.
  Een collega van Karin heeft al screenshots met reactie ontvangen. Het lijkt erop dat er een set van moraliteit bestaat alleen voor niet-PVVers, persoonlijk vind ik dit hypocriet. Of mag ik die mening niet hebben?

 27. Ik wens je sterkte en wijsheid. En laat je niet van je eigen wijs brengen!

 28. Wat een akelige ervaring Karin! Vrijheid van meningsuiting geldt voor iedereen dus laat je niet intimideren. Het is vreselijk dat door alle ellende in de wereld de angst nu regeert.

 29. Hoi Karin, een vreselijke ervaring. Maar een sterke reactie. Ik ben zelf ook niet vies van een stevige mening, maar bedreigen, schelden , of sexuele intimidaties, hebben niets met een debat te maken. IDD bepaalde groepen aanhangers van PVV , of andere rechtse partijtjes , nemen steeds meer hun toevlucht tot dit soort verbale of lijflijke bedreigingen. Openlijk stand houden op een waardige manier, liefst met humor, is wat we daar tegenover moeten stellen. Dus kom maar op met die tweet en massaal retweeten

 30. Ik heb contact gezocht met de persoon waarvan Karin een tweet publiceert …. mijn gevoel na dat contact is dat ‘we’ moeten oppassen dat het niet onnodig escaleert. Die ene tweet die Karin toont vind ik absoluut niet kunnen, maar het is er 1 uit meer. En die persoon vond dat zijn tweet icm informatie over dat telefoontje de indruk wekte dat dat dezelfde persoon kon zijn, en werd daar via een tweet van een ander over benaderd: dat maakt de discussie/sfeer/stemming alleen maar grimmiger. Je hebt de nodige trollen op internet, die vooral tweets plaatsen in de trand van de tweet die Karin laat zien, maar de persoon van deze tweet is volgens mij een slimme persoon, die opkomt voor een mening, graag discussieert … en helaas ook de door Karin geplaatste tweet verzond… Het RT’en van bepaalde tweets gaat dan niet helpen….

  Ik heb wel een idee van wat Karin voelde toen die tweet langs kwam en daarna dat telefoontje volgde (die dus niets met elkaar te maken lijken te hebben/van verschillende personen lijken te zijn) en baal dat ze dat meemaakte :-(.

 31. Hallo Raoul Teeuwen, hoezo oppassen dat het escaleert? Zijn reactie was een reactie op Karin haar tweet. Je kan van beide tweets vinden wat je wilt, toegegeven.
  IK weet wie de persoon is die zij heeft weggezet als ook verantwoordelijk voor ( suggestief via dit blog ) dat telefoontje.
  Hij heeft nu diverse bedreigingen ontvangen, wat mij duidelijk tegen de borst stuit is dat mensen hier het hebben over #vrijheid van meningsuiting, maar als het om de PVV gaat dan mogen alle register open ( zie de tweet van Karin waar de reactie op kwam ). Vul voor PVVer een willekeurige groep in en de wereld is te klein. Ik vind dit in ieder geval hypocriet.

  De persoon die deze tweet verstuurde is dagelijks bezig met islamradicalen en extreemlinkse figuren. Karin werd zelfs aangesproken door een van de minst linkse figuren die er zo ongeveer bestaat op Twitter die door aardig wat groepen gevolgd wordt. U heeft het over escaleren en dat dit onwenselijk zou zijn. Dit ben ik met u eens.

  Feitenopsomming: de tweet van Karin was niet bijster intelligent te noemen, vanuit iemand die toch enig verstand van ICT en de mogelijkheden sociale media zou moeten hebben. Zij besloot in plaats van de discussie aan te gaan te blokkeren. Vervolgens kreeg ze een ( ongerelateerd ) telefoontje. Dit koppelde ze op dit blog en liet de Twitteraar zijn naam voor 10 uur staan (bewust).Vervolgens ging Karin op haar eigen Twitter achter een ”muurtje”. Waar ze overigens de hele avond gisteren ( dit is nagetrokken ) de hele avond bang,verdrietig en stoer heeft lopen doen en de suggestie heeft lopen wekken dat dit alles met de twitteraar te maken zou hebben.

  Er zijn diverse mensen geweest ( waaronder ik ) die haar hierop hebben aangesproken. Wegens ernstige bedreigingen aan zijn adres. Het is vooral de lafheid vanuit Karin en de manier hoe ze omgaat met gegevens die hiertoe hebben geleid. Was het een harde tweet? Jazeker, maar Karin laat idd maar 1 van de vele tweets zien die hij stuurde daarmee de suggestie wekkend en mensen opstokend.

  Je kan simpelweg niet zeggen; ik scheer 1 groep over 1 kam en datzelfde van een andere groep verafschuwen.

 32. He kanjer!!!! Wat fijn dat je het deelt. En wat knap dat je je stem laat horen.

  Ik zou ook graag iets doen, laten we hiermee beginnen.

  Knuffel

 33. Goed van je Karin. Ook ik sta, naast veel ,heel veel andere medemensen, zoals ik in al die commentaren gelezen heb, achter je. Dapper en moedig van je! Gewoon doorgaan met je leven, de deuk die je opgelopen hebt raak je weer kwijt! De kracht heb je er zeker voor! Samen met jou moeten wij ons niet in de hoek laten drijven, waar de PVV ons graag inziet. Die van angstige en bange onnozele mensen…. Lieve Karin! Alle respect voor jou!

 34. Je hebt volkomen gelijk ,en ik ben wel politiek bewust en strijd al een poos tegen dit,,ik weet hoe ze zijn
  En probeer de mensen te waarschuwen ,wat jij nu gedaan heb,doe ik al een poos via twee nieuws facebook
  Sterkte ,super goed dat je dit deelt

Reacties zijn gesloten.