Mezelf opnieuw uitvinden

Veranderen: zodanig aan iets werken of iets behandelen dat het anders wordt. [refl] “zich ~” – zodanig aan zichzelf werken of zichzelf behandelen dat men anders wordt. [erga] het proces van anders worden.

De afgelopen twee jaar….ach, laten we er maar vijf van maken……is alles veranderd.
Ben ik mee veranderd en had ik daar zelf de regie over?
Als wereldkampioen zelfreflectie, daar heb ik geen coachingstrajectje voor nodig, eens kijken wat er aan mij veranderd is.

Plannen en organiseren
Toen we vijf jaar geleden onszelf importeerden in Drenthe, kwam vanwege de omstandigheden, de verhuizing op mijn bordje te liggen.
Paul was de planner en organiseerder…..ik rommelde altijd maar wat aan.

De eerst echt grote verandering die ik in mezelf zie, is dat ik MOET plannen en organiseren, want er is niemand om op terug te vallen. Ik vind het zelf inmiddels leuk ook (meestal).
Dat deed ik met de verhuizing, met Paul zijn ziekte, met de afhandeling van zijn overlijden, de afhandeling van het overlijden van mijn moeder, het inpakken en voorbereiden van de reisjes met de KarinVan. Eigenlijk is het ook inmiddels vanzelfsprekend in de manier waarop ik mijn werk doe.
Ik ben secuurder geworden en werk altijd met to do’s. Check, check dubbelcheck.

Daar waar ik voorheen geen last had van rommel in huis of op mijn werkplek, is het hier tegenwoordig gestructureerder en opgeruimder. Dat heeft natuurlijk een reden……ik maak nu alles zelf kwijt en moet het ook zelf weer terugvinden. Dan is slim organiseren handiger, het scheelt heel veel tijd en frustratie.

Vaste routines
Voorheen maakte ik me niet zo druk om wanneer er gegeten moest worden, wat er gegeten moest worden en waar het eten plaatsvond. Ook waren slaaptijden wisselend en nam ik koffie als ik zin had in koffie.
Tegenwoordig kun je de klok op alles gelijk zetten. 8 uur de hond uitlaten, 9 uur aan het werk, 12 uur hond uitlaten, lunchen (altijd hetzelfde) enz.

Er zat geen enkele regelmaat in mijn dagen, net na het overlijden van Paul. De komst van Skip heeft die regelmaat er in gebracht. Dat is mijn redding geweest, vooral in Corona tijd. Bijkomend voordeel, ik ben 20 kilo afgevallen omdat de regelmaat en de daarmee gepaarde lichaamsbeweging alle dagen opgaat.

De mens
Wij zijn als mensen ‘sociale dieren’ en voorheen genoot ik ervan om onder de mensen te zijn. Congressen, feestjes, evenementen…heerlijk! Zien en zoenend tussen de mensen door.
Of het nu door Corona komt of door het feit dat ik 90% van mijn tijd alleen ben, ik krijg de zenuwen als ik alleen al denk aan een groep groter dan 10 mensen. Komend weekend heb ik er zelfs ruim 20 in en rond huis. Dat maakt me wat onrustig in plaats van alleen maar verheugd.

Natuurlijk ben ik veranderd.
Sommige gedragsveranderingen zijn ontstaan uit nood. Maar ikzelf ben als mens ook veranderd, zonder dat ik daar de regie over had. Het leven lacht me niet zo hard meer toe, de lol is soms ver te zoeken. Ik ben minder sociaal geworden en vind het soms zelfs moeilijk om de eerste stap te zetten in contact leggen.
Verder maak me veel minder druk om wat er om me heen gebeurt dan voorheen, ‘na mij de zondvloed’.
De spontane lach, de klinkslag, de grappen en grollen….die Karin is er niet meer.

Druk doende om mezelf opnieuw uit te vinden. Om die grote verandering die mijn leven op zijn kop zette te accepteren en ermee te leren leven. Daar had ik niet echt de regie over….dat overkwam me.

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzint (momenteel) @ireenBertholee een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen.

7 reacties

  1. En jij schreef me laatst dat spiegelen niet je sterkste competentie is? Misschien niet als supermarktmedewerkster, maar ik lees hierboven toch een heel knap staaltje spiegelen, of moet ik zeggen ‘ in de spiegel kijken?’

  2. Wat moeilijk om zo noodgedwongen te veranderen.

    Ik ben zoals jij was en ik kan me niet voorstellen ooit gestructureerd te worden. Knap hoor!

  3. Dat is ook wel zo, zou misschien soms af en toe wel eens wat trotser mogen zijn op wat ik allemaal gedaan heb.

  4. “De spontane lach, de klinkslag, de grappen en grollen…”
    Doet me toch heel erg denken aan die vrouw met die camper die we afgelopen zomer meerdere keren tegen kwamen in Frankrijk… 😉

Reacties zijn gesloten.