Merken en Branden

Vanmiddag las ik de blogpost van Eljaa Daae op Frankwatching over Corporate Blogs en Niche Bloggers.
Ik ruik kansen, voor alle Edubloggers. Ministeries van Zenden (lees diensten marketing en communicatie) schrijven vaak wat beschouwend en levenloos en vanuit een opdracht door de baas en voor het bedrijf, in plaats van uit hun hart.
Natuurlijk kun je op een corporate website (ook die van scholen) niet zomaar iets vinden….maar daar kun je wel bloggers voor vragen.
Er is niets mis met mensen die soms wat aan een bedrijfsboom schudden, alhoewel angst vaak regeert. Inlikken voor beginners en gevorderden noem ik dat meestal. (alles liken wat een manager zegt bijvoorbeeld).

Voor KPN ben ik sinds een tijdje een inspirator op KPN Inspire, nog niet knallend, maar toch. Zoiets lijkt me voor bedrijven een mooie mengvorm.
Eigen mensen en mensen van buiten de organisatie die ergens warm voor lopen aan het woord laten.

Al een paar keer heb ik intern geprobeerd een aantal collega’s er van te overtuigen dat je zelf een merk bent en dat je misschien een merk vertegenwoordigd…maar dat het morgen weer een ander kan merk zijn.
De titel van de workshop komt meestal neer op: van Werknemer naar Merknemer, maar echt lekker aanslaan doet het nog niet.

Terwijl ik een nieuwe (bèta) app. van KPN Consulting aan het testen ben, viel me juist de anonimiteit van veel mensen me op. Veel grijze kopjes (lees geen profielfoto) en lege profielen.
Voor de app. ProFinder is het juist de bedoeling dat je gevonden word op wat jij over hezelf in de etalage wilt zetten.
Ik heb er nog net niet directeur Social Media in gezet, maar geen haan die er nu nog naar kraait.

Omdat ik er op dit moment waarschijnlijk meer op let, zie ik steeds meer ontwikkelingen in “personal branding”, blijkbaar mogen we tegen onze “doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg” neigingen in, onszelf in de etalage zetten. Dan heb ik het niet over jezelf als Goeroe of Expert uitroepen, maar gewoon opletten wat je zegt en wat mij betreft zo authentiek mogelijk zijn.

Toen ik (naar aanleiding van een tip door @willemkarssenberg eerder deze week) net op de site van Coosto (gratis) merkenindex  gebruikte en karinwinters versus KPN Consulting intikte was dit het resultaat (potver waar komt die 3% negatief vandaan?)

coosto

Wie weet gaan er ergens lampjes branden, of ben ik mezelf aan het branden (en moet ik op de blaren zitten?)