Mediawijsheid in de klas van Patrick Koning

Koning Willem I college mag er wel trots op zijn zeg, na het boek Gamification de klas van Sem van Geffen, verschijnt binnenkort Mediawijsheid in de klas van Patrick Koning.

Patrick heeft voor zijn eigen school al een hele tijd geleden een leerlijn mediawijsheid ontwikkeld en deze nu vertaald naar boek met een online omgeving.
Patrick start in het boek met de aanleiding en laat de mailwisseling tussen hem en zijn CvB zien (Coen Free en Yvonne Moerman).
De Missie: Iedereen Mediawijs draag ik natuurlijk een warm hart toe en ik ben in dubbelblij dat het  een boek voor MBO docenten en studenten is. Daar is wat mij betreft te weinig aandacht voor Mediawijsheid. Ook de insteek: een positief-kritische benadering van Mediawijsheid, is mij uit het hart gegrepen.

Het boek zelf (de inhoud dus).
Zoals bekend ga ik geen samenvatting van een boek schrijven maar schets ik mijn algemene indruk.
Allereerst leest het lekker weg en ik vind het heerlijk dat Patrick ook echt de schrijver is, zijn mening en zijn ervaring straalt van het boek af.
Ik herken ook de structuur zoals deze in het boek van Sem van Geffen wordt gehanteerd, overzichtelijk en vol weet je dat, wist je dat en verwijzingen naar online materiaal.
Dat online materiaal krijg je erbij als je het boek koopt en dat lijkt me voor dit onderwerp ook noodzakelijk.
Na het historisch overzicht (mooi!!) sla ik een stuk van het boek over…..wel mooi dat er steeds een feitje in een kader staat met de melding Herkenbaar, maar ik ben niet zo van 21e eeuwse vaardigheden en Maslow.

Patrick gaat uit van het mediawijsheid competentie model dat door Family Online Safety Institute geïntroduceerd is. Margreet van de Berg heeft de 3 C’s (Content, Contact en Conduct) door kansen en competenties te definiëren verNederlandst en Patrick heeft zo op grond van zijn kennis en ervaring aangevuld. We hebben het dan over Consumeren, Participeren en Produceren (inclusief gedragsindicatoren). Ik ben benieuwd hoe dit model zich verhoudt tot het model van mediawijzer.net trouwens.

Mooi hoe onderzoek, bewijzen, tips, trucs en interviews met elkaar afgewisseld worden, zie allemaal bekende gezichten.

Bij Practice what you preach dacht ik……ja daar komt het…..de leraar moet eerst kijken naar zijn eigen handelen en zijn eigen mediawijsheid. De didactische en pedagogische tips zijn prima en helder. Zelfs de tools om ermee aan de slag te gaan in de klas zijn met links aangegeven…..maar…. laat ik niet merken dat leraren dit boek kopen om vervolgens door te schuiven naar de studenten en er zelf niets mee doen!!!

Gelukkig weet Patrick dat ook en geeft hij telkens bij het icoon Instructie de leraren een voorbereidingsopdracht.
Mijn tip: koop het boek als leraar, doorloop alle opdrachten (want de leerlijn Mediawijsheid is vanaf nu voor het MBO beschikbaar) en ga er dan pas mee aan de slag in je klas.

Oh en HBO lerarenopleiders….ik zou het op de literatuurlijst zetten voor komend schooljaar.
Het boek kan in de voorverkoop besteld worden…..want ik las alles vanaf een PDF drukproef.

Goed gedaan vriend!!