MBO raad en MKB stichten SBB, artikel in VK.

Tijdens het afscheid van Loek Hermans als voorzitter van MKB Nederland zag een nieuwe Stichting Beroepsonderwijs Bedrijfsleven het levenslicht. Dat las ik in de Volkskrant van vandaag…maar met een slotje voor een artikel ga ik mooi niks copy pasten, kost me zo 500 euro.
Er moet een einde komen aan het gesteggel en samen sterk voor een krachtig beroepsonderwijs. Natuurlijk ga ik daar in mee. Wat mij verbaasde was de expliciete melding van het uitsluiten van COLO. De sociale partners en de MBO raad runnen het bestuur. Dit om de bureaucratie een halt toe te roepen.
Ik ben bij enkele bijeenkomsten van COLO geweest en moet zeggen dat de kenniscentra daar elkaar aardig gevonden hebben en op heel veel fronten actief samenwerken (met name bij arbeidsparticipatie, EVC en EVP), dus dat zal het niet zijn.
Ik mis toch echt iets geloof ik…..zit het nou zo dat de MBO raad zich met de kwalificatiedossiers en examinering gaat bezighouden? Samen in overleg met de sociale partners.
Zou daar daadkracht vandaan komen dan? Geen overlegcultuur van directeuren en managers die gaan besluiten wat goed is voor de leerlingen? Innovatief lef?
Kenniscentra zouden brakke dossiers opleveren, die niet leesbaar en uitvoerbaar zijn en dus vanaf morgen is alles beter?
Niet zo gek lang geleden schopte de minister van onderwijs de kenniscentra aan tafel onder de hoed van COLO om de nieuwe kwalificatiestructuur vorm te gaan geven. Diezelfde kenniscentra (ik heb me wel altijd afgevraagd waar zij dan hun kennis vandaan halen) gaan nu niets meer doen? Opheffen die hap begreep ik al een tijdje in de wandelgangen. Beter voor het onderwijs.
Wie bepaalt straks wat een erkend leerbedrijf is? Wie bepaalt of de leermeesters/praktijkopleiders goed genoeg zijn om leerlingen op te leiden/begeleiden? Enger…..wie gaat examinering helpen vorm te geven? Gaan de ruim 40 ROC’s lekker met elkaar samen met de weetikveel leerbedrijven om tafel om samen te bedenken dat CGO lastig is en kennistoetsing beter is?
Ik ben echt geen groot fan van de macht die Kenniscentra hebben, maar ik weet wel dat heel veel scholen grif gebruik maken van itembanken, examenmateriaal maar ook lesmateriaal.
Gaat die nieuwe stichting echt het wiel helemaal opnieuw uitvinden omdat ze denken dat ze wel de kennis in huis hebben en leesbaar materiaal maken?
Wordt vast vervolgd…want ik denk dat de particuliere opleiders en incompany academies smullen van dit toneelstuk, daar zit namelijk de slagkracht en het commericiele denken….in stichtingen zit overleg en poldermodellen denken en wie houdt er nou rekening met een stichting? Oh enne ik mis nog een clubje de AOC raad.
Nanoot (binnen 5 minuten na publicatie gevonden), nou weet ik het niet meer…Brief MBO Raad, MKB, VNO-NCW AOC Raad aan commissie Smit…wat er in een jaar al niet kan veranderen