Makkelijker kunnen we het niet maken, fbo

Bekijk de afbeelding op ware grootte

Pappa? Ja zoon. Welke school heb jij gedaan om timmerman te worden? Nou zoon, ik ben begonnen op de kleuterschool, daarna de lagere school toen naar de LTS (Lagere Technische school) en daarna naar de streekschool, werken en leren. Toen was ik timmerman. Waarom vraag je dat? Nou ik wil ook timmerman worden maar ik weet niet welke school ik dan moet doen. Nou zoon da’s makkelijk: je komt zo van de basisschool en gaat dan naar het VMBO, even opletten nu. Je moet dan kiezen tussen de verschillende leerwegen die er zijn: theoretische leerweg, gemengde leerweg, kaderberoepsgerichte leerweg, basisberoepsgerichte leerweg. Ben je er nog? Ja pap en dan naar het MBO om Timmerman te worden, ik kan dan kiezen tussen BOL en BBL toch?
Ho ho, mannetje…pappa leest net de krant en daar zeggen ze dat ze de onduidelijkheden over 4 verschillende opleidingsniveau’s op het MBO willen verhelderen. Daarom is er besloten dat vanaf volgend jaar daar duidelijkheid in komt. Als jij nu over een paar jaar van school komt en je hebt de basisberoepsgerichte leerweg gedaan of gewoon helemaal geen diploma, dan ga je naar het funderend beroepsonderwijs. Daar wordt je opgeleid tot vakman of je hebt dan een startkwalificatie voor de arbeidsmarkt. Dat zijn de niveau’s 1 en 2 van het huidige MBO. Heb je betere papieren dan mag je gelijk naar het MBO en leer je ondernemen en excellent vakmanschap.
Pap? Ik snap er geen bal meer van…wat is er dan duidelijker? FBO? pap….ik mag geen lelijke woorden zeggen, maar staat die F dan voor Fuck?