Leuk dialecten op een landkaart

Grappig op deze kaart van Nederland staan soundbites van dialecten. [Het Meertens Instituut is een onderzoeksinstituut dat zich bezighoudt met de bestudering en documentatie van Nederlandse taal en cultuur. Centraal staan de verschijnselen die het alledaagse leven in onze samenleving vormgeven.] bron. Het soundbites project heeft enkele honderden uren geluidsmateriaal met dialecten verzameld.
Je kunt op plaatsnaam kijken maar de kaart is natuurlijk ook leuk. Mooi deze verzameling want ik denk dat heel veel dialecten verloren gaan en gegaan zijn. Toen ik jong was en midden in Utrecht woonde werd het er eigenlijk ingehamerd dat je ABN moest spreken en vooral geen achterbuurts Uteregs. Ook mijn kinderen mochten van mij niet de IJsselsteinse ie achter alles zetten, Nijntje was Nijntje en niet Naintsjie. Moar ja, elluk vogeltjie zink soas het gebek is, zeker na een paar wijntjes 🙂

Eén reactie

  1. Dank. Dank. Mooi om op mijn Appletje het onvervalste Kirchroadsjer plat te mogen horen. Komend weekend bij mijn moeder checken wie de sprekers zijn. Mooi product van het Bureau. Zinvoller dan publicaties over hoe men in Nederland om gaat met de nageboorte van het paard.

Reacties zijn gesloten.