Leren van de toekomst en we willen alles in huis hebben om alles uit een kind te halen

Gisteren was de 2e bijeenkomst van Leren van de Toekomst. Dit keer bij de OBS West Cappelle aan de IJssel. De aanwezigen waren hoofdzakelijk ervaringsdeskundigen uit het basisonderwijs. In een voorstelrondje vertelden zijn over ervaringen die ze opgedaan hebben met verschillende “gadgets” in hun onderwijs.
Verschillende scholen hebben namelijk al projecten gedaan met verschillende toepassingen. Filmen met de i-pod, Smart Response kastjes, Dr. Digi, Swinx, Neurosky en de Slimme Nieuwslezer.
De gastschool van gisteren heeft een klaslokaal van de toekomst en zij hebben met behulp van sponsoren een lokaal ingericht om op een andere manier met onderwijs om te gaan. Toen ik e.e.a hoorde dacht ik meteen, als ik nu een basisschool kind zou hebben, moest het hier naartoe.
Het is natuurlijk een prachtig lokaal met allerhande technische toeters en bellen, zelfs een volledig ingerichte keuken, 2 Smartborden, een Wii, veel PC’s, mooie meubels en zelfs licht dat aangepast kan worden aan de gewenste activiteit.
Mooie echter vind ik dat ze over onderwijs nagedacht hebben en eigenlijk nog steeds de geijkte methodes volgen maar veel uitdagender onderwijs bieden. Leerlingen worden op hun eigen niveau echt gestimuleerd en uitgedaagd…en heus niet alleen met ICT, da’s een middel om een probleem op te lossen.
Neem nou het voorbeeld van gisteren, oppervlakte berekenen…waarom met teksten en boeken als je ook met wit papier van gelijke afmetingen een vlak vol moet leggen (oeps te simpel uitgelegd).
De zin “we willen alles in huis hebben om alles uit een kind te halen” past bij de filosofie van deze klas van de toekomst.
De Schakel in Eibergen die straks vanuit het project 3 weken het leren van de toekomst gaat uitproberen moet niet vergeten eens contact op te nemen met deze ervaringsdeskundigen.
Kennisnet doet dit goed! Enthousiasme van de scholen en vooral kennisdelen via de site. Teleac gaat in Eibergen filmen en TNO onderzoekt (ik weet even niet wat, zal het leerrendement wel zijn), het 11-tal ondersteund onderwijskundig en wij kunnen straks allemaal de lesbrieven gebruiken.
Kijk ook eens naar de filpmjes waarin ervaringen worden uitgewisseld. Mooi!