Leraar24, de nostalgie van Web 1.0

Gelanceerd met toeters en bellen tijdens de NOT. Allereerst wil ik voorop stellen dat ik  een fan ben van Ronald Plasterk, hij doet tenminste iets en weet dat internet bestaat. Luistert ook soms en waagt een poging tot kennisdeling. Deze post gaat dus niet over hem!
Waar ik me wel over verbaas is dat de adviseurs, kenners en organisaties die hun naam verbinden aan DE WEBSITE (daar gaat het over) Leraar24 van een open internet dat op gang is Web 3.0 te worden ons terugwerpen naar het prille Web 1.0 stadium.  Daar waar er gesproken wordt over persoonlijke en open leeromgevingen dit een dichte passieve betonnen muur is. Een verwijt dus ook aan de “bouwer” van deze website, die vast een paar stuivers gekost heeft. (heb de broncode ook bekeken ja, html en javascript)
Wil je een rijtje argumenten waarom ik de site niks vind?

  • Allereerst mijn grootste ergernis, waar is de interactie? Ik mag een mail sturen als ik een idee heb of een leuk videootje. Is deze site soms een werkgelegenheidsproject, zodat mensen de hele dag e-mails kunnen beantwoorden?
  • Waar is de RSS feed?
  • Waar is het forum waar ik mijn vraag aan medeleraren kan voorleggen? Zijn de beheerders bang voor geenstijlers of BONners, een goed online netwerk met gedegen moderatie is zelfschonend, kijk naar het succes van Wikimedia of zelfs Twitter.
  • Als we kennis mogen delen en alles is gratis, waar is de embedded code bij de video’s dan?
  • Er bestaat zoiets als Creative Commons, waar je materialen deelt, verrijkt en weer opnieuw deelt. Van uitgevers begrijp ik dat ze dat geen warm hart toedragen maar leraar24 zonder Creative Commons is ondenkbaar.
  • Waar zijn de voorwaarden waar in de disclaimer naar verwezen wordt? Die disclaimer zelf is om te huilen, ik mag niks en omdat ik niks mag mag ik ook achteraf nergens over zeuren.
  • Leraar24 is voor en door docenten, alleen de docenten Nederlands zijn zeker niet betrokken geweest bij het schrijven van de disclaimer. Voorbeeld: slecht na schriftelijke goedkeuring, komma’s voor het voegwoord en…alleen al de eerste alinea.
  • Tabje links dan maar: Youtube staat er mooi tussen maar waar is Teachertube, Foodtube, Vimeo, Slideshare, heb er nog wel een paar, als ik dat daar maar kon delen.
  • De site is bedoeld om leraren van dienst te zijn, maar we leven echt in 2009, dunne leraren hebben dikke boeken nodig…geldt dat ook voor digitale geletterdheid?

Ik stop ermee, ben eigenlijk best verdrietig, ook over Kennisnet, SBL, Ruud de Moorcentrum en Teleac….zij verbinden hun naam er aan en zouden beter moeten weten.
Keek net nog even bij het vorige gelanceerde project: wikiwijs….helaas ben niet uitgenodigd om mijn kennis daar te delen, dat kan alleen voor genodigden.
Trouwens, ik wil de dag achter de schermen niet winnen.

DISCLAIMER:
Chinese_Email_Disclaimer(1).jpg

Blogged with the Flock Browser