Leermoment van de dag

Toen alles nog gewoon was, jaren geleden, gaf ik trainingen en workshops over van alles en nog wat. Bloggen, Sociale media, didactische werkvormen, slimmer werken en nog veel meer.
Ook gaf ik bij organisaties (studenten in het mbo) en aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt trainingen online profilering en solliciteren.
Van alle markten thuis dus.

Sinds ik in Drenthe woon doe ik dat eigenlijk niet meer, dat is er een soort van tussenuit gegleden. Deels omdat er vaak forse afstanden overbrugd moesten worden en deels omdat ik het eigenlijk niet heel leuk meer vond.
Deelnemers die niet vrijwillig aan de training of workshop deelnamen vond ik echt heel vervelend. Kritisch, dwarsliggend en soms echt kinderachtig leerlinggedrag vertonend.

Een van die workshops was een sollicitatietraining en online profilering. Die waren meestal wel heel erg leuk. Ik heb zelfs mediawijs solliciteren als online module gebouwd, met een potje subsidiegeld van Kennisnet. Die staat er nog steeds trouwens (misschien wel wat oud inmiddels en niet gecheckt of de tools die gelinkt worden nog bestaan).

Een onderdeel van de training was de elevator pitch.
Beschrijf zo compact en helder mogelijk wie je bent en wat je wilt of wat je doet.
Als werkvorm liet ik deelnemers een Wordle/Woordwolk maken van kernwoorden, daarna liet ik het door hen uitschrijven op een half a4tje.
Dan werden de papieren ingeleverd en moesten de deelnemers van elkaar raden wie welke pitch geschreven had. Ze gaven elkaar aanvullingen en verbeteringen en vervolgens liet ik hen de pitch oefenen. Soms maakten ze een video van de pitch of ik liet hen gewoon de pitch uitspreken voor de groep.

Als ik het bij mbo studenten deed, probeerde ik altijd ‘een echte werkgever uit hun vakgebied’ mee te laten luisteren. Als hij zijn visitekaartje aan een (of meerdere) studenten gaf, waren dat de winnaars.

Zoals gezegd doe ik dat al heel lang niet meer en dan worden je eigen vaardigheden roestig.
De afgelopen jaren ben ik zoveel meer andere dingen gaan doen, maar heb eigenlijk nooit de tijd genomen om mijn eigen pitch bij te werken en droog te oefenen.
Dat kwam me waarschijnlijk vanmiddag bij een eerste (online) kennismaking voor een eventuele opdracht, duur te staan.
Brabbelend, van de hak op de tak en soms zelfs niet uit mijn woorden komend, bakte ik weinig van mijn eigen elevator pitch. Ook is de informatie die ik op mijn eigen website heb staan te mager en niet up to date.
Terug naar de tekentafel dus, want ik weet zeker dat ze mij niet hun visitekaartje gegeven hadden als ik bij hen in de lift gestaan had.

Leermomentje want een van mijn motto's is: Practice what you preach.

Eén reactie

  1. Ik heb laatst gesolliciteerd met een video (dat werd gevraagd). Voordeel daarvan is dat je het een paar keer over kan doen. Is wel echt anders dan een brief schrijven zeg! Vergt inderdaad oefening….goede nieuws…ik ben het geworden! Vanaf 1 maart nieuwe baan. Misschien trek ik nog wel eens bij je aan de bel…ga o.a. e-learnings ontwikkelen.

Reacties zijn gesloten.