Zo aan het eind van het schooljaar komen er ineens her en der CGO oprispingen boven. Typische gevallen van de klok horen luiden maar niet weten waar de klepel hangt.
Het ontbreekt ons aan een gedegen leerlingvolgsysteem (o.a welke cijfers, welke diploma’s, waar is je BPV plaats, wie is je leermeester, wat is je rooster en wat is de status van je OnderwijsOvereenKomst en evt. je PraktijkOvereenKomst).
Sommige van deze zaken zijn onderwijs gerelateerd (cijfers, competentiegroei) en binnen Blackboard te realiseren, sommige administratief (bekostigingsmatige zaken) nergens direct ter beschikking van een docent.
Wat er nu gebeurt is het misbruik maken van de mogelijkheid van de portfolio knop in Blackboard.
Vooropgesteld moet worden dat de leerling eigenaar is van het portfolio en het deelt met de mensen die hem begeleiden in het leerproces.
Docenten willen echter alles wat in een leerlingvolgsysteem zou moeten zitten, zien in een portfolio van de leerling. Leg mij eens uit waarom? Wat is het nut van een scan van diploma’s, cijfer van een rekentoets en meer in een portfolio? Wat leert een leerling daarvan? Wat doet een docent met die gegevens?
Even heel kort door de bocht: een portfolio wordt van oudsher gebruikt om te laten zien wat een leerling kan en al gedaan heeft (presentatie portfolio), wil gaan leren en aan het leren is (ontwikkelingsportfolio) en wil bewijzen dat hij het kan en weet (beoordelingsportfolio). De laatste is trouwens het meest spannend als je het als kwalificerend in zou willen zetten.
Wij stellen de criteria op ten aanzien van wat er in welk portfolio zou kunnen staan en waaraan het dient te voldoen, voor de rest is het het portfolio van de leerling. Bij onze opleidingen Zorg en Welzijn (waaronder onderwijsassistent, begeleider in de geestelijke gezondheidszorg en Kunst Cultuur en Media) worden de portfolio’s al een paar jaar zo ingezet.
Verschillende varianten als: startportfolio (oefenen), instroomportfolio/loopbaanportfolio om loopbaanbegeleiding vorm te geven en te volgen, Leren, loopbaan en Burgerschapsportfolio…enkel en alleen voor de 7 kerntaken van LLB, zijn wat mij betreft al redelijk foute zijsporen en steken ineens de kop op.
Wanneer kijken we eens over de schutting van ons eigen kleine tuintje, om eens te horen en zien waar de ervaring ligt en waar men van elkaar kan leren. Nee, we vinden zelf een wiel uit in de vorm van een leerlingachtervolgsysteem, mijns inziens een kansloze en voor de leerling leerloze missie. Leerlingen worden op deze manier “portfolioschuw”.
Hoog tijd voor een gedwongen digitaal bekwaamheidsdossier voor docenten, eens kijken of zij het prettig vinden hun volledige personeelsdossier, POP en verslag van het functioneringsgesprek wereldwijd inzichtelijk te maken. Diploma’s scannen en er in hangen. Kunnen ze tegelijkertijd werken aan hun digitale vaardigheden en voldoen aan de uitspraak (gejat): Wat je van je leerlingen verwacht moet je op z’n minst van jezelf verwachten.