Lap maar aan je laars

Eigenlijk voelde ik me al een zeikerd toen ik op zoek ging naar de betekenis van het woord, want het zit op  miereneukniveau. Het is wel een ergerniswekkend dingetje.

Ongehoorzaam: niet bereid gehoor te geven aan gestelde regels.

Ik was afgelopen maandag bij de Carmina Burana in het Beatrixtheater
Allereerst was ik best teleurgesteld in het feit dat mensen tegenwoordig vaak niet meer de moeite nemen om zich in uitgaanskledij te hijsen. Ik vond dat de bezoekers ‘gemiddeld genomen’ slecht en vaak zelfs slonzig gekleed waren. Het is toch een ‘uitje’? Echt, er was maar een handvol mensen gewoon netjes (en soms een beetje feestelijk) gekleed.

De echte aanleiding voor deze post
Voorafgaand aan de voorstelling, kreeg ik ’s morgens een mail met daarin de ‘mores’ voor het bezoek.
Op tijd komen, telefoon UIT en geen film en video maken, glaswerk mocht niet mee de zaal in.
Gewone normale regels toch?
De eerste noot had nog niet geklonken of twee bezoekers (met hun jas nog aan…ook zoiets) wandelden rustig binnen, met jawel….twee glazen in de hand. Geen hond die er een opmerking over maakte.
Vervolgens werden we welkom geheten in het Engels en Nederlands en werd nadrukkelijk verzocht om de telefoons uit te zetten en dat het verboden was te filmen en foto’s te maken.
Wederom had de eerste noot nog niet geklonken of een mijnheer, die een paar rijen voor ons zat, vond het nodig om even zijn appjes te lezen en te beantwoorden, een plaatje te schieten en die ook even te bewerken.
Ik kon dat allemaal zien omdat zijn scherm nogal wat licht gaf en omdat hij een knoert van een telefoon aan een kabel om zijn nek had hangen.
Wederom geen hond die er iets van zei. (Hij zat te ver van ons af om dat te doen)

Tijdens het eerste nummer van de Carmina (na de pauze), werden her en der de camera’s schielijk gericht op het podium en werden er video opnames gemaakt. Ja, je moet toch bewijzen dat je erbij was he?

Een ander voorbeeld maar dan in mijn leefomgeving.
Vorige week woensdag was het “groene container dag”. Tijdens een rondje met Skip zag ik een oudere dame druk slepen met vuilniszakken die ze naast de groene containers dropte.
Omdat ik toch in de buurt was, sprak ik haar er op aan. Dat is geen groen afval.
Gelijk kreeg ik een grote bek: waar bemoei jij je mee mens en heb je niks anders te doen?
Tsja….voor de Karin Kenners onder ons….dat moet je niet doen tegen mij. Het haar op mijn tanden is langer dan het haar op mijn hoofd.

In niet mis te verstane bewoordingen heb ik de mevrouw uitgelegd wat ik van dat asociale gedrag vond. Toen de vuilniswagen tijdens onze gezellige gesprek aan kwam rijden, vroeg ik de mevrouw of ze even wilde blijven staan, dan kon zij aan de harde werkers vragen wat zij ervan vonden. De dame liep weg (in eerste instantie zonder de zakken). Toen ik haar nariep dat ik gezien had waar ze woonde en dat ook aan de heren van de vuilniswagen zou doorgeven zodat ‘handhaving’ kon plaatsvinden, koos ze eieren voor haar geld en kwam de twee zakken ophalen.
Lompe TRUT! (en Karin….zonde van je energie)

Gelden regels niet voor iedereen?
Maar vooral, waarom spreken we elkaar er niet meer op aan als een ander vindt dat de regels voor hem/haar niet gelden? Natuurlijk kan het niet altijd want je weet tegenwoordig niet wat de reactie van de ontvanger is. Maar meestal is het wel mogelijk om even kort te zeggen wat je er van vindt.

Het heeft geen enkele zin om regels en ook wetten te maken waarin verboden worden opgenomen en daar vervolgens niets mee te doen. Stel ze dan niet.
Voor de ongehoorzamen onder ons
De pakkans bij hardrijden, vuurwerk afsteken, vuil dumpen, je hondenstront niet opruimen,  op de stoep fietsen, niet handsfree bellen (in auto en op de fiets)….is reteklein. Maar dat wil niet zeggen dat we dan allemaal maar wat kunnen aankloten.

Waarschijnlijk is het volgende WOT woord schijnheiligheid want ik doe ook weleens iets wat niet mag. (Bijvoorbeeld Skip los laten lopen in het park waar een aanlijngebod is)

2 reacties

Reacties zijn gesloten.