Lanterfanten

Ik ben opgegroeid onder het motto: Ledigheid is des duivels oorkussen.
Niks doen was dus not done en regelmatig kreeg ik te horen: zit je niet zo te vervelen, ga iets doen!

1) Duimendraaien 2) Kaartterm 3) Klooien 4) Lanterfanten 5) Luieren 6) Niet veel doen 7) Nietsdoen 8) Niksen 9) Rondhangen 10) Spel 11) Zijn tijd verdoen

Nu ik wat ouder ben en zelf bepaal wat ik doe (of niet doe), heb ik geleerd dat lummelen goed is. Ik noem het trouwens lanterfanten omdat het voor mij een positievere connotatie heeft dan lummelen.

Een jaar of zes geleden nam ik me voor om de woensdagen niet meer te werken maar die dag te gaan lanterfanten. Dingen die je normaal niet doet, knutselen, friemelen of iets uitproberen dat mag mislukken. Nergens heen lopen of fietsen. Het betekent voor mij, vooral iets doen dat je niet alle dagen doet en waar je nog niet van weet of je het wilt gaan omzetten in een hobby.
Zo heb ik gelanterfant met haakwerk, breien, bulletjournals, koekjes bakken, kleien en meer dingen die nooit een hobby zullen worden.
Droedelen (tekeningetjes maken) is het enige dat overgebleven is, maar dat doe ik zo weinig, dat het dus weer onder lanterfanten geschaard kan worden.

Er is 1 voorwaarde aan lanterfanten.
Het gebeurt analoog. Niet dat er geen internet en pc aan te pas mag komen, want je kunt ook creatieve dingen doen met bijvoorbeeld Canva. Maar er wordt niet gemastodont, gehond (voorheen Twitter) of gepost op Instagram tijdens het lanterfanten. Het hoeft geen enkel doel te dienen en er is geen eindproduct verplicht. Het hoeft nooit af te zijn.

In Alteveer had ik in het begin een eigen ruimte, waarin ik kantoor en crearuimte gecombineerd had.
Voordeel daarvan was, dat dingen mochten blijven liggen. Heerlijk! Nu moet ik nog even bedenken waar ik daar een plek voor maak. Maak ik er wel plek voor?

Niks doen kan ik ook.
Daar ben ik goed in. Nou ja, tv kijken en lezen vallen er bij mij ook onder.
Op de bank zitten en uit het raam staren, dat kan ik dan weer niet.
Mijn hoofd gaat dan met me op de loop, net als tijdens de nachtelijke plafonddiensten. Kleine issues worden gigantische problemen (in mijn hoofd). Achteraf blijkt dat het in 99% van de gevallen, geen probleem is. Het bestaat niet eens.

De afgelopen jaren heb ik te weinig gelanterfant, er was altijd wel iets dat moest. Op het moment dat ik dan tegen mezelf zei: je hebt een vrije dag, ging er heel veel tijd op aan opruimen, schoonmaken, tuinieren, administreren en meer van die moetjes.
Nu ik gesetteld ben in Nieuwegein en ook de vrijdagen echt niet meer werk, moest ik maar weer eens in ‘lanterfanttraining’ gaan.

Maar ja…..er moet nog zoveel.

2 reacties

  1. Lanterfanten. Schitterend woord!

    Maar lezen is geen lanterfanten hoor! 😉

  2. Mijn collega noemt zichzelf Noortje Lanterfanter. Haar achternaam lijkt op dat woord. Lanterfanteren kan altijd nog, houd ik me voorlopig voor, want ik ben er namelijk goed in en als ik er aan toegeef wil ik niet meer aan het werk (ben ik bang) op een stoel zitten mijmeren en alleen zijn met je gedachten..heerlijk. Maar jou gun ik lanterfanten Karin en bewonder je discipline !

Reacties zijn gesloten.