Lange vingers

Een beetje blogger ‘haakt in’ op de actualiteit, anders devalueert het bloggerschap waar je bij staat.


Graaiflatie: “inflatie die wordt aangewakkerd door ondernemingen die de kostenstijging van grondstoffen, productiemiddelen en arbeid volledig of bovenmatig doorberekenen aan de consument om hun winst op peil te houden of te verhogen”.

[BRON]

Vorige week legde ik voor het eerst spullen terug in de supermarkt, te duur. Als niet merkvast mens en ook erg wispelturig qua weekboodschappen, ben ik niet op de hoogte van de prijzen achter de komma. Er zijn wel een aantal producten waar ik af en toe echt van achter mijn oren moet krabben als ik de prijs zie.
Appels (waar ik helemaal niet van houd maar soms appelmoes en appeltaart maak) en kaas (waar ik heel erg van houd en daar dus af en toe een dure keuze maak). Sowieso zijn de prijzen van zuivelproducten idoot hoog geworden.

Ik heb medelijden met de speciaalzaken op ons winkelcentrum. Zij kunnen de prijzen die de producent rekent, bijna niet doorbelasten aan de klant, die blijft anders weg. Zij ploeteren verder.
De grote graaiers (supermarkten en producenten) concurerren de speciaalzaken weg en de solidariteit van ondernemers onderling is vaak ver te zoeken. In plaats van samen sterk is het nu het recht van de sterkste. Vooral in winkelcentra zijn de mooie kleine zaken inmiddels weg, failliet of vertrokken.
Dit heeft natuurlijk niets met ‘graaiflatie’ te maken, maar met de economische ontwikkelingen, maar ik was nu toch aan het tikken.

De graaiflatie heeft trouwens voor mij persoonlijk ook wel goede kanten. Bij alles wat voorbij komt ga ik nadenken, heb ik het wel nodig?
Dat maakt dat ik al een hele tijd aan het consuminderen ben. Misschien een nieuw WOT-woord voor een volgende keer?

Het feit dat in een jaar waarin veel mensen met moeite de eindjes aan elkaar knopen, Graaiflatie het woord van het jaar is, is tekenend voor onze maatschappij op dit moment.
God voor ons allen en ieder voor zich.

Pas een beetje op elkaar en op jezelf!
Fijne feestdagen!

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.