Kriebels achter je ellebogen zul je bedoelen

Nou ben je een grote meid en mag je niet meer met jongens spelen. Serieus, dat zei mijn moeder toen ik op mijn 12e (6e klas) voor het eerst menstrueerde. Ik was me kapot geschrokken op school en werd gewoon naar huis gestuurd. Wist ik veel.

Kriebels: 1) Jeuk 2) Jeukend gevoel 3) Jeukerigheid 4) Kriebeling 5) Onaangenaam gevoel 6) Prikkel 7) Prikkeling

[bron]

Thuisgekomen trok mijn moeder een laatje open en haalde er een paar vreselijke dingen uit. Ingewikkeld gedoe was het gevolg.
Omdat ik op een nogal Katholieke Montessorischool zat (mijn juf was een non), werd er helemaal geen aandacht besteed aan iets van voorlichting. Ik kreeg een boekje van mijn moeder, waarin de zaken nogal plastisch werden beschreven, verder hadden we het er niet meer over.
Natuurlijk kletste je er wel over met vriendinnen, maar of die kennis nou allemaal zo betrouwbaar was. Als je tampons gebruikte, werd je ontmaagd (en meer onzin).

Mijn kinderen zijn iets meer geïnformeerd opgevoed en zij zaten aan het begin van het internettijdperk, dus was er makkelijker aan informatie te komen.
Toch blijft het een lastig onderwerp om over te praten, want wanneer vertel je wat en hoe vertel je het?

Lentekriebels is daarom een prima manier om aandacht te besteden aan voorlichting. Goed doordacht en en passend bij de leeftijdsgroepen.

Onbegrijpelijk vind ik het, dat ineens sinds vorig jaar er een rare club ophef over maakt en fake nieuws verspreidt. Achter hun ellebogen zal het wel erg jeuken.

We moeten echt meer opkomen voor onze eigen waarden en ons niet in de verpreutsingshoek van een klein groepje laten drukken.

Nederland kent juist vanwege goede voorlichting een laag aantal abortussen en ook zijn er niet verschrikkelijk veel tienermoeders. Echter het feit dan ook momenteel de kranten vol staan over ongepast gedrag van mannen met een machtsfunctie, maakt het nog belangrijker om juist wel te informeren en juist wel de weerbaarheid van jongeren te vergroten.

Deze ophef over de Lentekriebels vind ik tekenend voor de geestelijke verarming van onze samenleving.

Wat mij betreft is er het hele jaar ruimte voor Lentekriebels!
Lang leve de Rutgers Stichting!
(waar ik als 25-jarige DES-dochter uitleg kreeg hoe het pessarium werkte).

Eén reactie

  1. Ik ben het helemaal met je eens, Karin. En snap niks van de groepen die tegen de ‘lentekriebels’ op scholen in opstand komen. Het is júist de plek waar kinderen, door kundige meesters en juffen, informatie gegeven kan worden en met hen daarover praten. Toegespitst op leeftijd, kan toch niet mooier?
    Als kinderen lukraak het internet opsurfen en op eigen houtje gaan zoeken, krijgen zij volgens mij veel meer ongewenste (en angstaanjagende!) afbeeldingen onder ogen die ze helemaal niet kunnen plaatsen. Ik zie ‘lentekriebels’ juist als beschermend naar de kinderen toe. Mooi initiatief.

Reacties zijn gesloten.