Op dit moment herinner ik me de bevalling van mijn 3 kinderen (niet allemaal tegelijk hoor) en zo voelt de kramp om een verslag te schrijven over de eerste dag van het 10e Nationale ROC Congres. Dit zal een lange blogpost worden om de korte per spreker en workshop te vermijden.
Omdat ik persoonlijk de conferentie te prijzig vond, 1399.00 euro voor twee dagen (links en rechtsom wel wat kortingen te halen) had ik de datum al geschrapt. Bij toeval toch door een lieve collega aan een vrijkaart gekomen en dus na de nodige voorbereidingen (camera geladen, Macbook in te tas en zelfs een Coveritlive account en blog aangemaakt) vol spanning naar Lunteren.
Bij te vroege binnenkomst, (schuld van het tekort aan files op de A12) wel koffie geen badge en volop bouwende standhouders. Effe internet testen, je wilt wel waar voor je geld. Helaas Swisscom, 7 euro per uur en oplopend naar 60 euro per week. (zo en nu heeft Twitter zijn waarde bewezen, kostte mij niks!).
Notebook in de tas, camera in de aanslag en de echt heel uitgebreide mooie gevulde map mee. Alle presentaties en CV’s van de sprekers goed georganiseerd achter tabbladen.
Bij de eerste spreker, onze Bernard Fransen keek ik eens om me heen, wat zal het zijn 75 man (en misschien 5 vrouwen) . Bernard’s stelling: ROC’s zijn niet groot genoeg om in de toekomst te overleven. Hoho, niet gelijk reageren, hij bedoelde door samenwerking met bedrijfsleven en anders scholen kunnen we een vuist maken. Krachten bundelen dus. Thuis even de onderbouwing en uitleg in de map over: Is er toekomst voor ROC’s gelezen. Ik hoop dat wij dat niet geschreven hebben, welgeteld (door mij, de slechte interpuncturist en taalfoutenmaakster) minstens 10 taal, interpunctie of andere fouten in 21 regels. Mooiste fout “het innovatieve vestingsbeleid” van ROC Midden Nederland (P.R.E.M. model: proactive real estate management model).
2e spreekster Karin Sanders, Universiteit Twente over IPB (integraal personeelsbeleid) en hoe vertaalt de professionele ontwikkeling van docenten zich in beter onderwijs. Oftewel, daar moet eens gedegen onderzoek naar gedaan worden. Dat onderzoek start in 2009. Nemen prestaties van leerlingen toe naarmate docenten zich meer professioneel ontwikkelen? Geeuw, ik ben niet van HRM, maar heb wel een mening. Natuurlijk moet er geprofessionaliseerd worden, maar niet door docenten in een Master opleiding te proppen. Trouwens, wordt vast heel stil in ROC’s dan.
Ben Rijgersberg van COLO. Mooie actie, 18 kenniscentra laten samenwerken om in de nieuwe kwalificatiedossiers dezelfde taal te spreken en de inhoud op elkaar af te stemmen. (oud nieuws maar voor diegenen die dat niet wisten). Ook de initiatieven om te ondersteunen bij het matchen op de stagemarkt vind ik prima. De nieuwe term voor EVC: ervaringscertificaat, die houden we er in.
Tijd tekort. (geldt voor alle sprekers, half uur is niet veel).
Kloppend hartje, YoungWorks, Huub Nelis, kijken met de ogen van leerlingen. Nu zou er een lekker verhaal komen. Goede doelgroep analyse van Huub, web 2.0 voor echte dummies, waarbij hij de kans echt miste door na voorbeelden en opmerkingen van leerlingen te roepen: ROC’s pak je kans en doe iets met mediawijsheid, daar ligt een taak voor je. Nee, hoe kun je onderwijs leuker maken en luister naar je leerlingen. Gemiste kans en ik miste wel meer. (met name de inzet van ICT in het onderwijs en hoe pakken we dat aan, hoe krijgen we de docenten over de streep dat ze de meerwaarde en het gemak er van zien).
Nu even eens wat leuks: na de pauze de uitreiking van award voor het meest innovatieve project. “Presentaties op de Catwalk van de vernieuwing”. Koning Willem I, Da Vinci en Alfa College verdienen het niet om in dit verhaal te staan. Goede onderwijsinitiatieven, vernieuwend, leerlingen op de catwalk, verstand van onderwijs en betrokken docenten. Gefeliciteerd Da Vinci en ik zoek jullie op in Second Life.
Lezers, ik geef het op. De 2 middagworkshops waren wel aardig maar kwalitatief onder de maat voor een congres als dit. In Maastricht en alle gratis conferenties meer geleerd en betere presentaties gezien.
Statistieken (oefenen met de stembox): samenstelling deelnemers: medewerker MBO 39,2%, overig 60,8%.
Tip: Een mooi en zeer gewenst gadget dat ik bij Chronotech scoorde (zie foto) is een gebruiksvoorwerp.
Mijn eigen reflectie: het risico dat mijn blog nu van RocNieuws gekieperd wordt is met 80% gestegen, ik haat interpunctie en hier staan de niet al te beste foto’s maar dat lag aan mijzelf!