Keuzes keuzes keuzes

Denk eens met me mee!

Dilemma: Een dilemma is een situatie of probleem waarin uit twee even onaantrekkelijke (of aantrekkelijke) alternatieven moet worden gekozen. De keuze kan daarom niet alleen op logische gronden gemaakt worden. De weg om uit een dilemma te geraken is dan ook vaak een zeer persoonlijke keuze.

[bron Wikipedia]

Het Social media dilemma
In het allereerste begin van Twitter was het online mensen leren kennen, aardig verweven met hen daarna ‘in het echt leren kennen’.
Er zijn heel wat tweetups, meetups geweest waar ik bij aansloot. Iets ontstond op Twitter (bijvoorbeeld de Poken meetup) en werd vervolgens omgezet in een bijeenkomst
Ook (dat schreef ik eerder al) waren er op congressen en conferenties speciale ‘tweetups’ op een bepaalde tijd en plaats.
De gesprekken die je online voerde gingen live verder en vice versa.
Eigenlijk was het echt een soort dorpspomp en echt heel gezellig maar ook leerzaam, verhelderend en soms pittig.

Ladingen mensen die ik volg op Twitter heb ik in het echt gezien (en soms gezoend).
Ook gekke dingen ontstonden op Twitter (een fake event bijvoorbeeld) of bloggers die op maandagavond een uur samen Twitterden met de hashtag #Blogpraat en de tijdlijn van veel volgers vervuilden. We kwamen ook heel soms eens bij elkaar in het echte leven.

Onderwijswijven, onderwijspubquiz maar ook TwitterSint, waar je een echt cadeautje naar iemand opstuurde. Er is zelfs ooit een knalfeest gegeven in een werfkelder in Utrecht met alleen maar Tweeps.

Mijn vinger krijg ik er niet achter waarom dat nu niet meer zo is of waarom ik het niet meer zo voel.

Omdat Twitter me echt soms te gortig werd en er ook weinig gedaan werd met klachten over extreme accounts, ben ik er steeds minder te vinden. Voor de zomervakantie besloot ik zelfs om het te laten voor wat het was. Blocken, negeren en toch nog af en toe in verschrikkelijke lijntjes terecht te komen, was ik zat. Het moet wel sociaal en leuk blijven, hield ik mezelf voor. Mijn account hield ik aan, want ik lees nog steeds mee, met mensen die me na aan het hart liggen.

Andere platforms dan?
Op Mastodon waagde ik een poging, maar daar moet je echt te hard werken om tot een goede interactie te komen.

Nu ben ik al een tijdje actief op Bluesky en kan inmiddels de invites aan de straatstenen niet meer kwijt. Ja, we zijn daar heel aardig voor elkaar want ‘ons kent ons’ en de extreme toetsenbord ridders zijn er (bijna) niet te vinden.

Toch stoort het me dat de diepgang er maar niet wil komen, de humor lijntjes zijn dun gezaaid. Qua nieuwswaarde, actualiteit en zelfs de politiek blijft het allemaal wat mat.
We zitten er gezellig samen links te wezen, elkaar poezenfoto’s te sturen en wensen elkaar goedemorgen en welterusten.

Ik mis vooral de Hashtags, om even snel te kijken wat er speelt of juist omdat er daarmee van die leuke lijntjes en geintjes ontstaan.
Ook mis ik het sturen van een DM, om een telefoonnummer, adres, vette roddel of wat context bij een geplaatste post, te delen..
Ik denk dat Bluesky het voor mij niet gaat worden uiteindelijk.

Toen Threads live ging, waagde ik daar een poging, maar ook daar is het helemaal roepen in een echoput in plaats van interactie.
De verwevenheid met Insta en Facebook vind ik persoonlijk irritant, want ik zie nu Threads in mijn Insta tijdlijn, die ik alleen gebruik voor af en toe een mooie foto of een erg persoonlijk beeld.

Ergerlijk
Een van mijn grootste ergernissen is het feit dat mensen niet kunnen kiezen tussen het ene of andere platform en dus de boel aan elkaar knopen en ‘crossposten’. Dat heb ik altijd een soort minachting voor mijn volgers gevonden, te lui om unieke inhoud te plaatsen.

Je snapt al waar het naartoe gaat natuurlijk…..mijn dilemma
Weg van alle socials of terug naar Twitter?
Gokken op meerdere paarden is geen optie, dat heb ik al uitgeprobeerd.

Oh en als je me wegstemt op social media, kun je je in elk geval wel (weer) abonneren op mijn weblog 🙂

8 reacties

 1. Hiiiii, jeej, ik ervaar dat ook zo. Lees mee, en doe in principe weinig mededelingen op Social Media behalve dan dat ik mijn blogs aankondig (what’s next?) maar voel dat ook. Dus mocht dat een kleine troost voor je zijn?! 😉

 2. Ik ben zo’n vijf maanden van alle socials afgegaan. Om exact die redenen. Voor de communicatie hier in Portugal was het lastig om niet meer op Facebook te zien aangezien ze hier (bij mij in het achterland in ieder geval) alles ook werkgerelateerd via dat medium doen. Mijn yogaklassen groeiden niet meer en als ik iemand tegenkwam in het dorp, vroegen ze of ik er nog wel was. Dus ik terug op FB en de rest. In het begin was Twitter inderdaad zoals je beschrijft. Zelfs wij hebben elkaar een keer ontmoet toen ik in Nederland was. Met Karin Ramaker en de andere #PHOTters.
  Andere tijden die ook altijd iets goeds in zich dragen.
  Ik wens je succes met het weten wat het juiste is. Je weet het allang!

 3. Ik snap je dilemma heel goed. Er is veel aan te voeren tegen Twitter, maar al die vervangers zijn het gewoon nét niet. Ik zit op Twitter gelukkig in een best positieve bubbel. Hee, ik leerde je daar kennen! Net als Irene en andere bloggers.
  Ik haal er ook nog steeds veel nieuws vanaf met achtergrond, waar ik wat mee kan.

  En ja, de andere kant zie ik soms ook. Ik verbaas me erover, hoe mensen denken en denken te kunnen reageren. Soms is het ook een bron van entertainment, tot het echt gewoon te gortig wordt.
  Ik ben bang dat de anderen nooit echt worden wat twitter was of had kunnen zijn.

  Oh, en hierbij mijn dilemma. Van heel andere orde https://ria-en-fibromyalgie.blogspot.com/2024/02/wow-dilemma.html

 4. Wat leuk @Liesbeth dat jij in Portugal woont!
  Dat willen mijn man en ik ook gaan doen over een aantal jaren. We hebben er al een huisje in de Alentejo

 5. Je verhaal is herkenbaar. Heb ook een paar keer gedacht met facebook te stoppen, ik kijk meer dan ik post en merk dat ik het meer waardeer als ik vrienden spreek en ze dan hoor vertellen wat ze beleefd hebben. En dan weet ik ook meteen hoe het echt met hen gaat. Omdat ik op facebook af en toe meeschrijf met de Ultrakorte verhalen van Schrijven Online, wil ik mijn link met fb nog gebruiken. Op instagram kijk ik naar leuke foto’s van voor mij bekenden en soms naar zeer vrolijkmakende feelgood- of grappige filmpjes. Op twitter blijf ik de Niet Mopperende Twitteraars (#NMT 😉 ) volgen. Ik vind het leuk dat ik via twitter mensen digitaal heb leren kennen, en inderdaad, met de #PHOTters een echte ontmoeting in Utrecht. Dat is wel een van de leukste dingen van twitter. De andere platforms die je noemt ken ik alleen van naam (en wat jij me erover hebt verteld in je blogs), ik heb voor nu genoeg aan het ‘bijhouden’ van deze drie kanalen.

 6. Threads is iets beter aan het worden hoor. Er zijn veel meer mensen lid doordat veel mensen IG hebben.

  Je kunt het uit je IG tijdlijn halen als je klikt op ‘volgend’ ipv ‘voor jou’

  Ik gebruik de socials bijna niet meer. Alleen vinden mensen het fijn om daar een melding van een blog te krijgen. Ze willen dat niet in een mail. Het zijn de mensen die af en toe blogs lezen.

  Zelf heb ik het aantal blogs dat ik volg gereduceerd. Ik kom af en toe om de hoek kijken. Het is een tijdsbesteding kwestie

Reacties zijn gesloten.