Met het vooruitzicht van stakende leerlingen aanstaande woensdag en de AOB die aangeeft de leerlingen te steunen een mooi moment om even iets te zeggen over het Deltaplan van Ad en de chocoladefabriek.
Het gaat niet goed met ROC’s dat weet iedereen, maar worden die ruim 600.000 deelnemers in het MBO nou geholpen door de zwakke opleidingen te publiceren? De onderwijsinspectie kijkt nog steeds naar heel andere dingen dan alleen kwalitatief goed onderwijs.
Worden ze geholpen door het Deltaplan, waarvan ik met name de toonzetting heel irritant vind, dit moet, dat is niet goed, zij hebben het gedaan en nog meer wijzen naar anderen. Er staan trouwens ook wel goede dingen in het plan hoor, maar die vergeet je als je doorleest..juist vanwege de toon.
Het voorstel om MBO niveau 1 en 2 af te schaffen en het VMBO te veranderen in kleinschalige Vaklycea……loopt u even mee terug in de tijd?
De LTS…daarna naar de streekschool…1 dag naar school en 4 dagen werken. Goh, wie weet bedenken ze wel dat als je een vak gaat leren in het bedrijfsleven er een “gilde achtige structuur ontwikkeld kan worden” zoiets als een gezel en een leermeester. De BBL opleidingen van vandaag de dag zijn nog steeds zo ingericht dacht ik me te herinneren. Ben het wel eens met het feit dat een ROC met 23.000 leerlingen nou niet echt een jofele plek is om op je 16e binnen te stappen, dus een aanpassing in schaling is wenselijk en best snel te realiseren.
Als je het leren van een echt vak (lees beroep) op een vaklyceum doet (bekt zo lekker op een verjaardag…mijn zoon leert voor timmerman op het Lyceum), wie leert je dat dan en waarmee?
Scholen krijgen te weinig geld (ok, of besteden het niet altijd op de juiste manier) om leerlingen een vak te leren, omdat ze niet kunnen investeren in alle technische snufjes waarover het bedrijfsleven beschikt. Weet je wat een CNC machine kost? Weet je wat een school in huis moet hebben om een autotechnicus op te leiden? Niets verouderd zo snel als inventaris…en die wordt in 15 jaar afgeschreven. Je leidt leerlingen dan op voor archeoloog! Laten we ICT maar niet eens noemen, dat heeft Fons al gedaan.
Een vak leer je door te doen, te herhalen, fouten te maken en het nog eens te doen. Niet droog oefenen met ouwe zooi maar in de praktijk!
Dan nog een ander heikel punt, de docenten die de leerlingen dat “vak” op school moeten leren, zijn vaak al heel lang uit datzelfde vak weg. Hun vak is docent en zij moeten beschikken over andere vaardigheden dan voorheen in hun vorige beroep. Een docent die leerlingen op een MBO les geeft, leert ze geen vak maar geeft aanvullende vakleer en natuurlijk taal, rekenen en andere lessen die leerlingen weerbaar maken in de maatschappij.
Ik lees niets over de VMBO’s die aardig wat laten liggen…leerlingen zijn vaak taalzwak, kunnen niet rekenen en weten echt niet op een landkaart aan te wijzen waar Oegstgeest ligt. Gooi ze maar over de MBO schutting en stoom ze maar in 1 of 2 jaar klaar voor een diploma….iedereen is welkom (terecht)
In plaats dat we de schouders eronder zetten, de wet BIO eindelijk eens gaan activeren, het bedrijfsleven veel meer betrekken bij de opleidingen…gaan we mekken over 850 uur die niet goed geregistreerd wordt en laten we scholen gewoon miljoenen terug betalen, ze hebben de “targets” niet gehaald.
Ik heb echt geen pasklare oplossing, duh…dan had ik me wel verkiesbaar gesteld voor een ministerspost…maar schreeuwen en wijzen, plannen schrijven en praten….daar los je het probleem niet mee op. Kijken naar wat leerlingen al kunnen en weten, maar niet omdat die 850 uur gehaald moeten worden ophokken in een computerzaal en daar PDF’s laten lezen. Anders kijken naar leren, begeleiden en beoordelen.
Positief denken, kijken naar wat er wel goed gaat, kennisdelen en samenwerken…als we daar nu eens mee beginnen?