Begin dit keer met een plaatje om de figuurlijke opbrengst van Teachmeet, Ipon en meer te illustreren.
Wat een bagage is er weer mee terug gekomen. Geestelijke, inspirerende en wat dies meer zij, bagage. Kijk, dat de mensen op de foto nou de Gadget verzamelaars van de Promz zijn, terwijl ze eigenlijk heel geinteresseerd hadden kunnen kijken naar Smartboards en de bijbehorende gepimpte “overheadprojectoren” geeft even niet :-). Ook ik heb mijn tassen van de Promz bij de garderobe achtergelaten omdat ik anders een acute hernia zou hebben opgelopen. Verschil in beurzen was erorm. Veel prachtige en als je goed een CEO (alle ZZP’ers zijn dat) kon nadoen ook gratis relatiegeschenken. Pokens daar massaal verkrijgbaar voor 10 euro. Maar ook mooie innovatieve duurzame relatiegeschenken. Daarover in een andere post meer.
De Ipon was wat mij betreft gezellig, gezapig en ouwe jongens krentebroderig. Natuurlijk zijn het barre tijden en natuurlijk lopen bij Ipon geen beslissers, wat me wel verbaast is dat ook presentatoren en presentaties niet echt heel erg veel nieuwe inzichten konden brengen. Volgens mij komt het ook doordat er zo veel van deze beurzen zijn. Vorige week CVI Managementconferentie (minder ICT maar meer BVE), NOT (veel PO en VO), in het najaar weer MBO Conferentie (weet je wel die dure), Competentcity, Surf Onderwijsdagen…en ga zo maar door. Vond het heel gezellig, lekker kletsen en bijpraten maar het wachten was natuurlijk op de Teachmeet.
Allereerst natuurlijk de melding dat de Teachmeet een Ipon award gewonnen heeft. Allang bekend bij alle Twitterazi natuurlijk…..Fons van de Berg (Helikon) heeft dat ook verdiend! Hulde.
Even voor de “ik weet echt niet wat een teachmeet is” lezers, 16 presentaties van 7 minuten…een tijdklok een rad van fortuin en een Picachu. Een hapje (gisteren een heel buffet) een drankje, een loterij voor het goede doel (met dit keer fantastische prijzen). ca. 80 mensen in een zaal….en een sfeermakertje in de vorm van Fons. Meer niet.
Inhoudelijk echter: de nano presentaties zijn allemaal ervaringen uit de praktijk, de presentatoren over het algemeen goede onderhoudende en inhoudelijke toppers. Willem met zijn lef om in de Apple georienteerde club te bewijzen dat Powerpoint wel kan (later een post). Marc Frencken die zijn concept voor een spel waarin het leren werken met zaagmachine de hoofdrol speelt. Rick Slagter die gewoon in de trein vanuit het hoge noorden foto’s maakt en daar zijn hele presentatie aan ophangt (subliem), Marcel die met zijn zachte G ons een leerbeleving laat ondergaan als het gaat om digital storytelling. Een beer die zou moeten praten maar dat niet durft, weer Fons (hij had toch niets te doen) over Johnny Bunko. De meiden van Kennisnet die voor een Poken spontaan hun verhaal over het terugkrijgen van het Twitter @kennisnet account binnen een week, waar de oude rotten van Kennisnet niets bereikten. Gerard “dedummerwintalleprijzen” die ons met een sneltreinvaart door Google Earth en sketchup jast. Marieke die de hele zaal laat meedoen in het Gisdo concept en iedereen laat lopen. Annemarie van Essen over de 23 dingen. Ik weet dat er mensen overgeslagen worden…had je er maar bij moeten zijn. Voor mij was de presentatie van Ed Concept24, helemaal als laatste….er een om in te lijsten, warm hartje.
Weet je, de meeste lezers van dit betoog waren er waarschijnlijk zelf bij, of ze wisten het en volgden de Twitterfountain….hoe bereiken we nu die mensen die daar zoveel inspiratie op hadden kunnen doen? Hoe bereiken we nu de “klassieke methode aanhangende” docenten? (gecorrigeerd op 14-04)
Niet waarschijnlijk….zij lezen geen blogs en twitteren niet. Jammer joh!
8 reacties
Ha Karin,
Een goede vraag hoe we die groep bereiken. Ik merkte dat mijn melding over de TeachMeet bij collega’s niet aansloeg. Zelfs de personen die al bij de IPON waren zagen er vanaf.
Misschien de volgende keer vragen of we een flyer bij COS of Vives mogen doen? Of bij de Kennisnet en/of SURF-bladen? Dan bereik je in ieder geval een bredere groep.
Het zou ook wel mooi zijn om eens een hele kritische presentatie te zien van iemand die helemaal niet gelooft in ICT & leren.
Hartelijke groeten,
Marcel
Hi,
vond het vooral erg gezellig om weer eens bij te kletsen en buiten te staan 😉 En wat een leuke foto is het geworden!! Thanks.
Moqub
Ik ben snel afgedropen op de IPON conferentie. Paul Vermeulen beloofde in zijn keynote effectiever onderwijs met ICT, maar kwam niet verder dan ICT-projecten die mislukken zodra de subsidie stopt.
Karin Winters constateert dan ook terecht dat dit soort conferenties weinig nieuwe inzichten biedt.
Het geld van al die ICT conferenties kan beter worden geïnvesteerd in laptops voor docenten of beamers in leslokalen!
Eus van Hove
docent
Goh Karin, als ik je op de foto’s zie sjouwen met die tassen vol met gadgets, dan waren die drie paraplu’s en vijf pennen die wij bij de vorige IPON scoorden maar een schijntje (terwijl jij toen vond dat dat veel te veel was…) . Jammer dat ik er niet bij kon zijn deze keer, lessen en examens enzo en die gaan voor.
En wat betreft het bereiken van die docentendoelgroep waar je op doelt: benader ze eens met een tikkie meer respect. Met de aanduiding ‘klassieke methode aanhangende lesboeren’ geef je een bijna Wilderiaanse minachting weer voor deze groep. Ik vind dat wat kort door de bocht. Jij zou toch ook niet graag aangeduid worden als twitter-, poken- of blogboer? Of wel?
@Moniek, je hebt gelijk! zeker als je me met iets Wilderiaans gaat vergelijken 🙂 Ik zal er deze week nog eens op terugkomen. Bedoel daar natuurlijk iets anders mee, maar nuance is noddzakelijk zeker gezien jouw reactie! Sorry als ik met name jou ermee beledigde, want dat is niet mijn bedoeling
@Eus, dat bedoelde ik niet, het heeft mijns inziens ook geen enkel nut te investeren in “harde ICT” als er geen didactisch principe achterzit. Je weet wat ik vind van de inzet van ICT en de macht van bijvoorbeeld de dienst ICT of IM als het gaan om onderwijs en ICT. Wat mij betreft (en ik ken er velen) investeert een docent zelf en in zichzelf om onderwijs leuker en makkelijker te maken. Scholen moeten faciliteren. Een laptop en beamer heeft niet met onderwijs en ICT te maken. Jij als specilalist in tijds- en plaatsonafhankelijk leren zou moeten weten dat een telefoon of internet thuis voor leerlingen…daarover nadenken wat je daar als docent mee kunt meer waarde heeft dan een beamer.
Karin,
Je beledigde MIJ niet, maar wel de mensen die je eigenlijk wil bereiken. Ik voel me niet aangesproken door ‘klassieke methode aanhangende lesboer’.
Als je mensen wil bereiken die nog vol vuur klassiek les staan te geven (of met minder vuur of zelfs die zonder vuur), moet je volgens mij kiezen voor een positieve benadering. Uitgaan van kansen en mogelijkheden in de benadering van deze docenten werkt beter dan de houding: ‘wat jullie doen is verkeerd en wij weten het beter’.
Reacties zijn gesloten.