IPON of IPPON? De Openingszet.

Keynote Toine Maas (directeur Kennisnet).
Toine_Maes
Thema was kennis x moment = kans.
Volgens Toine zijn we beland in de 3e fase als het gaat over ICT in het onderwijs
1e fase Infrastructuur (eind vorige eeuw)
2e fase ICT krijgt een plaats in het onderwijs (=kritische fase geweest) 2000 tot nu
3e fase Kritische fase voorbij (heb geen naam bij die fase gehoord)
In deze fase zouden de randvoorwaarden vastgesteld moeten worden, professionals (de docent) geschoold moeten zijn (worden?) en standaarden opgesteld moeten worden.

Leuke spreuk: ICT is minder dan wonderolie, maar meer dan smeerolie.
Een aantal uitdagingen en thema’s passeerden de revue.
bijvoorbeeld: ICT wordt structureel onderbenut in het onderwijs
Toine vindt dat het uitstel van de gratis schoolboeken in het VO eerder een kans dan een bedreiging is en dat ICT in het onderwijs zo eerder een versnelling dan een vertraging kan betekenen.

Als komisch tussenmoment werd het filmpje van de monnik die de helpdesk belt omdat ie niet weet wat ie met een boek aanmoet getoond.
Hier te zien in een betere en minder verwarrende kwaliteit (2 ondertitelingen is wat veel namelijk).

Na de kleine grap een voorbeeld van het begrip Longtail terugvertaald naar het onderwijs. (muren rond een school vallen weg, onderwijs kan altijd en overal).

Onze staatsecretaris van Marja van Bijsterveld was uitgenodigd om ook iets  te zeggen, helaas had zij kamerverplichtingen en sprak ons dus met een vooraf opgenomen video toe. Kijk en daar miste ik de actualiteit: het spoeddebat in de kamer vandaag maakte natuurlijk geen onderdeel uit van die video.

Ik heb op dat moment helaas mijn plaats verlaten….STREAMING VIDEO even 5 minuten uit de 2e kamer…actueel, dan had ik blijven zitten.

Nawoordje:
Beste Toine, wij hebben als MBO scholen (ruim 600.000 studenten inclusief educatie) het recht om in de presentatie genoemd te worden. Alle statistieken waren van PO en VO (zij hebben natuurlijk veel meer leerlingen). Marja van Bijsterveld deed het voor mij gevoelsmatig een beetje door de Kennisnet ambassadeurs te noemen (en daar ben ik er ook een van).
Ook het woord Kwaliteit (van onderwijs en Onderwijs en ICT) heb ik eigenlijk niet gehoord, maar dat kan best komen doordat ik te dicht bij de beursvloer zat die volop aan het opstarten was.

AANVULLING: Toine Maas heeft een reactie achtergelaten, zijn vooronderzoek wees uit dat de doelgroep voor meer dan 90% bestond uit VO en PO collegae. Dat betekent dat wij als MBO’ers dus vaker moeten inschrijven en ik mijn mopperopmerking wel laat staan maar nu met aanvulling: onze eigen schuld dus! 🙂