In het land der blinden is eenoog koning

Nadat het CNV blijkbaar vraaggestuurd een gedragscode Social Media in het onderwijs publiceerde doet de Besturenraad het nog eens dunnetjes (wat mij betreft dikjes) over.
Natuurlijk ben ik niet de eerste die hier iets over vind, onder andere Willem Karssenberg en Wilfred Rubens waren mij allang voor (en vast vele andere bloggers en mensen op Twitter)
Trouwens, bij vragen over het protocol kom je terecht bij de juridische helpdesk….dat vind ik tekenend voor het hele document.
Angst regeert en het het stuk straalt negativiteit en verbod uit.

Ik ga niet alle punten doorspreken maar, dat heeft Willem onvoorstelbaar sterk gedaan!
Er borrelen wel veel vragen op:

  • Waarom gaan we nu niet uit van het positieve dat het gebruik van social media biedt?
  • Waarom wordt er niet meer ingezet op onderwijs in mediawijsheid en informatievaardigheden?
  • In het MBO moet nog steeds Loopbaan en Burgerschap gevolgd en gegeven worden, heeft de maker van dat prutstuk met dimensies niet wat vergeten…in dat document zouden Internet en Social Media toegevoegd moeten zijn, appelleren op gezond verstand
  • Waarom moet er gestraft worden? Sancties en gevolgen voor medewerkers en leerlingen, in een aparte paragraaf?
  • Waarom wordt er geen gebruik gemaakt van de wisdom of the crowd vanuit de doelgroep die het best wel weet, de actieve ervaringsdeskundige leerlingen en docenten?

Vragen die zomaar bij mij opkomen en het is wat mij betreft tijd voor actie door de bloggers, mensen op Twitter, Facebook en de ECHTE experts en niet de ingehuurde duurbetaalde wannabe experts

Een protocol is best een goed idee, er zijn nou eenmaal veel betrokkenen die het lekker vinden als er een afspraak is waar je op kunt terugvallen. Mits het maar een afspraak is die door alle betrokkenen geaccepteerd wordt en niet met een dreigend vingertje van boven af opgelegd wordt.
Een verbod leidt tot omzeilen ervan!