Vanmorgen las ik de blogpost van Ronald Buitelaar over het buitensluiten van de pers op de onderwijs Summit. Onvoorstelbaar en onacceptabel lijkt mij. Meer dan een prachtige blogpost levert dat echter vooralsnog niet op. Ook het optreden van de staatssecretaris Dekker bij Buitenhof maakte onder andere op Twitter heel wat los. Vanavond kwam deze sterke blogpost van een onder pseudoniem publicerende docent er nog bij.
Waarom krijgt onderwijzend Nederland het niet voor elkaar om de gelederen te sluiten en allemaal voor hetzelfde te gaan? Namelijk beter bij deze tijd passend onderwijs, betere arbeidsomstandigheden, betere (eerlijkere) beloning en betere secundaire arbeidsvoorwaarden voor ALLE onderwijzenden.
Dat is een vraag die de hele dag sudderde en waarop ik vanzelfsprekend geen antwoord heb.
Salaris
(ik ben voor het gemak ter vergelijking uitgegaan van een leraar LB schijf 6 (ergens in het midden dus) Geen andere ingewikkelde bindingspremies en toelagen meegerekend.
PO VO MBO
2694 2788 3095
Alleen die verschillen laten zien dat er iets scheef zit.. het geld komt uit een en dezelfde pot, en de docenten vallen sinds 2006 onder dezelfde wet BIO daar waar het gaat om hun beroeps competenties, maar de cao onderhandelingen worden per schoolsoort gevoerd.
De minister opperde onlangs dat alle docenten een master opleiding gevolgd moeten gaan hebben, dus stel ik vast dat alle docenten vanaf dan hetzelfde salaris verdienen. (smile)
Versplintering
BON, LerarenMetLef, BVMBO, Leraarinactie VO-raad, PO-Raad, MBO-Raad, HBO-Raad, AOB, de Onderwijscoöperatie.. kortom onderwijzend Nederland wordt vertegenwoordigd door een grote massa splintergroeperingen met verschillende belangen en belangenverstrengelingen (zoek zelf maar uit welke clubs zelf weer door het ministerie gesubsidieerd worden).
Deze splintergroeperingen gaan vervolgens ook nog eens andere groeperingen uitsluiten dus ontstaan er weer splintergroeperingen met andere doelen en intenties. (bestuursraden, ouderraden, leerlingenraden).
Dit wordt door opeenvolgende de ministers en staatssecretarissen geweldig in stand gehouden…want stel je eens voor dat de gelederen zich eens ECHT sluiten.
Besluiten en buitensluiten
Bij besluiten die de laatste ministers en staatssecretarissen aankondigden ging het meestal niet over HET onderwijs maar over een deel van het onderwijs.
Ook zet de minister op dit moment zelfs docenten tegen elkaar op door de BAPO asociaal te noemen.
- Denk je dat alle onderwijzenden in Nederland in opstand komen tegen het voorgenomen besluit om leerlingen in groep 8 verplicht een CITO eindtoets te laten maken?
- Als de 1040 uren norm ter sprake komt, gaat dan een docent uit het HBO mee de barricades op?
- Een docent in het MBO krijgt al jaren half Nederland over zich heen als het om Competentie gericht opleiden gaat.
In plaats van elkaar steunen gaan de andere opleidingssoorten nog eens lekker meedoen met collega’s afzeiken. In de trant van: Omdat jullie zo knoeien doen hebben wij er last van.
Alle onderwijzenden in Nederland worden echter wel als een volledige groep over de kam van Pisa, kwaliteit, innovatie en professionalisering geschoren.
De gelederen sluiten zich zelfs dan niet en wordt er gepolderd, geïnterviewd, gepubliceerd en gemopperd, soms van angst zelfs onder pseudoniemen en anoniemen.
Beste onderwijzenden van Nederland, misschien eens minder naar elkaar wijzen, wijzen naar de “opvretende bestuurders” en wijzen “geldverslindende” adviesbureaus.
Stop met meepraten met alle splintergroeperingen, in de veronderstelling dat je gehoord wordt en er “echt” iets gaat veranderen.
Stel een ultimatum dat het klaar is met afzeiken van een volledige beroepsgroep en het tegen elkaar uitspelen.
Beantwoord verdeel en heers, met samen staan we sterk!
Ik zou eens bellen met de mensen van de distributiecentra van Albert Heijn, hoe krijgen zij het wel voor elkaar om ons met Pasen zonder eitje te laten zitten? Of liever met een eitje?
4 reacties
Potdomme !
We zijn het eens! Wat leuk!
@Hannes, zeldzaam he 🙂 maar vond het ook een ijzersterke blogpost die je geschreven hebt, klassestuk
Als het goed is zou(den) de vakbond(en) namens de verenigde beroepsbeoefenaren moeten spreken. Schaart u ze bewust onder de splintergroeperingen ? Meer geld naar de sector of naar het individu sluizen is bovendien wat anders als meer onderwijskwaliteit bewerkstelligen. zie ook: http://hoozow.blogspot.nl/ Sectorale belangengroepen zijn vooral bezig met meer geld en invloed vergaren voor de eigen achterban. Wie komt er eigenlijk voor de onderwijsconsumenten op ?
Reacties zijn gesloten.