Al een tijdje probeer ik het onderscheid tussen een startbekwaam en een bevoegd docent te ontdekken.
Het is met name in het MBO de afgelopen 10 jaar nogal een verwaterde toestand geworden. Laten we aannemen vanaf 2006, toen de wet BIO werd aangenomen. In de wet BIO wordt gesproken over 7 beroepscompetenties van docenten en zij moeten aantonen daaraan te voldoen danwel gewerkt te hebben. Geen metingen, geen straf en geen dwingend beleid.
Toen ik mijn startbekwaamheid BVE docent haalde was ik me bewust dat ik startbekwaam was en niet bevoegd. Toen was het bij mijn weten ook zo dat iemand dan bij een BVE instelling (Beroeps en Volwassen Educatie….lees ROC/MBO) binnen 2 jaar met een opleiding gestart moest zijn om een 2e graads lesbevoegdheid te halen. (is dat nog zo????)
De vooropleidingseis om een duaal scholingstraject (leren en werken) te mogen volgen een is een HBO werk en denk niveau.
Daar is wat mij betreft de afgelopen jaren volledig fout gegaan.
Hoe meet je een HBO werk en denkniveau? Wie bepaalt dat? (lees even bij DUO hoe en wat…*pinkt traantje weg*)
Het is volgens mij vaak gebeurd dat mensen met ongemeten (lees: te laag) werk en denk niveau een cursus van 12 maanden doorlopen, een portfolio gevuld en daarna besproken hebben, een certificaat gehaald hebben.
Een ROC wil goedkoop uit zijn…een instructeur mag zonder al te veel inspanning een papiertje halen, een HBO wil geld verdienen en voila…de kwaliteit van het onderwijs staat ter discussie.
Om in het MBO voor de klas te mogen staan, lesgevende taken te hebben en betaald te worden als docent (schaal 10) moet je HBO geschoold zijn. De wrange vruchten worden nu geplukt..de goede bevoegde docenten leiden onder deze massa startbekwamen (wat mij betreft ook luie) wannabe docenten, die geen enkele actie ondernomen hebben om op te scholen tot bevoegd docent
Werkervaring als schilder, timmerman, ict’er zijn mooi meegenomen om in een ROC vakdocent van een passende opleiding te worden maar dan nog moet er gemeten worden.
Wat mij betreft door platte kennistoetsing en theorie wat je didactisch en pedagogisch en denk er werkniveau is..
Het Register van Leraren dat 15 februari gestart wordt is derhalve een wassen neus (deelname van BON is een nieuwe blogpost waard) want de eerste eis is: 0.2 aanstelling en bevoegd docent.
Kan iemand in de massa mij vertellen wat een bevoegd docent is? Belangrijker: is iemand die zonder grondige toetsing en meting een 12 maanden durend duaal traject doorlopen heeft bevoegd of startbekwaam?
De bal ligt hier wat mij betreft niet bij de starbekwamen die met 2 vingers in de neus het papiertje haalden, maar bij de politiek en bestuurders…en nu is goedkoop duurkoop