Hullie en Zullie, geen schoonheidsprijs

Afgelopen week vroeg er soms iemand: waar ben je?

Ik ben offline omdat mijn moeder in het ziekenhuis ligt…sterker nog omdat ze er even snel weer inging als dat ze er uit kwam. (3 keer erin en 2 keer eruit).
De medische missers zal ik je besparen, die gaan netjes via de geëigende kanalen.
Maar er zijn weinig mensen die kunnen zeggen dat ze ‘s nachts om 01.30 uur met de boot vanaf Texel gevaren hebben.

Zo´n week was het.

Op donderdag de 24e ging mijn moeder even het ziekenhuis in voor het verwijderen van een galblaas. Dat overkomt duizenden mensen jaarlijks, toch is het anders als je, net als mijn moeder,  op Texel woont en ik in Utrecht….en natuurlijk omdat het mijn moeder betreft.

Ik vind Texel geen prachtig vakantie eiland, waar alles voorhanden is.
Ik vind het een achtergebleven gebied, waar de bereikbaarheid van zorg en het internet (zowel Vodafone als KPN) uitgesproken slecht is.
Ook is het een schande dat er geen normaal openbaar vervoer is van- en naar Den Hoorn. Je kunt een uur van tevoren een TexlHopding bestellen en voor 3 kilometer 3 euro betalen om bij de boot te komen. Mijn tarief is 0,19 per kilometer dus ik overweeg een ubertje.


Als mantelzorgster is het ook een drama om op- en af dat eiland te gaan.
Allereerst is er de boot…elk uur…precies op tijd. Halve uren vanaf den Helder en hele uren vanaf Texel. De laatste boot vanaf Texel vaart om  9.00 uur ‘s avonds.
Ten tweede zijn er de kosten. Wanneer je op vakantie gaat is een overtochtje van 37,50 peanuts…maar de afgelopen week heb ik wel een aandeeltje Teso gedokt. Niet omdat ik zo graag met de auto heen en weer wil, maar omdat ik met een patiënt heen en weer moest. Nou ja ik reed soms achter de ambulance aan. Van Texel af voelt dat gratis….maar kom er maar weer op.

Wanneer je als vakantieganger op de boot hoort: we naderen de veerhaven….en Texelaars welkom thuis….word ik inmiddels onpasselijk.
Wij Texelaars en hullie overkanters….

Exact hetzelfde gevoel had ik vanmiddag toen ik terug- en meelas met de zoveelste Onderwijs 2032 discussie.
Onderwijsmensen waren druk doende om elkaar uit te maken voor alles wat mooi en lelijk was.

Vooral de discussielijn waarin Dick van de Wateren en ook Jelmer Evers aangepakt werden door een aantal mensen, is een schande!

 • Wat nou ‘de beroepsgroep leraren’?
 • Wat nou ‘beroepseer’ of beroepscode?
 • Wat nou de autonomie van de leraar?
 • Wat nou samen gaan voor leerlingen en beter onderwijs dat past bij de huidige ontwikkelingen in de maatschappij?

Heel bewust meng ik me niet in de discussie, want Onderwijs2032 is een ver van mijn bed show en het spel wordt gespeeld door met name de VO docenten.

Het verbaast mij wel dat het mbo (dat toch de ontvangende partij is van ca. 123.000 nieuwe mbo studenten vanuit het voortgezet onderwijs) zich niet roert in deze discussie.

Beste leraren op Twitter die met elkaar in de openbare ruimte discussiëren (een block hier en daar nagelaten), realiseren jullie je wel dat:

 • juist in die openbare ruimte voor iedereen zichtbaar is dat er niet 1 beroepsgroep van leraren is maar dat jullie elkaar de tent uitvechten.
 • mensen (lees…ouders, studenten, leraren in opleiding, leerlingen) meelezen?

Er zijn onder andere in deze discussie wat “kwade geniussen” waar wat mij betreft ook best de angel eens uitgetrokken mag worden. Misschien dat de onderwijscoöperatie en BON eens bij elkaar moeten gaan zitten en zich moeten realiseren dat er een paar mensen onvoorstelbare schade aanrichten aan het imago van de Onderwijscoöperatie, het imago van BON en nog erger wat mij betreft het imago van individuele professionals. Neem eens een keer openlijk afstand van mensen die chronisch verbaal het leven van anderen zuur maken en zichzelf constant schuldig maken aan smaad en persoonlijke aanvallen.

Of het nu een medische misser of een onderwijskundige misser is: waar gehakt wordt vallen spaanders. Maar in beide gevallen moeten we in een open discussie mensen in hun waarde laten.

Ik ga weer offline…misschien zouden sommige mensen dat ook eens moeten doen.

 

16 reacties

 1. Veel sterkte voor je moeder en het mantelzorgen. Knap dat je dat kunt, vanuit Utrecht (De Meern, toch?) op Texel. Wat mij betreft zijn we in Nederland overigens doorgeslagen in de claim op familie om te mantelzorgen.
  Dan wat betreft de ‘discussie’:
  a) keer op keer blijkt m.i. maar weer dat twitter geen geschikt medium is voor inhoudelijke discussies. Dat ligt aan het medium (140 tekens max) en aan het onvermogen van bepaalde mensen om zich fatsoenlijk en beknopt uit te drukken. Sociale media zijn prachtig, maar tegelijkertijd hebben malloten nu de gelegenheid om hun vuil de publieke ruimte in te spuien.
  b) ik ga graag in discussie met mensen, maar niet met iedereen. Ik besteed mijn energie liever anders.
  c) volgens mij vergeten mensen in het onderwijs inderdaad dat ze ook een pedagogische voorbeeldfunctie hebben. Maar wellicht zijn ze zelf van mening dat de school geen pedagogische opdracht heeft.

 2. Hoi Karin,
  Als altijd persoonlijk en sterk.
  Ik wens je moeder een voorspoedig herstel en jouw wat minder zorg en wat meer mantel.
  Nuances verkopen helaas slecht, ook in onderwijsland. Meningen spuiten is veel minder vermoeiend, helaas. Afstand nemen is soms even de beste actie, maar nooit op de lange termijn.
  We gaan je ongetwijfeld terug zien!
  Liefs,
  Frans

 3. @Wilfred, eens over mantelzorgen….doe het met liefde maar zakelijk hakt het er best in. ZZP plek op Texel gelukkig maar zorgen gaan voor. Dank voor je reactie mbt de discussie. Ook daarmee eens.
  Ik realiseer met eigenlijk steeds meer dat de online discussie de offline wereld amper bereikt, daar zouden we ons meer mee moeten bezig houden. Bij een face to face gesprek met koffie zijn de discussies veel minder fel en minder op de man. Zou het mediawijsheid/Media onwijsheid zijn?

 4. Dank voor uw prachtige stuk. Met twee schoolgaande kinderen en verder geen “onderwijs belangen” werd ik er verdrietig en somber van deze discussie. Juist van de docenten van onze jeugd verwachtte ik discussie op basis van respect en met het belang van leerlingen centraal. Uw oproep is me dan ook uit het hart gegrepen. Van harte wens ik uw moeder beterschap en u sterkte.

 5. @Frans, duh natuurlijk ben ik er binnenkort weer 🙂 (nu ook even). Ik heb het meest moeite met het gemak waarmee er dingen onderuit gehaald worden en mensen persoonlijk aangevallen worden. Als je vindt dat iets NIET goed is, kom dan ook met alternatieven denk ik vaak. Zo makkelijk (doe er soms ook aan mee) om te vinden dat het anders moet…maar geef dan ook een oplossingsrichting.
  Afijn ik ga nog even aan het werk…nu het nog thuis kan…reizen gaat weer beginnen als de dokter mijn moeder zat is in het ziekenhuis

 6. @Evelyn, dank voor je reactie!! Misschien schudt het de discussiërenden wakker…vaak in het vuur van de discussie en de veilige thuis alleen tikkende omgeving, wordt het weleens vergeten dat er meer mensen meelezen.

 7. Dag Karin,

  Veel sterkte met zorgen voor en om je moeder. Hoop dat je zelf ook goed opgevangen wordt en voldoende rust krijgt.

  Bij je betoog over #onderwijs2032 kan ik me volledig aansluiten. Het is een naar jijbakken geworden waar men nauwelijks meer met elkaar in gesprek is, maar tegen elkaar roept. En daarbij voortdurend de eigen standpunten herhaalt, zonder in te gaan op (nieuwe) inhoudelijke punten.
  Ik had zelf (beetje naïef misschien) goede hoop dat de Onderwijscoöperatie e.e.a. zou kunnen verbinden. Maar na het zwaar tegenvallende Synthetron-gesprek twijfel ik daarover.

  Wat representativiteit betreft is de hamvraag natuurlijk of twitterende docenten überhaupt een goede afspiegeling zijn van de niet-twitteraars.
  Maar wat mij vooral verbaast, is dat (wordt gesteld dat) het gros van de docenten niets of weinig weet heeft van #onderwijs2032.

  Of dat een kwestie van media(on)wijsheid is? In ieder geval niet aan de zijde van de docenten, denk ik. Ook wie niet actief is op social media, maar wel kranten of vakbladen leest (dat zijn nog steeds media), of met collega’s praat, zal er kennis van moeten hebben genomen.
  Maar mogelijk dat de aanbodkant, nl degenen die de discussie entameren, vooral / te veel inzet op ‘online’. De Synthetrondiscussie is daar een goed voorbeeld van: oproep was kort van tevoren, en in periode van nakijken en rapportvergaderingen, deelname alleen online. Dat is misschien niet de beste manier om docenten te betrekken. Vergelijk internetconsultaties. Dat je iets online zet, wil niet zeggen dat iedereen dus meteen weet dat en waar hij moet kijken.

 8. @Fifi, dank voor de reactie. Ik denk ook dat er procentueel maar weinig leraren op Twitter zijn. Heb het ooit eens laten uitzoeken….kwam op 26000 mensen die iets met onderwijs in profiel hadden staan. Dat is dus nog geen 1% van de leraren.

  Het is wel zorgelijk dat veel leraren aangeven niets te weten van Onderwijs2032 maar bijvoorbeeld ook over het lerarenregister. Dat betekent misschien wel dat zij weinig online lezen en dat de schrijvende pers er weinig aandacht aan besteedt (wat volgens mij niet zo is…)

 9. Zo, die staat. Mooi geschreven Karin. Daarbij hoop ik voor nu alleen maar dat je mams naar huis mag en dat jij daardoor ook even weer kunt “landen”. Veel sterkte en als je behoefte hebt aan koffie of wijn dan weet je me te vinden.
  Rixt

 10. Beste Karin
  Rot zo’n medische ingreep bij je moeder terwijl je zo’n eind uit elkaar woont en kostbaar omdat Texel hier een rol in speelt.

  Als mbo-docent zou ik graag willen dat wij als mbo-docenten meer op twitter of wat voor podium dan ook standpunten innamen en ons meer als beroepsgroep profileren. Niet alleen ik, maar ook mijn CvB die zegt “kijk van binnen naar buiten”. Op de een of andere manier is dat toch moeilijk. Kijken als docent op je eigen klasniveau en de deur achter je dicht doen, is blijkbaar makkelijker. Vooral kijken naar wat deed ik vorig jaar en dat ga ik nu weer doen. Uiteraard met een verbetering hier en daar maar vooral als docentheuristiek die zich zo heeft ontwikkeld. Je eigen heuristiek en leerinhoud afzetten tegen een maatschappelijke ontwikkeling is iets heel anders, dat vraagt om zelfreflectie op je eigen handelen. Daar is zelfsturing en ontwikkeling op vakgebied voor nodig. Ik zou het daarom heel goed vinden als meer mbo-docenten een master gingen doen. Pas dan ontstaat het besef om verder te kijken dan je eigen klaslokaal en wat nodig is als maatschappij. Misschien is de mate waarin het LB document ontwikkeld en aantoonbaar is in de opleiding wel een zeer terecht kwaliteisitem van de inspectie.

 11. @Francien, het is zeker lastig om met name MBO docenten online en in beweging te krijgen. Daar bedoel ik niets vervelends mee maar die dichte deuren en vooral de geslotenheid van organisaties zelf. Hoevaak zou inmiddels het wiel opnieuw uitgevonden zijn. Lerende netwerken en net als jij studeren is heerlijk en verrijkend.
  Wat zouden we mooie dingen kunnen doen als we het over Burgerschap hebben en Practice what you preach zouden aanhouden.
  Dank voor je reactie!

 12. Beste Karin,

  Spijker op z’n kop! Laten dit nu net de clubjes zijn die je niet hoorde toen ze ideeën konden leveren… Pas, toen het rapport Onderwijs 2032 uitkwam, begon het gezanik. Want ja: je zult maar aangesproken worden op de waarheden die je verkondigt!
  Aan mijn kinderen kan ik zien dat dat mooie onderwijs uit de vorige eeuw geen aanleiding is tot genieten… Genieten doen ze bij docenten die met kennis van zaken aansluiting zoeken bij het ‘nu’ van de leerlingen (in plaats van slechts een boek doorwerken).
  Wat mij betreft vindt er nog een mooie vakinhoudelijke discussie plaats, maar kan de gelijkhebberigheid van genoemde clubjes wel een tandje minder. Ik zou ze willen aanraden het boekje ‘Een wereld onder de duim’ te lezen.
  En Karin: hoe belangrijk het allemaal ook is, mantelzorg gaat altijd voor! Sterkte en gezondheid voor moeders!

 13. Joehoeeee hier een MBO-docent online!
  We kunnen inderdaad het onderwijs nog een stuk vebeteren . Ik ben nog van de oude stempel: verbeter de wereld, begin bij jezelf. Karin, mooi blog heb wel respect voor jou. Het (mantel) zorgen gaat je beter af dan bij mij. De vevelende discussies heb ik blijkbaar gemist. Ik twitter om inspiratie op te doen of de saamhorigheid te voelen . #euro2016 #esc2016 #boerzoektvrouw 🙂
  Alvast een fijne zomer en iedereen die op een ander neerkijkt is zelf het probleem.
  Van deze kant alle lof <3

 14. Hallo Karin,
  Soms zit het mee… Ach, je kent het wel. Heel veel sterkte met de zorgen om en voor je moeder.
  Ik begrijp he frustratie.

  Wat betreft 2032: ook ik heb een stukje van de discussie meegelezen. En ben er mee gestopt. Het is voor sommigen heel gemakkelijk om redelijk anoniem met modder te gooien. Het schokt me. Iedere keer weer. Gelukkig dat het niet went.
  Ik ben bang dat je gelijk hebt. Heel veel mensen, ook onderwijsmensen, hebben geen flauw idee hoe sociale media werken. Laat staan dat ze het effect kunnen overzien. En een voorbeeld functie? Ach, de meeste mensen begrijpen het niet als ze door hun werkgever worden aangesproken op hun gedrag. Ook onderwijsmensen niet. Dus…

 15. Ha Karin, je stuk raakt me wel op meerdere vlakken. Zelf net van mijn jarenlange mantelzorgtaken verlost. Verdrietig maar ook dankbaar… zeker, maar wat een belasting erbij af en toe!
  Ik ben vooral een lezer op social media en ben ook gestopt met deze discussie te volgen. Ik word net als jij dan ook misselijk van het gooi en smijtwerk…
  Tegelijkertijd is het inderdaad erg jammer dat zo weinig mbo docenten deelnemen aan de online discussies. Ik vrees ook dat er erg weinig interesse bij deze onderwijsgroep. Maar ook meer uit het idee van niet weten en vooroordelen.
  Ik wens je sterkte met de zorg en beterschap voor je moeder.
  En: laten we ons voornemen om samen te ondernemen gauw eens echt bespreken bij een glas goeie wijn!

Reacties zijn gesloten.